Re: Daň z příjmu FO - příjem z nájmu
základem daně v daňovém přiznání bude:
1.) částka základ daně z potvrzení o zdanitelných příjmech (což je hrubá mzda + sociální a zdravotní pojištění, které odvedl zaměstnavatel)
2.) rozdíl příjmu z nájmu po odpočtu paušálu na výdaje nebo skutečných výdajů (podle toho, které jsou vyšší)
Tyto dvě sumy sečtete, od nich odečtete odčitatelné položky ze základu daně a vypočtete daň z příjmu. Od výsledné daně odečtete zálohy, které zaplatil u zaměstnavatele viz. potvrzení o zdanitelném příjmu. Rozdíl doplatíte FÚ.
Jen pro orientační výpočet stačí: celkový příjem z nájmu za rok od toho odečtěte výdaje (buď paušální nebo skutečné)a z toho spočítejte 15% daň.
Pokud bude pracovat v zaměstnání celý rok, daň ze zaměstnání je mu srážena průběžně, takže na konci roku dochází pouze k drobné korekci (řádově to vychází na desetikoruny).
A já budu pokračovat ....pokud je použije na opravy potom to jsou vaše náklady a máte je obsaženy v 30% paušálu. Já bych tuto částku neosvobozovala od daně z příjmů ....a vaše formulace "poplatky na zálohy" je taky podivná ....vybíráte zálohya vracíte přeplatky a nedoplatkly vybíráte ? Potom by to bylo osvobozené ....ale vybíráteli 1000 nebo víc měsíčně na služby a už je nezúčtováváte tak to taky není OK.
Budete mít příjem z pronájmu + příjem ze záloh na služby.
Celý příjem z pronájmu zdaníte, bez ohledu na to, na co peníze použijete (tj. že peníze použijete např. na platu do "fondu oprav"). Příjem ze záloh na služby, které následně nájemníkovi vyúčtujete, zdaňovat nebudete.
Více uvedeno v Pokynu D - 22 k § 9 a násl.
...........
... a příspěvek bytovému družstvu ....
... zálohy na energie a fond oprav - ty přeposílá na společenství, případné přeplatky zase vrací nájemníkům - ...
.. Platí se pravidelný poplatek družstvu, družstvo s ním hospodaří...
.... Byt je v osobním vlastnictví. ....
..................
A pak si milý odpovídající vyber.
..................
Já se obávám že paní ani nepostřehne v čem vidíte problém ...tak se pokusím napovědět
Je rozdíl Osobní vlastnictví a družstevní vlastnictví a jednou píštete společenství a podruhé píšete družstvu ...na spoustu věcí to vliv nemá a na něco jo ....fakt těžko odpovídat ...ony ty slovíčka v těch zákonech a pokynech bývají zásadní ....a vy beret jako příkoří že slovíčkaříme ...
Dobře, děkuji za vysvětlení. Přesně takhle to myslím, radši mi to vysvětlíte než kritizujete, děkuji. Já pochopím, že jsem to popsala špatně, poradit si nechám. Tak všem které jsem rozčílila se omlouvám.
Situace je taková, že byt je v osobním vlastnictví. Bytovému družstvu se posílají peníze na financování provozu výtahu, úklidu a údržbě společných prostor a do fondu oprav ze kterých se platí investice do domu. Bytová problematika vážně není můj obor tak mě mrzí, že jsem to prve nepopsala přesně
Chápu to tedy dobře, že dotaz sem je vhodné napsat až po přesném nastudování pojmů, pročtení a pochopení konkrétních ustanovení zákona, nejlépe vystudování školy v daném oboru nebo minimálně roční praxí? Myslím, že tyto stránky pomáhají nejen odborníkům, ale i laikům, kteří potřebují pomoc. Děkuji všem co se mi snažili poradit, nebo mi i poradili. Bohužel většina příspěvků se týká kritiky nepřesných pojmů, místo toho aby se dotyčný ptal na upřesnění pojmu. Je mi jasné, že zmatený dotaz plodí zmatenou odpověď, ale to snad tenhle případ není. Chtěla jsem poradit v jednoduché věci a mrzí mě, že odpovědi se týkají hlavně příspěvku bytovému družstvu.
Ale i tak díky všem co se diskuze zúčastnili, pomohli jste mi
Např. elektřina je jasná - vy vyberete zálohu, zaplatíte dodavateli, jednou za čas vyúčtujete, do DP se to vůbec nedostává (ani jako příjem, ani jako výdaj). Fond oprav je příjem i výdaj. No a ten "příspěvek družstvu" obsahuje i položky co se počítají i ty co se nepočítají. Takže zas tak úplně jednoduchá věc to není.
Omlouvám se, že vstupuji do diskuze s trochu jiným dotazem, ale...
také pronajímám byty, myslím, že se v této oblasti celkem vyznám, ale 100% si jistá nejsem, proto jsem oslovila postupně 3 účetní z našeho menšího města a bohužel zjistila, že tomu rozumím víc než poptaní účetní... takže vyvstává otázka jak laik může poznat, že účetní zpracuje přiznání správně?
Nechte si zpracovat daňové přiznání od daňového poradce. Ten je zákona pojištěn. Pokud by snad udělal chybu, budete kryta proti příslušenství daně jeho pojistkou.
Jinak při stavu zákonů v ČR není divu, že existují rozdílné výklady. Navíc existují zákony a haldy různých výkladů, které se průběžně mění aniž by došlo k samotné změně zákona.
Hezký den!
Re: Nepřesné a neexistující pojmy
Milafko,
pokud používáte pojem osobní vlastnictví, který neexistuje, pojem fond oprav, který je pravděpodobně také špatně, poplatek družstvu, což je také nejasný pojem, tak bude lepší, abyste si nechala předpokládané DP pro tchána za rok 2016 od někoho "zpracovat" za úplatu. V dalších letech budete postupovat obdobně. DP zvádne vyplnit kde kdo, ale můžete na tom dost prodělat.
Záleží na mnoha okolnostech, jak už uvedli jiní. Chce to vidět doklady, kolik je pořizovací cena bytu, zda se platí příspěvky nebo zálohy na příspěvky, kolik je asi očekávaný příjem atd.
Na druhou stranu Vás musím pochválit, že se o daňovou problematiku zajímáte ještě před uzavřením smlouvy a zahájením daňového období. To působí značně exoticky. :-))
Hezký den!
Pavle moc děkuji, uznávám, že problematice nerozumím na úrovni účetního. Tchán ovšem účetního platit nechce, pokud chci aby nepronajímal byt "načerno", musím se do toho, ač laik vložit nebo mu snad účetního zaplatit já.
Nezbývá mi než ho zpracovat než se byt pronajme a mezitím mu dávat dohromady alespoň podklady pro účetního a doufat, že se umoudří.
Děkuji všem za názory a rady
Milafko,
než uzavřete smlouvu, tak byste se měla rozhodnout, zda budou služby hrazeny fix, nebo se budou vyúčtovávat. Když budou fix, tak jsou součástá zdanitelných příjmů, pokud se budou vyúčtovávat, tak se nebudou zdaňovat, ale bude s tím trochu práce.
Měla byste vědět, co se platí předpokládám do SVJ. Zda jsou to příspěvky nebo zálohy na příspěvky. Z toho by plynulo, zda je nebude SVJ vyúčtovávat nebo zda je bude vyúčtovávat.
Do smlouvy se dává také kauce. Měla byste se ve smlouvě dohodnout, jak bude kauce úročena, aby nebyly po skončení nájmu problémy.
Máte toho dost před sebou.
Hezký den!
Re: Tvorba ceny za pronájem
Neznám zákon, který by nakazoval jak uzavřít cenu za pronájem bytu. Vše záleží na dohodě dvou stran.
Klidně se mohou dohodnout, že nájemník bude platit Nájem+zálohy na služby (či pevnou částku na služby)+příspěvek na správu. Považuji to pouze za cenotvornou položku. Platit by se mělo na účet pronajímatele.
Jinak v SVJ se neplatí do fondů, ale platí se příspěvek, nebo záloha na příspěvek, na správu.
Hezký den!
Neznám zákon, který by nakazoval jak uzavřít cenu za pronájem bytu. Vše záleží na dohodě dvou stran.
Klidně se mohou dohodnout, že nájemník bude platit Nájem+zálohy na služby (či pevnou částku na služby)+příspěvek na správu. Považuji to pouze za cenotvornou položku. Platit by se mělo na účet pronajímatele.
Jinak v SVJ se neplatí do fondů, ale platí se příspěvek, nebo záloha na příspěvek, na správu.
Hezký den!
>Neznám zákon, který by nakazoval jak uzavřít cenu za
>pronájem bytu. Vše záleží na dohodě dvou stran.
>
>Klidně se mohou dohodnout, že nájemník bude platit
>Nájem+zálohy na služby (či pevnou částku na
>služby)+příspěvek na správu. Považuji to pouze za cenotvornou
>položku. Platit by se mělo na účet pronajímatele.
ale to si nerozumíme - do "nájemného" ať si započítá klidně i své cestovné, ale ve smlouvě bude 1 částka nájem a jedna služby. žádná položka příspěvek na správu domu tam být prostě nemůže
>
>Jinak v SVJ se neplatí do fondů, ale platí se
>příspěvek, nebo záloha na příspěvek, na správu.
>
>Hezký den!
to, že fond oprav je nesmysl vím, ale tento pojem je tak zažitý a i soudy ho používají, takže já si až na takové slovíčkaření nehraju:-)
a průměrně inteligentní běloch jistě ví, co tím je myšleno
§ 2251 NOZ
(1) Nájemce platí nájemné předem na každý měsíc nebo na jiné ujednané platební období, nejpozději do pátého dne příslušného platebního období, nebyl-li ujednán den pozdější. Společně s nájemným platí nájemce zálohy nebo náklady na služby, které zajišťuje pronajímatel; o těchto zálohách a nákladech platí § 2253 obdobně.
(2) Pronajímatel nesmí požadovat po nájemci jiná plnění než uvedená v odstavci 1, ať již ve formě vkladu nebo jinak, ani platbu nájemného později datovaným šekem nebo jiným obdobným způsobem.
a příspěvek pro SVJ tam nějak nevidím:-(
Trvám na tom, že nájemní smlouva musí obsahovat pouze nájemné + služby, příp. jistotu. ale příspěvek na správu domu ne, to nesouvisí s nájmem, ale s SVJ, tudíž je to věc majitele jednotky.
Skutečně si nerozumíme. Psal jsem, že příspěvek vůči SVJ považuji za cenotvorbu. Tzn. nájemné bude ve výši (FIX+velikost příspěvku SVJ)= nájemné. Tím má pronajímatel zajištěn svůj zisk bez ohledu na možnou meziroční změnu příspěvku.
Mimochodem obdobná cenotvorba je běžná u majitelů nebytových objektů postavených v průmyslových zónách. Pár smluv jsem již viděl. Chtějí mít garantován zisk a tak mimo FIX položky, jako části nájemného, mají ještě variabilní položku nájemného. Celkové nájemné je potom součtem FIX + variabilní část. Není to nic proti ničemu. Jedná se o auditované společnosti.
Pokr.
Re: Tvorba ceny za pronájem pokr.
Pokr.
>>Jinak v SVJ se neplatí do fondů, ale platí se
>>příspěvek, nebo záloha na příspěvek, na správu.
>>
>>Hezký den!
>
>to, že fond oprav je nesmysl vím, ale tento pojem je
>tak zažitý a i soudy ho používají, takže já si až na
>takové slovíčkaření nehraju:-)
Že nějaký nesmyslný pojem používají české soudy bych nebral jako argument. Na soudech nejsou žádní ekonomičtí odborníci. Jsou to často jen dobře placené osoby, kterým dělá problém vyložit i jednoduché právo.
Příklad: VS Praha judikoval, že není nutný notář na shromáždění starých SVJ. VS Olomouc 2 měsíce později judikoval, že notář je nutný. Posléze VS Praha opět judikoval, že notář není nutný. Nyní je to na NS.
>a průměrně inteligentní běloch jistě ví, co tím je
>myšleno § 2251 NOZ
>a příspěvek pro SVJ tam nějak nevidím:-(
>Trvám na tom, že nájemní smlouva musí obsahovat pouze
>nájemné + služby, příp. jistotu. ale příspěvek na
>správu domu ne, to nesouvisí s nájmem, ale s SVJ, tudíž je
>to věc majitele jednotky.
Já souhlasím, že jako nájemné by měla být výsledně jedna částka. Jak se k ní dojde, je záležitost obou stran. Pokud bude ve smlouvě, že nájem=FIX+příspěvek SVJ, tak je to zcela v souladu s NOZ.
Hezký den!
opět si dovolím nesouhlasit, pokud může být cena jen nájemné a služby, tak ve smlouvě nemůže být nájem + cokoliv jiného, NOZ to píše v tomto případě celkem jasně.
příspěvky na správu domu nejsou výdajem za nájemné. takže pokud si nechám při pronájmu platit i příspěvky (tj. prachy na opravu mého majetku, správu mého majetku apod.), pak to není příjmem podle § 9, maximálně tak podle § 10.
1234a,
přece uvádím, že nájem=(FIX+příspěvek SVJ). To je jedno číslo, takže i podle Vašeho výkladu NOZ je to v pořádku. Dvě složky jednoho nájemného jsou pouze sjednanou cenotvorbou.
Navíc NOZ je soukromoprávní předpis. Stačí si přečíst § 1/2 NOZ: "Nezakazuje-li to zákon výslovně, mohou si osoby ujednat práva a povinnosti odchylně od zákona..."
Takže jednak tvrdím, že nájem je jedna číslice a i kdyby to byly dvě číslice, tak je to přípustné podle § 1/2 NOZ. Nebo někde v NOZ jste našla výslovný zákaz?
Hezký den!
vždyť jsem ho sem napsala:
Pronajímatel NESMÍ požadovat po nájemci jiná plnění než uvedená v odstavci 1
buď to nechápete nebo nechcete pochopit. pokud budu mít ve smlouvě částku - na správu domu (tj. na správu cizího majetku), tak to budu danit jak? v §9 rozhodně ne, není to nájem. takže extra do §10. a žádný vyúčtování jak kdosi psal nahoře už vůbec nejde, platba jakékoliv položky z balíčku "správa domu" nesouvisí s nájemníkem, ale s mým majetkem.
jedno číslo je hezký, ale obsah toho čísla je důležitý.
1234a,
nesouhlasím, že je pro účely zdanění důležité, jak jsme dospěli k velikosti smluveného nájemného. Pokud bude jednu částku nájemného tvořit součet např. (10xpočet oken+váha nájemníka)xkoeficient=nájem, tak
se jedná o nájem, který bude zdaňován v § 9 ZDP.
§ 10 ZDP je nesmysl.
Stále tu píši, že se jedná pouze o způsob tvorby ceny nájemného.
Pokud bych přijal za pravdivé Vaše tvrzení :"platba jakékoliv položky z balíčku "správa domu" nesouvisí s nájemníkem, ale s mým majetkem." tak bych si asi nemohl v nájemném zohlednit odpisy bytu, opravy a údržbu hrazenou pronajímatele atd. To jsou přece také částky nesouvisející s nájemníkem ale s mým majetkem.
Hezký den!
>
>1234a,
>
>nesouhlasím, že je pro účely zdanění důležité, jak
>jsme dospěli k velikosti smluveného nájemného.
pokud to tam napíšeme, z čeho se skládá, tak je to důležité
Pokud bude
>jednu částku nájemného tvořit součet např. (10xpočet
>oken+váha nájemníka)xkoeficient=nájem, tak
>se jedná o nájem, který bude zdaňován v § 9 ZDP.
>
>§ 10 ZDP je nesmysl.
>
>Stále tu píši, že se jedná pouze o způsob tvorby ceny
>nájemného.
ale způsob tvorby tu neřeším, řeším, za co a co konkrétně nájemník platí.
>
>Pokud bych přijal za pravdivé Vaše tvrzení :"platba
>jakékoliv položky z balíčku "správa domu" nesouvisí s
>nájemníkem, ale s mým majetkem." tak bych si asi nemohl
>v nájemném zohlednit odpisy bytu, opravy a údržbu
>hrazenou pronajímatele atd. To jsou přece také částky
>nesouvisející s nájemníkem ale s mým majetkem.
ale já po něm nechci úhradu těchto konkrétních nákladů, ale nájemného, které mám jasně stanoveno jednou částkou.
>
>Hezký den!
tak naposled - pokud mám ve smlouvě položku nájemné, je to nájemné a §9.
to, jakou si určím částku a jak je jedno. ale pokud tam mám extra vypíchnuto za správu domu, není to nájemné.
a tvorba ceny má někdy vliv na daně, jak jistě víte. např. kupní cena za nemovitost, i když je jednou částkou, pro účely daní je třeba rozdělit na pozemek a budovu apod.
nebo pokud je ve smlouvě napsána jedna částka jako nájem + služby, taky to má vliv na zdaňování.
ale vy prostě nechcete uznat, že se jednou mýlíte, takže končím:-)
Děkuji
při odečtení 30 % paušálu tedy nemusí být ve skutečnosti hrazeno nic, když se to nemusí dokládat? Můžu odečíst paušál aniž bych na údržbu bytu měla jakýkoli výdaj?. Vím, že to zní trochu jako šulení, tak to dělat samozřejmě nechci, jen z tchána dostat nějaké informace, natož doklady je nadlidský úkol
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 12. 2015 13:48
Dobrý den,
budu tchánovi pomáhat s okolnostmi pronajímání bytu a mám několik otázek, které si potřebuji ověřit.
Tchán je zaměstnanec, doposud si daňové přiznání nedělal, prováděl to zaměstnavatel. Nájem bude od ledna 2016, tudíž se ho týká daňové přiznání až v březnu roku 2017 za rok 2016. Výpočet daně se tedy provádí současně z příjmu ze zaměstnání a příjmu z nájmu bytu?
Dále mi není ještě úplně jasná forma výpočtu. Základ daně je hrubá mzda za celý rok, zálohu na daň a zaplacené pojištění zjistím až z formuláře Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2016. Příjem z nájmu je částka, kterou dostane pouze za nájem (je to zvlášť vyčíslené v nájemní smlouvě, tj bez poplatků na zálohy a příspěvek bytovému družstvu). Výdaje mohu použít paušální ve výši 30 % i pokud žádné výdaje nebyly? Je potřeba výdaje i tak evidovat (pokud nějaké přeci jen budou) a případně FU předložit?
Takto dopředu si to zjišťuju, protože tchán chce vědět kolik bude ta daň stát, jestli byt vůbec pronajímat nebo radši prodat, proto mu to potřebuji co nejpřesněji předem spočítat.
Děkuji