Účtování o úvěru

• (neregistrovaný)

9. 12. 2015 9:22

Dobrý den, moc prosím o pomoc - přemýšlím jak se dá a nevím:
    Máme u jedné banky úvěr ve výši 10 mil. Vyřídili jsme si u jiné banky přeúvěrování - nová banka nám poskytla kontokorent /ne úvěr/ ve výši 10 mil. Tento kontokorent se nám objevil na výpisu z účtu jako položka -10 000 000,-- Kč. Tyto peníze jsme si převedli na účet banky, které budeme hradit ten původní úvěr. Jde mi o zaúčtování.
    Původní úvěr mám na účtě 231 na str. D - zůstatek k úhradě. Ale tím, že máme na výpise položku -10 mil - u nové banky a + 10 mil na účtě staré banky k úhradě /to si banka strhne k umoření úvěru/ - které jsme si převedli z kontokorentu tak mám účtovat přes 261? Nemůžu to jinak vymyslet - asi mě mate, že kontokorent je vlastně účet v mínusu - nepřevedli nám v podstatě finance k čerpání a úvěr je z hlediska účtování taky něco jiného - peníze dostaneme na účet. Moc moc prosím o pomoc. Díky za čas.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 12. 2015 13:52

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: účtování o úvěru
      Nevím jak mám rozumět "jsme si" převedli na účet banky..."
      Nejčistší účtování by totiž bylo na základě smlouvy o "přeúvěrování" předpisem: 231/221 10 mil. splátka úvěru
      tzn. rekapitulace účtů: 231 = 0 a MD 221 -10 mil kontokorent
      (ale nevím jaké pohyby máte na bankovních účtech)

• 9. 12. 2015 15:19

úvěr (neregistrovaný)

Re: účtování o úvěru
      To, že jsme si převedli na účet banky znamená, že jsme u nové banky získali kontokorent 10 mil - na výpise je vidět zápis -10 mil, a tyto peníze jsme si převedli na ten účet u banky, kde dlužíme těch 10 mi a tam je to vidět jako + 10 mil. Ty si má banka strhnout a budeme mít úvěr zaplacen - potom bych účtovala 231/221. A zůstane nám ten kontokorent 10 mil. Jde mi hlavně o kontaci toho převodu 10 mil z nového účtu na starý. Asi to vypadá na 261. Ale je běžné, že budu mít v účetnictví v náhledu výpisů účtů z banky mínusový stav účtu - ten kontokorent.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).