Re: Koupě stroje v prosinci
Jen obecně a zjednodušeně, propočítat si to musíte dle daných nabídek a vašich finančních možností.
1. koupě
- HM ve vašem majetku
- 1/2 daňového ročního odpisu, který se může u nového stroje, kde jste 1.vlastníkem zvýšit o 20% u převážně zemědělské nebo lesní čin. nebo o 15%- stavebnictví (splněny podmínky CZ-CPA) nebo o 10% ostatní
- DPH celý nárok na odpočet z HM (pro vaši ek.činnost)
X
2. finanční leasing
HM je v majetku leasingové společnosti až do úhrady kupní ceny za 5 let (2.odpisová skupina)
- vy do výdajů v prosinci 2015 1/60 splátek a 1/60 z akontace nebo zvýšené zálohy
- DPH z prosincové splátky a z akontace
Snad jsem na nic důležitého nezapomněla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 12. 2015 11:23
Dobrý den, měl bych tento měsíc koupit traktorbagr , jsem OSVČ, účtuji v účetnictví, jak by pro mě bylo nejlepší - myslím daňově, uhradit cenu, nějak jsem se zamotal v odpisech, nemáte, prosím čas poradit, když uhradím hotově - nový stroj, tzn, zrychlený odpis v 2.skupině, ale co s tím, že bylo až v prosinci, tzn.1/2odpisu? Prodejce mi nabízí leasing, ale to by se asi rozpočítalo i s DPH a akontací poměrnou částí, ještě jsem uvažoval o úvěru, tím bych asi uplatnil celé DPH, ale opět jsem ztroskotal na odpisech, můžete prosím podat nějaké základní rad? Děkuji velmi