Koupě stroje v prosinci

• (neregistrovaný)

9. 12. 2015 11:23

Dobrý den, měl bych tento měsíc koupit traktorbagr , jsem OSVČ, účtuji v účetnictví, jak by pro mě bylo nejlepší - myslím daňově, uhradit cenu, nějak jsem se zamotal v odpisech, nemáte, prosím čas poradit, když uhradím hotově - nový stroj, tzn, zrychlený odpis v 2.skupině, ale co s tím, že bylo až v prosinci, tzn.1/2odpisu? Prodejce mi nabízí leasing, ale to by se asi rozpočítalo i s DPH a akontací poměrnou částí, ještě jsem uvažoval o úvěru, tím bych asi uplatnil celé DPH, ale opět jsem ztroskotal na odpisech, můžete prosím podat nějaké základní rad? Děkuji velmi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 12. 2015 13:10

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: Koupě stroje v prosinci
      Jen obecně a zjednodušeně, propočítat si to musíte dle daných nabídek a vašich finančních možností.
      1. koupě
      - HM ve vašem majetku
      - 1/2 daňového ročního odpisu, který se může u nového stroje, kde jste 1.vlastníkem zvýšit o 20% u převážně zemědělské nebo lesní čin. nebo o 15%- stavebnictví (splněny podmínky CZ-CPA) nebo o 10% ostatní
      - DPH celý nárok na odpočet z HM (pro vaši ek.činnost)
      X
      2. finanční leasing
      HM je v majetku leasingové společnosti až do úhrady kupní ceny za 5 let (2.odpisová skupina)
      - vy do výdajů v prosinci 2015 1/60 splátek a 1/60 z akontace nebo zvýšené zálohy
      - DPH z prosincové splátky a z akontace
      Snad jsem na nic důležitého nezapomněla.

• 9. 12. 2015 14:08

d.j. (neregistrovaný)

Re: Koupě stroje v prosinci
      Děkuji, hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).