Průměrný výdělek a zkrácení prac.doby

• (neregistrovaný)

10. 12. 2015 14:24

Prosím Vás, zaměstnanec měl smlouvu 40 hod./týdně, Kč 120/hod., vloni měl prac. úraz, od 1.7.15 nastoupil do práce. Od 1.10. jsme mu dodatkem snížili prac.dobu na 30 hod./týdně se smluvní mzdou 26000/měsíc. Průměrný výdělek na hodinu měl např. ve III.Q Kč 125/hod., ve IV.Q se mu vypočítal na cca 140/hod. Měla jsem od 1.10. nastavit nový pravděpodobný průměr (sml.mzda, nižší prac.úvazek, který by byl podstatně ještě vyšší? Nyní opět marodí v důsledku původního prac.úrazu a bude opět vyčíslení ušlého výdělku atd. Asi jsem udělala chybu, že jsem nechala v 10.měsíci ten průměr, který se mi automaticky vypočítal z předešlého čtvrtletí. Budu muset opravit mzdy, doplatit odvody? Děkuji moc za radu, jsem zoufalá...je to složitý a táhlý případ.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 12. 2015 15:34

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: průměrný výdělek a zkrácení prac.dob
      Nebuďte zoufalá, není z čeho. Při změně mzdy se projeví změna až v násl.čtvtletí, tedy změna od října se projeví v průměru za Iv.q.
      Vychází se, jak jistě víte, ze skutečného výdělku minus náhrady /odprac.počet hodin. Takže žádný pravděpodobný výdělek. A je-i nemoc v důsl.pův.PÚ , budete se řídi,t jak také víte, podle pův.výdělku- ev. podle výdělku z předch. kalendářního roku ( ne z 12 kal.měsíců) - z porovnání podle toho,který je pro zam. výhodnější.

• 10. 12. 2015 22:01

xJ (neregistrovaný)

Teď si nejsem úplně jistá, ale
      " § 360 ZP - Bude-li to pro zaměstnance výhodnější, je pro účely základu pojistného podle právní úpravy úrazového pojištění rozhodným obdobím předchozí kalendářní rok"
      byl zrušen.

• 11. 12. 2015 10:27

rh7 (neregistrovaný)

Trochu jsem se zklidnila....mimochodem, tento paragraf je opravdu zrušen. děkuji

• 11. 12. 2015 15:58

JiřinaH. (neregistrovaný)

Nevím o tom, že by byla platnost § 360 ZP ev.§382 zrušena. Navíc vy citujete úrazové pojistné, jde o průměrný výdělek .,ne o základ pro úrazové pojistné.Tam byl zrušen celý dosud neúčinný zákon o úraz.pojištění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).