KH: plánované zmírnění sankcí

• (neregistrovaný)

11. 12. 2015 23:27

Na MF se připravuje zmírnění sankcí. Není to z nějaké dobré vůle, ale protože právníci usoudili, že by takovéto sankce asi neměly šanci u soudu.

Lhůta 5 dnů má být zachována.

Jako podvozek pro novelu ZDPH má být využita novela celního zákona č. 13/1993 Sb.

Plánovaná účinnost od 1.7.2016.

Je snaha, aby zmírnění bylo i retroaktivně k 1.1.2016.

Informaci berte to jako dárek pod stromeček. :-))

Hezký víkend!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 12. 2015 17:21

Lenka F. (neregistrovaný)

Re: KH: plánované zmírnění sankcí
      A lhůta 5 dnů má zůstat kalendářních? To bude stejně vražedné, nehledě na to, že to odporuje Zákoníku práce, jak jste správně uvedl už dříve - a také při kumulaci státních svátků s volnými dny někdy nesplnitelné (i při nejlepší vůli ne každý účetní má šanci o volném dnu se vůbec dostat do zavřené firmy).
      Jinak samozřejmě děkuji za dobrou zprávu.

• 13. 12. 2015 23:28

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: KH: plánované zmírnění sankcí
      >>Na MF se připravuje zmírnění sankcí. Není to z nějaké
      >>dobré vůle, ale protože právníci usoudili, že by
      >>takovéto sankce asi neměly šanci u soudu.
      >>
      >>Lhůta 5 dnů má být zachována.
      >>
      >>Jako podvozek pro novelu ZDPH má být využita novela
      >>celního zákona č. 13/1993 Sb.
      >>
      >>Plánovaná účinnost od 1.7.2016.
      >>
      >>Je snaha, aby zmírnění bylo i retroaktivně k
      >>1.1.2016.
      >>
      >>Informaci berte to jako dárek pod stromeček. :-))
      >>
      >>Hezký víkend!

>A lhůta 5 dnů má zůstat kalendářních? To bude stejně
      >vražedné, nehledě na to, že to odporuje Zákoníku práce,
      >jak jste správně uvedl už dříve - a také při kumulaci
      >státních svátků s volnými dny někdy nesplnitelné (i
      >při nejlepší vůli ne každý účetní má šanci o volném dnu
      >se vůbec dostat do zavřené firmy).
      >Jinak samozřejmě děkuji za dobrou zprávu.

Lenko,

na 5ti kalendářních dnech státní správa trvá. Z jejich hlediska je to pochopitelné. Chtějí informaci co nejdříve, aby dodrželi termín pro vratku a nevrátili odpočet daňovému podvodníkovi.

Že kvůli zlomku procenta podvodníků budou obtěžovat poctivé poplatníky jim nevadí.

Že by to šlo dělat jinak, o tom nepřemýšlí.

Naposledy o 5ti kalendářních dnech mluvila odcházející náměstkyně Hornochová na jedné velké akci v pátek.

Hezký den!

• 13. 12. 2015 17:21

Brabec František (neregistrovaný)

nové povinnosti a limit splnitelnosti
      Sákryš, a já se těšil, že konečně taky vyjdeme do ulici ... pořád někdo demonstruje, pořád si někdo na něco stěžuje, co kdybychom taky?
      Odjinud - napadla mě jedna argumentace proti případným uloženým sankcím: "KH je rozsahem významná povinnost navíc a stát k jejímu splnění neposkytl ŽÁDNOU lhůtu."
      Abych vysvětlil - povinnosti stále přibývají, ale skoro žádné neubývají. Uznal bych jedině zvýšení výdajových paušálů v roce 2004 a opatření, že OSSZ před časem přestaly vyžadovat kopírování pracovních smluv a umožnily vše odevzdávat na podatelnu místo u referentek. Elektronizaci ponechávám samostatně, neuspoří tolik času, jak si někteří, nikdy tu práci nedělavší vůdcové myslí, a mozek už vůbec.
      Přece nejde donekonečna ukládat další a další úkoly, někde musí existovat strop, limit splnitelnosti, protože čas je pořád jenom jeden a pracovní kapacita taky. Otázka zní, jestli už tam jsme, já jsem toho názoru, že jsme dávno za ním a tolerování provinění se stalo součástí systému.
      Závěr - pokud nebude každá nově uložená povinnost spojena se zrušením jiné dosavadní povinnosti rozsahem srovnatelné, stává se dle mého názoru nesplnitelnou a její porušení tedy nepostižitelné.

• 13. 12. 2015 23:33

Re: nové povinnosti a limit splnitelnost
      Františku,

pokud si poslechnete nějakou úřední osobu z GFŘ, naposledy tiskovku pana GŘ, tak se dozvíte, že KH pomůže jednak státnímu rozpočtu ve výši 50-60 miliard ročně, ale hlavně se narovná podnikatelské prostředí a poklesnou kontroly poctivých poplatníků.

Takže samá pozitiva pro poctivé.

A kdo má výhrady proti KH, tak je podezřelý, jak říká pan GŘ ve svém kouzelném vystoupení.

Hezký den!

• 14. 12. 2015 1:57

Brabec František (neregistrovaný)

Jo, pan ředitel často opakuje, že všechny údaje pro KH se už v evidenci k DPH povinně vedou, já doplňuji, že o povinnosti uvádět přimo do evidence DIČ u běžných dokladů na vstupu dodnes plno lidí neví a nepočítají s tím ani některé programy. A teď mi došlo, platí to od roku 2013, takže otcem KH je vlastně Kalousek, Babiš ho jen porodil.
      Ale opravdu jsem to myslel striktně "ústavněprávnicky" - i pro státní zásahy regulaci přece musí existovat nějaká omezení, aby neměly rdousící efekt.

• 14. 12. 2015 6:33

L-Core (neregistrovaný)

No a ještě si připočtěme kromě toho DIČa číslo dokladu (často v docela "košatém" tvaru), dvojí datumy u B2, případně ruční úprava po pátrání, zda doklad patří do A4/B2, i když je do 10k.

Člověk zamění O a 0 a výzva je na cestě.

• 15. 12. 2015 10:25

Lenka F. (neregistrovaný)

Opravdu nejvíc mi na všem vadí ta lhůta 5 dnů na výzvy- ani ne tak přímo kvůli mé osobě, ale z principu. Já mám možnost nechat se případně zastoupit kolegyní, ale například už ona má soukromě plátce DPH - naštěstí jen jediného - na kterého se nemůže spolehnout že jí třeba výzvy na doplnění KH včas předá, takže všechno zůstává na ní. Takový menší soukromník skoro nikdy není někým zastupitelný. A vzdát se zákazníka nemůže, je to pro ni významná částka kterou potřebuje.

• 15. 12. 2015 15:50

>>
      >>No a ještě si připočtěme kromě toho DIČa číslo
      >>dokladu
      >>(často v docela "košatém" tvaru), dvojí datumy u B2,
      >>případně ruční úprava po pátrání, zda doklad patří do
      >>A4/B2, i když je do 10k.
      >>
      >>Člověk zamění O a 0 a výzva je na cestě.

>Opravdu nejvíc mi na všem vadí ta lhůta 5 dnů na
      >výzvy- ani ne tak přímo kvůli mé osobě, ale z principu. Já
      >mám možnost nechat se případně zastoupit kolegyní, ale
      >například už ona má soukromě plátce DPH - naštěstí jen
      >jediného - na kterého se nemůže spolehnout že jí třeba
      >výzvy na doplnění KH včas předá, takže všechno zůstává
      >na ní. Takový menší soukromník skoro nikdy není někým
      >zastupitelný. A vzdát se zákazníka nemůže, je to pro
      >ni významná částka kterou potřebuje.

Lenko,

v atmosféře, že kdo má výhrady ke KH je vlastně podvodník, který stojí za 50-60 miliardami daňových úniků (tisková konference GŘ 7.12.2015), se málokdo ozve, že KH je jen další utažení opasků na drtivou většinu poctivých. I když je výjimka:
      https://www.kdpcr.cz/informace/aktuality/tiskove-zpravy

Pro externí účetní je proto důležité se dohodnout s klientem, kdo bude mít zodpovědnost za KH.

Opakovaně tu píšu, že by si každý měl zřídit datovou schránku, pokud ji nemá. Co si o tom myslí klient je nerozhodné. Ví klient o pokutách 30 000 Kč? S klientem bez DS, který je navíc nespolehlivý v předávání informací, bych nespolupracoval. Z DS lze posílat upozorňovací emaily i na externí účetní. Když se k tomu přidá "kukátko" na nahlížení do DS bez vybírání pošty, tak je to základní ochrana proti další buzeraci vrchnosti.

Jak jsem psal k 1.7.2016 se očekává amnestie. Vždyť v té době již budou kolotočáři pochytáni, tak proč obtěžovat většinu poctivých.

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).