Re: občasný pronájem chalupy
O pronámu byste měli mít smlouvu, z které by bylo patrné za co pronajímatel platí atd. a pak podáte daňové přiznání
proto se ptám, co je nutné správně udělat, aby bylo vše dle zákona...abych se nemusela bát, že na mne někdo bude něco žalovat-příjem uvedu do DP pokud bude nad 6tis. ročně, ŽL mít tedy nemusím??, povedu si nějakou evidenci - stačí ručně? do sešitu? Kdo-kolik osob, termín, cena?
A ještě někam hlásím, že ubytovávám???
částku rozepsanou - nájem , elektrika, topení atd.
no a nájem si pak zdaníte při ročním zúčtování
- a na domek si můžete uplatnit odpisy atd.
zadejte si do google.cz nájem domku a vyúčtování a uvidíte co všechno lze dát do nákladů atd.
nevím jaké máte sousedy, ale v dnešní době se pořád píše nějaké udání...
Na nájem sice živnostenské oprávnění nepotřebujete, ale na ubytovací služby ANO
Takže nejdřív musíme rozlišit, zda se ve Vašem případě bude jednat o nájem nemovitosti, nebo o ubytovací služby.
Např. - povlečení na postele budete poskytovat Vy, nebo si ho budou vozit s sebou klienti?
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2008-278
55. Ubytovací služby Poskytování ubytování ve všech ubytovacích zařízeních (například hotel, motel, kemp, ubytovna) a v bytových domech, rodinných domech nebo ve stavbách pro rodinnou rekreaci. V případě ubytování v bytových domech, rodinných domech nebo ve stavbách pro rodinnou rekreaci s kapacitou do 10 lůžek (včetně přistýlek) podávání snídaní ubytovaným hostům.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 12. 2015 20:36
Dobrý den,
jsem laik a pouze zaměstnanec v PP. Mám chalupu po babičce, kterou chci nabídnout přes inzerát k občasnému ubytování ( v zimní sezóně - je to na horách) Prosím o radu - musím na to mít živnostenský list? Nebo jak to udělat, kam nahlásit atd...