Re: sirotčí a HPP
Prohlášení poplatníka můžete mít podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele současně. U toho, kde podepíšete, budete uplatňovat slevu na poplatníka a slevu na studenta. Záleží na vašem rozhodnutí, jestli podepíšete u pracovního poměru nebo u dohody.
Tam, kde podepsané mít nebudete, tak budete mít u PP a DPČ daněné zálohovou daní, ale bez odečtení slev. U DPP se do 10.000,- měsíčně neodvádí ZP a SP a daní se daní srážkovou. Nad 10.000,- se daní zálohovou daní a odvádí se ZP a SP stejně jako u pracovního poměru. Od loňského roku je možné v daňovém přiznání zúčtovat i srážkovou daň z DPP.
Po skončení roku si vyžádáte potvrzení o zdanitelných příjmech od všech zaměstnavatelů a zahrnete je do svého daňového přiznání, které jako OSVČ jste povinna podávat.
Příklad výpočtu: podepsané prohlášení
15000 - (ZP) 675 - (SP) 975 - (daň po slevách) 610 = čistá 12740
nepodepsané prohlášení
15000 - 675 - 975 - 3015 = 10335
Zaměstnavateli dejte potvrzení o studiu, aby vám jednak mohl při podepsaném prohlášení uplatnit slevu na studenta a aby v případě, že vaše mzda nedosáhne minimálního vyměřovacího základu pro ZP, nestrhával ZP do minima.
Domnívám se, že pro výplatu sirotčího důchodu je podmínkou pouze nezaopatřenost dítěte (ve vašem případě denní studium a věk do 26 let), ale snad odpoví někdo, kdo to ví s určitostí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 12. 2015 20:58
Zdravím, pobírám sirotčí důchod a jsem student prezenční formy studia. Chtěla bych si najít práci na hlavní pracovní poměr. A aby toho nebylo málo, mám OSVČ na vedlejší činnost kvůli příležitostným zakázkám, které jsou ale velmi nepravidelné a částky se pohybují ve stovkách.
Jsem nějak limitována? Našla jsem si už nějaké info, ale není to nikdy stroprocentní. Jde mi o to:
a) aby mi při práci na HPP nevzali sirotčí důchod
b) aby se mě zaměstnavatel nebál zaměstnat, když jsem student
Dále by mě zajímalo, pokud případně mohu vykonávat práci na HPP, jak je to s čistou mzdou. Jako student mám při brigádách úlevu na daních, tak jestli něco takového platí u HPP. Příklad, pokud člověk má 15 hrubého, dostane cca 12500 čistého. Dostávala bych jako student stejnou čistou částku? A pokud ano, můžu případně každým rokem žádat o zpětné vrácení daně jako se to dělá u brigád, když se kryjí navzájem?
Děkuji za odpovědi.