Re: Výpověď na RD a odstupné
Z dotazu není jasné, jestli to bude dohoda nebo výpověď, ale je to celkem jedno. Až vám skončí pracovní poměr, můžete se na ÚP přihlásit hned. Jelikož budete mít odstupné, tak vám podporu začnou vyplácet až po 3 měsících. Potom budete mít minimum, protože budete končit náhradní dobou (péče o dítě). Zřejmě jste mladá, podporu budete brát 5 měsíců.
Rodičovská dovolená vám skončí se skončením pracovního poměru. na pobírání rodičovského příspěvku to nebude mít vliv. Na ZP nahlásíte skončení pobírání RP.
Děkuji za odpověď. Popravdě ještě nevím, co zítra dostanu do ruky, zda dohodu, nebo výpověď, ale bude to dle §52 a). což jsem se dočetla, že je jediný možný důvod kdy to lze při rodičovské. Takže na ÚP se mohu nebo musím přihlásit už 1.3.2016? pochopila jsem dobře?
Můžete, ale nemusíte. Není to povinné. Často se tím řeší placení zdravotního pojištění, ale vy budete brát rodičovský příspěvek, takže jste stále pojištěncem státu. Také máte možnost se po skončení pobírání RP přihlásit na ZP jako osoba celodenně pečující o dítě do 7 let nebo 2 do 15 let.
Píšete o dohodě i výpovědi, buď jedno nebo druhé. Výpověď se se zaměstnancem nesepisuje, takže buď sepíšete dohodu, nebo převezmete výpověď. Pokud zaměstanec obdrží odstupné, výplata podpory se odsouvá. Délka poskytování podpory v nezaměstnanosti se řídí věkem zaměstnance. Nemůžete být současně nezaměstnaná a na rodičovské dovolené, RD je důležitá osobní překážka v rámci pracovního poměru.
Děkuji za odpověď. Popravdě ještě nevím, co zítra dostanu do ruky, zda dohodu, nebo výpověď, ale bude to dle §52 a). což jsem se dočetla, že je jediný možný důvod kdy to lze při rodičovské. Asi jsem trochu pomotala pojem rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek. Rodičovský příspěvek budu brát do 19.5.2016. Výpověď (nebo dohoda) bude k 31.12.2015 s 2měsíční výpovědní lhůtou a 3měsíčním odstupném. Takže budu nezaměstnaná od 1.3.2016, ale v tu dobu budu ještě pobírat rodičovský příspěvek do 19.5.2016. Pokud jsem pochopila dobře, tak od 20.5.2016 do konce května nemám díky odstupnému nárok na podporu v nezaměstnanosti, to mám až od 1.6.2016?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 12. 2015 13:56
Dobrý den, prosím o radu. Jsem na rodičovské dovolené a zaměstnavatel semnou chce sepsat zítra 17.12.2015 dohodu z důvodu zrušení společnosti. Dostanu 3měsíční odstupné. Výpověď je k 28.2.2016. Rodičák končí 19.5.2016. V případě, že budu muset v květnu na ÚP žádat o podporu, má vliv odstupné, které dostanu? Z čeho se mi bude podpora počítat a po jakou dobu budu případně dostávat podporu? Kde všude musím nahlásit, že jsem nezaměstnaná, ikdyž jsem na rodičovské dovolené. Nebo hlásit až v případě ukončení rodičovské dovolené na ZP a OSSZ? Moc děkuji za odpovědi