Datum účetního případu u vydaných faktur

• (neregistrovaný)

17. 12. 2015 12:17

Dobrý den,
    účtuji v obchodní firmě, kde jsem i zaměstnána a
    potřebovala bych poradit při zadávání vydaných faktur, které se na základě generování vydaných faktur v zákaznickém centru stahují do účetnictví. Dochází však k tomu,že ony faktury jsou hrazeny dříve,než dojde k jejich vystavení a o zálohových platbách se neúčtuje. př. zákazník zaplatí objednávku zboží dne 28.11. ale fa je vystavena 1.12 s tím,že i DUZP a datum účetního případu je také 1.12..
    Dle zákonů, lze vystavit fakturu do 14-ti dnů od uskutečnění , ale DUZP by se mělo, dle mě, shodovat s datem zaplacení a tudíž i datum účetního případu by mělo být shodné s DUZP. -je to tak?
    A pokud zachovám datum vystavení s datem účetního případu a změním jen datum DUZP - mohu to tak ponechat?-k tomu mě i nutí, z důvodů,že měním výsledky za daný měsíc.

Děkuji za Vaši odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 12. 2015 12:37

mirka..p (neregistrovaný)

Re: datum účetního případu u vydaných fa
      Dle §13 ZDPH je DUZP u zboží dnem dodání zboží..... a o tom vůbec ve své otázce nepíšete, kdy bylo skutečně zboží dodáno

• 17. 12. 2015 12:40

Daniela K. (neregistrovaný)

Dle §21/1,2 ZDPH jste povinni přiznat DPH na výstupu ke dni DUZP nebo ke dni úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve.
      U vás ke dni úplaty, tzn. 28.11.

• 17. 12. 2015 12:48

mirka..p (neregistrovaný)

Já jsem měla na mysli to, že by do systému zadávala u data, které se jí propisuje do agendy k DPH den úplaty ( v mém SW den plnění DPH), ale datum účetního případu a DUZP by bylo podle skutečného dodání zboží.... tak to dělám já při prodeji zboží přes internet

• 17. 12. 2015 13:21

Daniela K. (neregistrovaný)

Ano, záleží, co se v SW dostává do agendy DPH. U nás je to "DUZP" nebo "den platby". Den plnění DPH v SW nemáme, tzn. u dotazu by mělo být:
      povinnost přiznat DPH =den úhrady 28.11 , dodání zboží 1.12., den vystavení 1.12., účetní případ 1.12.
      (Problém by nastal pokud by při tomto systému den úhrady byl např. 28.11. a zboží bylo dodáno až 27.12.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).