Re: Pozastavená živnost a zdravotní poj.
Dobrý den, ano, platila jsem minimum - začínala jsem. Hned jsem ale získala velkou zakázku a poměrně dobře si vydělala - ale v podstatě tím to taky skončilo.. Ale protože výdělek byl dobrý (budu uplatňovat paušál šedesát procent), tak jsem si myslela, že budu muset na soc. a zdrav hodně doplácet. Daň platit nebudu, ale přesto.. když budu zaměstnaná, tak si vydělám za celý rok podobnou částku a na soc a zdrav zaplatím hromadu.. tak mi to nešlo do hlavy..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 12. 2015 16:16
Dobrý den,
v průběhu roku 2015 jsem se pokoušela podnikat, ze začátku se mi velmi dařílo, ovšem zakázky jsem měla do půlky června 2015, potom jsem o ně kvůli konkurenci přišla.
V na začátku září jsem se registrovala na úřadu práce (živnost jsem pozastavila v srpnu) a nyní jsem na podpoře.
Potřebovala bych se ujistit, zda dobře vyplním přehled pro pojišťovnu - řádek 6 - počet měsíců ve kterých pro OSVČ platil minimální vyměřovací základ. Pokud uvedu 8 měsíců, vychází mi k doplacení velmi malá částka, ačkoliv jsem v první polovině roku měla příjmy více než slušné - čekala jsem, že budu hodně doplácet a ono ne..
Prosím, dělám to správně? Mě se zdá, že ano, jsem uchazeč o zaměstnání, čili za mě platí pojistné stát... čili pro mě v posledních měsících roku 2015 neplatí ten minimální vyměřovací základ..
Vím, že to řeším docela brzo, ale jsem zatím doma, tak to chci mít vyřešené, až budu chodit do práce, nebude na to čas :-)