Re: Prodej výrobků
Když jsem se před lety domlouvala s majitelkou obchodu, že by prodávala moje výrobky, tak chtěla vidět můj živnostenský list / tehdy ho ještě vystavovali / a při předání výrobků jsem jí nechávala kopii svého "dodacího" listu. Fakturu jsem vystavila až po domluvené době podle toho, co se prodalo.
Podívejte se na jakpodnikat.cz
Najdete tam, zda můžete mít podnikání jako vedlejší činnost, nebo zda "spadnete" jako OSVČ do hlavní činnosti s povinností platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění.
To je na Vás.
Jen dobře zvažte, ke kterému obchodu zamíříte. Moje výrobky se prodávali dobře v obchodu, kde byly jako "doplňkové" zboží. Tj. měly minimální konkurenci ostatních dodavatelů. A dopředu jsem si zjistila, co majitelky obchodu upřednostňuje.
Něco jiného budete nabízet v obchodě s potřebami pro miminka, něco jiného v obchodě pro koně a jezdce.
Už to nedělám, ale i tehdy to byla práce spíš kvůli relaxu, než pro výdělek. Určitě bych se tím neuživila.
Ve svém okolí znám paní, která dělala patchworkové výrobky, dala kvůli tomu i výpověď z práce. Šila rok, sem-tam něco prodala a hodně toho nachystala na vánoční trhy. Prodala na trzích ale hodně málo (a ještě jen malé věci), a nebýt toho, že vedla ještě kurzy patchworkového šití, tak by byla po tom roce hodně v minusu.
Tak toho jsem se obávala. Je třeba možné dodávat výrobky do obchodu na základě dohody o provedení práce či pracovní činnosti? Nebo být na ÚP a prodej na dohodu mít jako přivýdělek?
Momentálně nemám zaměstnání a děsí mě fakt každý měsíc platit 5 tis. pojistné, i když nic neprodám a nevím, kde bych sháněla každý měsíc tolik peněz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 12. 2015 15:18
Dobrý den, prosím o radu. Ve svém volném čase se věnuji šití polštářů aj. doplňků, zatím jen pro svou potřebu. Dostala jsem radu, že mám zkusit obejít několik obchodů a nabídnout své výrobky. Tím prý zjistím, zda jsou vůbec prodejné. Mám ale obavu, zda k tomuto kroku není potřebný ŽL. Nerada bych z toho měla komplikace. Děkuji.