Konec rodičovské a další těhotenství

• (neregistrovaný)

27. 12. 2015 21:17

Dobrý den,
    potřebovala bych radu co se mnou:-)
    Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou, v únoru 2015 mi končí rodičovská s prvním dítětem, ale jsem znovu těhotná a termín porodu je začátkem srpna.
    Logické by bylo nastoupit v únoru 2015 zpět do práce a 6-8 týdnů před porodem nastoupit na mateřskou. Jenže pochybuji, že na 4 měsíce bude chtít zaměstnavatel abych nastoupila, navíc první dítě není přijaté do mateřské školky.
    Dalším způsobem by bylo nastoupit ihned po konci rodičovské na neschopenku, ale nechci toto zneužívat a také být uvázaná doma.
    Prosím o radu zkušené jak by se dala tato situace řešit.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 12. 2015 21:34

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: Konec rodičovské a další těhotenství
      Požádejte zaměstnavatele s předstihem o možnost čerpání neplaceného volna z důvodu péče o dítě. Dělá to tak hodně maminek.

• 27. 12. 2015 21:48

Veronika321 (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Pokud by to zaměstnavatel umožnil, musím to hlásit na ČSSZ, ÚP, nebo někam kam mě teď vůbec nenapadá...
      Sociální a zdravotní pojištění bych si při této možnosti musela platit sama? Krátila by se mi potom nějak mateřská?
      Předem moc děkuji

• 27. 12. 2015 21:55

RenataH (neregistrovaný)

ne, pokud by to umožnil, jenom byste si došla na ZP sehnat pro zaměstnavatele potvrzení, že za vás platí pojištění stát. Mateřská by se nekrátila, ta by byla pravděpodobně stejná jako ta minulá.
      Pokud by s neplaceným volnem nesouhlasil, máte problém, protože nemůžete nastoupit, když pro dítě nemáte školku. Ale to bych řešila až budete vědět, jak se k tomu zaměstnavatel postaví. Pravděpodobně souhlasit bude, protože pokud by nesouhlasil a vy byste se "hodila" marod, nepomohl by si.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).