Dobrý den,
pokud končíte podnikání jako fyzická osoba, musíte tuto skutečnost nahlásit všem příslušným úřadům, tedy živnostenskému úřadu, finančnímu úřadu, České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) a zdravotní pojišťovně.
Nemusíte obíhat všechny úřady najednou, pomůže Vám v tomto ohledu Centrální registrační místo (CRM), které je dostupné na živnostenském úřadě (díky novele živnostenského zákona navíc můžete navštívit jakýkoli živnostenský úřad, místní příslušnost se zrušila).
Obecně však platí, že konec podnikání byste měl nahlásit:
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 6. 2010 15:11
Zdravím mám dva dotazy: loni jsem přiznal jako OSVČ částku 350.000.-kč zisk a pro letošek my zvedli zálohy několika násobně.CHystám se během měsíce ukončit podnikání a jít na ÚP obrat jsem měl ale zisk mám mínus.Jak to bude teď se zálohami budu platit zase minimum na zálohách nebo budu vycházet z té částky co my pro letošek vypočetli ?
A další věc mám osobní auto na odpočet DPH a budu ho nechávat za přepis můžu ho přenechat i po ukončení živnosti jelikož auto bude určitě přepsané později než zrušená živnost a nechci vracet DPH.