Re: řádek A.5
Zrovna jsem narazila na totéž - a uvažuji tedy správně (po radách,které jsem tu už dostala), že když se bude jednat o FO neplátce a vystavím faktura-daňový doklad nad 10.000,- Kč bude to v to oddíle A.5 - prostě jak jde o neplátce FO tak vždy bude tady .
A4 je pro osobu příjemce :
-plátce
-osoby povinné k dani - neplátce
-právnické osoby nepovinné k dani (§ 28 odst. 1 písm. a)
Podnikatel neplátce DPH = osoba povinná k dani.
Takže ve Vašem případě to bude do A4
strana 12
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani/2015_Pokyny-k-vyplneni-kontrolniho-hlaseni-DPH.pdf
Podívejte se na stránky MF, Dotazy, část. IV. DIČ odběratele:
V případě neplátců DPH (osob povinných k dani nebo právnických osob nepovinných k dani) se zde uvádí DIČ podle § 130 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Pokud odběratel nesdělí v rámci obchodní transakce dodavateli své DIČ, má se za to, že při pořízení plnění vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani = konečný spotřebitel. Pak bude hodnota plnění uvedena do části A.5. kontrolního hlášení, a to bez ohledu na limit.
Doklad nad 10.tis.Kc
Vydolujete z odběratele / podnikatele neplatce DPH / jeho DIC = A4
Pokud nedá DIC = A5
Jen nevím co se bude dit, az se v druhem pripade z něj stane treba za par měsícu plátce DPH a bude si z plnění, u kterého není na fakture jeho DIC, uplatnit odpočet DPH.
Dobré jitro,
taky dobrý tip k diskuzi.
Teď mám dilema. Pracuji pro drobné podnikatele. Pokud si budou výzvy řešit sami, resp. s mojí pomocí, tak prošvihnutí lhůty nastane velmi brzy. Pokud se nechám zplnomocnit a budu vše řešit přes svoji datovou schránku a opravdu na každou nesrovnalost budou posílat výzvu, tak si fakt nefandím. "Jen blbec nechybuje".
Který Neználek prohlásil, že to není administrativní zátěž?
Já se zplnomocnit nenechám (mám těch drobných klientů docela hodně), nechci být otrokem KH, abych nemohl ani na den pryč. Buď je donutím zřídit si datovku, nebo holt budou mít e-mail a ode mě pokyn, že tam MUSÍ denně hodit a OKAMŽITĚ výzvu donést. Když budu k nedostižení, tak k "náhradníkovi", který odešle alespoň rychlou odpověď "vše OK" (zabrání 30.000 flastru) a až budu k dostižení, vyřešíme.
OT: Nové smlouvy kvůli ošetření pokut KH
Jsem na tom podobně. Jen se mi už podařilo přesvědčit i posledního klienta (plátce DPH), který zatím neměl DS, aby si ji zřídil.
Všem klientům jsem doporučila, aby si zřídili u svých DS "kukátko". Na manželku, na syna,... Aby mohli nahlížet do DS bez doručení zpráv. Musím ale konstatovat, že zatím na moje doporučení kašlou.
Takže od nového roku převezmu první doklady k zaúčtování až v okamžiku, kdy budu mít podepsanou novou smlouvu o vedení účetnictví, kde bude předávání dokladů, předávání výzev atd. ošetřeno.
Re: OT: Nové smlouvy kvůli ošetření poku
Jak do té smlouvy zakomponujete to, že když Vám to donese včas, že budete k zastižení? Co když chytněte žloutenku a budete 3 týdny na infekčním? Co když se klient podívá do datovky po devíti dnech (takže doručeno), předá to Vám - ale ouha, vy jste den předtím odjela na týden do Chorvatska, takže nepředá?
KH je nástrojem ne na ty Pavlovy kolotočáře, ale na likvidaci účetních :-(
Re: OT: Nové smlouvy kvůli ošetření poku
L-Core,
že má být KH na kolotočáře tvrdí pan ministr AB, pan GŘ a jejich podřízení. Já pouze tato moudra přenáším mezi lid obecný.
Jiní lidé tvrdí, že se jedná zejména o vybudování velké databáze obchodních vztahů a o stroj na pokuty. K tomu se nevyjadřuji.
Hlavně se z celého KH nepo..... :-))
Hezký den a pevné nervy do nového roku
No já nevím, jestli je to rozumné :-)
Ale udělám to tak. Respektive uděláme, i manželka, která také dělá externí účetní jako já. Můžeme se libovolně vzájemně zastupovat, ale občas jsme mimo oba dva (dovolená, nemoc) a otroky KH se opravdu stát nechceme.
Kdybychom měli velkou účetní firmu, se spoustou zaměstnanců, tak bychom klidně zplnomocnění podstoupili. Ale jako OSVČ to nechci. Klienti ale musí být řádně poučeni a VYSTRAŠENI možnými pokutami, aby to brali vážně. A na nás pak bude, abychom (pokud přijde výzva) ji obratem vyřešili. Pokud se klient na doručení vykašle, bude to jeho problém; on si po "třicítce" už dá pozor. Nebo skončí - což je možná další "cíl" celého KH. Zaměstnanec či člověk na podpoře je "poslušnější" než nezávislý parazit páně Mládka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 12. 2015 18:23
cituji jeden článek, co jsem našla na netu a není mi jasný poslední údaj:
A.5 - uskutečněná plnění v ČR s DPH na výstupu do 10 tis. Kč a bez povinnosti vystavit daňový doklad (souhrnně). Zde budou uváděna plnění:
-do 10 tis. Kč včetně DPH poskytnutá plátcům (nezávisle na tom, zda bude vystaven zjednodušený daňový doklad, anebo daňový doklad se všemi náležitostmi, tj. s označením odběratele)
-nezávisle na hodnotě plnění, pokud odběratel nevystupuje jako plátce - tedy i plnění nad 10 tis. včetně DPH, pokud není vystaven daňový doklad ........tohle je myšleno prosím jak?
Nějak mi to nedochází ta fráze "pokud není vystaven daňový doklad".