KH a 2x platba zálohy na ČEZ v měsíci

• (neregistrovaný)

29. 12. 2015 19:40

Pokud zaplatím dvě zálohy na ČEZ v jednom měsíci, obě nad 10000 Kč, obě mají stejný var. symbol, jaké ev. číslo uvedu od KH? Děkuji. A.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 12. 2015 19:58

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: KH a 2x platba zálohy na ČEZ v měsí
      Vystavuje ČEZ na zálohy daňové doklady k zálohám?

• 29. 12. 2015 23:34

Eva M.

Podle mých informací by mělo stačit, pokud ty zálohy zaplatíte každou v jiný den - na toto už je prý CML připraven. Původně se neuměl vyrovnat se dvěma var.symboly v jednom měsíci, prý mu tam dali nějakou toleranci. Ale prý doteď není vyřešeno, pokud ty dvě zálohy zaplatíte v jeden den :-/ Ať žije geniální CML!
      ... věřím, že do podávání prvního KH v únoru bude i toto vyjasněno. Vždyť je času dost, že... a přece pro poplatníky není KH žádnou zátěží!

• 30. 12. 2015 9:17

L-Core (neregistrovaný)

Evo, právě kolem těch splátkových kalendářů vidím nejvíce nejasností (= možných problémů)

REÁLIE: Nedávají daňové doklady o platbě, máme jen dopředu vystavené platební kalendáře. Na nich je určené datum splatnosti v každém měsíci.

- zaplatí zálohu jiný den (týden předem, týden poté), v rámci daného měsíce (a peníze ČEZu, E.onu a podobně dojdou)
      PROBLÉM: jaké datum uvést do B2? Datum z dokladu, datum platby, datum předpokládaného připsání na účet dodavatele? Přece jim tam nebudou klienti každý měsíc volat (půl hodiny na call centru "debaty" s automatem). Já (externí účetní) na tohle čas určitě nemám.

- zaplatí jinou částku než měli (nižší, vyšší).
      PROBLÉM: DPH si přece nemohu "nějak sám spočítat". V tom případě asi bude lepší čekat na vyúčtovací FA a modlit se, aby byl na celou částku vystaven daňový doklad (což nebude, protože ČEZ a spol si určitě ty zálohy dávali v příslušných měsících do A4). Volat tedy pokaždé dodavateli a domoci se DD o přijaté platbě.

---

Já byl dlouho v klidu, protože jsem počítal s tím (než to někdy začátkem prosince v "pokynech" změnili), že pokud bude jednotlivá platba do 10kKč, že to bude v B3. Jenže člověk míní, CML mění, co už.

P.S. pro Evu: Jediné štěstí pro mě je, že nemusím spoléhat na cizí softwary, kompletně si tyhle věci dělám (programuji) sám, za pochodu si mohu přidávat/měnit funkce podle potřeby (více na P.net).

• 30. 12. 2015 9:30

Eva M.

Ano, pro zařazení do správného oddílu je rozhodující CELKOVÁ částka dokladu, nikoliv výše jednotlivé splátky. Takže i předmět za 11 tisíc Kč splácený po 500 Kč měsíčně se octne v KH jednotlivě, nikoliv v souhrnném čísle.
      PS: pro L-Core: jsi borec, že si to umíš naprogramovat sám. Myslím si však, že umět si něco naprogramovat je minimálně stejně těžké jako pochopit, CO vlastně po nás státní správa chce - a JAK to tedy naprogramovat. Zdejší debaty jsou toho dokladem - spousta lidí pátrá po správných pravidlech pro různé případy.... ale nejasností je pořád dost na to, že za dva dny to vypukne naostro. Chce se mi blejt, velebnosti...

• 30. 12. 2015 10:06

L-Core (neregistrovaný)

Zas tak moc mě nepřechvaluj, bylo to za velké pomoci dobrých lidí z Poradny :-)

Výsledkem je ale systém "poupravené" evidence DPH, která mi sama vyplivuje hotové xml. Proženu ručně EPOem (to ostatně vřele doporučuji i uživatelům jakéhokoliv SW!) a předám k odeslání klientovi (datovkář) nebo rovnou odešlu (a klient doručí na FÚ "potvrzovací" papír).

• 30. 12. 2015 10:41

Allla (neregistrovaný)

Děkuji a také souhlasím s L-Core. U těch záloh prostě nebudu půl roku (než se situace trochu vyjasní) uplatňovat DPH a celé uplatním až budeme chytřejší. A.

• 30. 12. 2015 11:27

jožinek (neregistrovaný)

když už mám hotové xml. tak nevidím důvod proč to valit znovu do EPO, když ho lze poslat rovnou DS u těch kdo ji maj, to je asi ale ta jednodušší strana věci, druhá strana je ta chybovost a nejdenotnost v číslování DD různých datumů a dalších nerovnalostí,
      přejí CML jen a jen zahlcení systému, a co 24 a 25 února, to bude asi už nefunkční jako registr vozidel a nepodáme nic

• 30. 12. 2015 11:38

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

>>>
      >>>>PS: pro L-Core: jsi borec, že si to umíš
      >>>>naprogramovat
      >>>>sám.
      >>>
      >>>Zas tak moc mě nepřechvaluj, bylo to za velké pomoci
      >>>dobrých lidí z Poradny :-)
      >>>
      >>>Výsledkem je ale systém "poupravené" evidence DPH,
      >>>která mi sama vyplivuje hotové xml. Proženu ručně
      >>>EPOem
      >>>(to ostatně vřele doporučuji i uživatelům jakéhokoliv
      >>>SW!) a předám k odeslání klientovi (datovkář) nebo
      >>>rovnou odešlu (a klient doručí na FÚ "potvrzovací"
      >>>papír).
      >>Děkuji a také souhlasím s L-Core. U těch záloh prostě
      >>nebudu půl roku (než se situace trochu vyjasní)
      >>uplatňovat DPH a celé uplatním až budeme chytřejší.
      >>A.

>když už mám hotové xml. tak nevidím důvod proč to
      >valit znovu do EPO, když ho lze poslat rovnou DS u těch
      >kdo ji maj, to je asi ale ta jednodušší strana věci,
      >druhá strana je ta chybovost a nejdenotnost v číslování
      >DD různých datumů a dalších nerovnalostí,
      >přejí CML jen a jen zahlcení systému, a co 24 a 25
      >února, to bude asi už nefunkční jako registr vozidel a
      >nepodáme nic

Jožinku,

otestovat, zda je CML ochoten vzít Vaše xml, je vhodné.

Vládnoucí cháska připravuje novelu, kdy pokud nebude podání "ve tvaru a struktuře" tak se na něho bude hledět jako na nepodané.

Tím nastupuje pokuta 10 000 Kč.

Po otestování zda xml nemá nepropustné chyby, je podle mého vhodnější podat DS, ty alespoň (zatím) nejsou ovládány MF.

Hezký den!

• 30. 12. 2015 13:46

L-Core (neregistrovaný)

Já ten důvod vidím, kontrola.

Z jednoho sw, se kterým mám tu čest, vyleze validní xml (nejedná se ale o KH). Když ho proženu EPOem, háže nepropustnou chybu (v tom sw jsem měl jako stát poplatníka uvedeno "ČR", EPO chce "ČESKÁ REPUBLIKA"). Opravil jsem a EPO zase řvalo, že poplatník s trvalým pobytem (nebo podpbně?) v ČR stát neuvádí..

Viz Pavel, nebude-li mít podání přesnou strukturu, pokuta je na cestě.

• 30. 12. 2015 14:21

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: KH a snížení nepropustných chyb
      Existuje ústní dohoda, že od 2017 by se měl snížit počet nepropustných chyb typu ČRxČeská republika tím, že tyto zbytečné údaje se nebudou uvádět.

Takže přežít rok 2016 a v roce 2017 se již nebude muset uvádět tolik nadbytečných, obtěžujících údajů, které pouze plodí chyby, a navíc již budou kolotočáři polapeni a bude tu ráj na Zemi.

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).