Re: HPP i OSVČ - pojištění, vyúčtování d
Nejjednodušší je FÚ. Nic předem nehlásíte. DP podáte jak píšete.
ZP a SP není stejné. Každé má svoje zákony a v něčem se liší a v něčem ne.
Hned při zahájení zaměstnání jste měl u obou nahlásit, že od teď jste OSVČ vedlejší. Nevím jestli je možné nahlásit dodatečně zpětně, nebo jestli je možné to dohnat až v přehledu. Asi budete muset znovu vyjednávat. (jednou mi na SP vzali odhlášení zpětně a jednou né, tak asi jak se vyspí).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 12. 2015 12:36
Dobrý den,
posledních 10 let podnikam jako osvč, až letos jsem byl i zaměstnanec na hpp (nepodepsal jsem prohlášení). Bylo mi na sociálce řečeno že jsem mohl platit nižší pojištění, ale že to nevadí a při ročním vyúčtování tam budu mít přeplatek. Na zdravce byla domluva komplikovanější, ale i tam to bude snad stejné (?).
Každopádně do Přehledu příjmů a výdajů jak na zdravce, tak na sociálce uvádím jen příjmy (a pojištění) z podnikání, finančáku dávám Přiznání k dani FO, kde se uvádí oba příjmy a zálohy na daň zaplacené.
Chápu to dobře? Jak je to prosím s tou zdravkou, i tam byl nárok platit nižší pojistné, díky hpp?
Chápu dobře že ve formuláři pro soc a zdr uvedu že jsem jako hlavní měl podnikání v měsících kdy jsem byl osvč a jako vedlejší v měsících, kdy jsem byl i na hpp?
Děkuji za radu