Re: Kooperativa
Ze stránek Kooperativy...
Podmínky pracovněprávního vztahu a uzavírání dohod upravuje zákoník práce. V případě, že zaměstnavatel má zaměstnance pouze na DPP (nepřekročí VZ 10 000 Kč), hradí minimální čtvrtletní pojistné ve výši 100 Kč (neomezený počet DPP).
Pane Vladimíre 2, Vás si představuju jako protivnýho starýho dědka číhajícího na fóru BC, kdy se někdo "blbě" na něco zeptá nebo nedejbože "blbě" odpoví, abyste mohl arogantním a urážlivým způsobem ukázat Vaše vědomosti (které Vám samozřejmě neupírám). Asi na Váš hrubý pytel nikdo nikdy nepohodil hrubou záplatu, ač byste si ji zasloužil.
Hezký den
Dobrý den,
dřív jsem se k reakci nedostala...
Vyhl. 125/1993
§ 12 Pojistné
(1) Povinnost platit pojistné vzniká zaměstnavateli, zaměstnává-li alespoň jednoho zaměstnance.
Příloha č. 2 - Minimální pojistné za kalendářní čtvrtletí je 100 Kč.
...definice "zaměstnance" dle zák. 262/2006
§ 6
Zaměstnancem je fyzická osoba, která se zavázala k výkonu závislé práce v základním pracovněprávním vztahu.
...definice "základního pracovněprávného vztahu" dle zák. 262/2006
§ 3
Závislá práce může být vykonávána výlučně v základním pracovněprávním vztahu, není-li upravena zvláštními právními předpisy2). Základními pracovněprávními vztahy jsou pracovní poměr a právní vztahy založené dohodami o pracích konaných mimo pracovní poměr.
Mně z toho vyplývá, že zaměstnancem je i pracovník na dohodu o PP. Ale třeba mě, když se Vám bude chtít, vyvedete z omylu. Budu jen ráda.
Hezký den
Pojistné si vypočítává zaměstnavatel ze základu stanoveného shodně s postupem pro určení vyměřovacího základu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti dle zvláštního zákona.
Neexistuje základ, tak neexistuje ani pojistné...
Já zas tvrdím, že podle mnou citovaného paragrafu neexistuje pojistné při neexistenci základu. Až teprve kdy existuje, začnu počítat dle Vámi citované přílohy, kde se teprve píše o minimálním pojistném v případě, že !!vypočítané!! pojistné bude nižší, než 100,- Kč
>Vy jste přesvědčen o své pravdě, já o své.
To je fakt... A já Vám ji nechám.
Až dojde na lámání chleba, tak soud nebude zajímat ani Váš názor, ani můj názor, ale ani názor a výklad Kooperativy...
V uvedené příloze č.2 je uvedena minimální platba pojistného těch 100,-Kč za čtvrtletí, nikde tam není že se týká pouze výpočtu podle §12. Chápu to jako minimální pojistné za zaměstnance. Pokud tedy budu mít zaměstnaného pracovníka na DPP a nikoho jiného, zaplatím za čtvrtletí na pojištění 100,--Kč a budu mít jistotu, že mám pojistku pro případ pracovního úrazu či nemoci z povolání. V opačném případě pokud pojištění nezaplatím a zaměstnanci se něco v práci přihodí, tak zaplatím veškeré náhrady ze svého a žádný soud mi nepomůže.
Na tomto názoru jsme se shodli na konferenci uživatelů ÚČTO2000 od Tichého. Není to tedy jenom můj osobní názor.
Takže tak jak píše Kara - budete mít jednoho jediného zaměstnance na HPP, který bude celé čtvrtletí nemocný a i přesto za něj budete odvádět 100,- Kč...
To, že se uživatelé UCTO2000 shodli opět nic neznamená... Lidé od jezeksw mají také opačný názor než Vy...
-------------------------------------------------------
Moje předchozí odpověď směřovala na zaměstnání pouze pracovníka(ků) pouze na DPP.
Pokud zaměstnanec na HPP je celé čtvrtletí nemocný tak by teoreticky odvod pojistného být neměl. Přesto jsem cvičně zadal do programu Účto celé čtvrtletí nemoci u jednoho zaměstnance a stejně mi program v sestavě pro zákonné pojištění vypočítal minimální odvod Kč 100,--.
Takže nám stejně zůstávají naše názory pořád nerozhodné.
Tak jsem taky něco zkusil - mám několik zaměstnanců na DPP. Dal jsem v Pohodě (Stormware) vytvořit závazek za 4q/2015 na úrazové pojištění a Pohoda se mě zeptala, zda chci opravdu vytvořit závazek ve výši 0,- Kč. Takže např. Stormware je taky na mé straně.
-------------------------------
Asi záleží jak program počítá, mně se neptal zda chci nebo nechci. Prostě sestava byla:
vyměřovací základ 0
sazba pojistného 5,6
pojistné 0
------------------------------
minimální poj. za kalendářní čtvrtletí je Kč 100,--
Tato částka se mi přesune do závazků.
-----------
Další co mně napadlo, že v předcházejícím čtvrtletí když byl např. zaměstnanec na HPP celé čtvrtletí nemocný, nebylo vypočítáno ani odvedeno pojistné co se stane když následně nastoupí do práce a stane se mu pracovní úraz??? Protože se pojistné platí dopředu tak vlastně v tom čtvrtletí není pojištěn a co potom s jeho nároky na odškodnění???
sázka: nechte si od TICHéHO (Účto2015) vypočítat pojistné
když zaměstnavatel za celý Q neměl žádného zaměstnance!
Jistě vám vyjde těch 100,- O co se vsadíte se starým dědkem.
Jak jsem psal v minulosti: Karel4 musel posílat do němec ročně
200 volů. Proč by dnes nemohlo 200 volů (ba i volyň) posílat
kvartálně 100,- když nerozumí zákonu a výpočtům z něho vylývajících.
Já to ale také chápu tak, že:
1) Musí existovat základ
2) Pokud existuje základ, je z něho vypočteno pojistné.
3) Pokud je toto pojistné nižší než 100 Kč, firma platí 100 Kč
4) Neexistuje základ, neexistuje žádné pojistné (např. firma já jediného zaměstnance v pracovním poměru a ten je celý měsíc nemocný. Nemá žádný VZ pro odvod SP, nemá tedy žádný VZ pro výpočet povinného pojištění. Pojištění = 0 Kč. Stejně tak v případě DPP do 10ti tisíc.)
Vám taky hezký den ve kterém se na vás jistě taky vztahukje:
=Jak jsem psal v minulosti: Karel4 musel posílat do němec ročně
200 volů. Proč by dnes nemohlo 200 volů (ba i volyň) posílat
kvartálně 100,- když nerozumí zákonu a výpočtům z něho vylývajících.=
V tom případě vás ještě urazím tímto:
=Částk ll I Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2001 00/17 Prostředky zákonného pojištěn í o dpovědnosti zaměstnavatele
za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání
Strana 23
Konkrétní návody jak na to, zde zveřejňuji již několik let,
ale vy nedodržujete pravidla tohoto fora protože je pro vás jednodušší jenom kecat ev. urážet než se podívat do historie BC
>>>>>Umlátili jste mě argumentama, přesto Kooperativě
>>>>>čtrtletně tu stovku pošlu... Ale to je už můj
>>>>>problém.
>>>>>Končím s tímto tématem, vážím si Vašeho času a
>>>>>odborných rad, kterými zásobujete zdejší fórum, takže
>>>>>už
>>>>>nechci zdržovat.
>>>>>Hezký den
>>>>************************************************
>>>>Vám taky hezký den ve kterém se na vás jistě taky
>>>>vztahukje:
>>>>=Jak jsem psal v minulosti: Karel4 musel posílat do
>>>>němec ročně
>>>>200 volů. Proč by dnes nemohlo 200 volů (ba i volyň)
>>>>posílat
>>>>kvartálně 100,- když nerozumí zákonu a výpočtům z
>>>>něho
>>>>vylývajících.=
>>>Z vašeho příspěvku vyplývá že jste schopný akorát
>>>urážet, ale konkrétní návod od vás jsem neviděl.
>>>Jinak s
>>>vámi diskutovat je ztráta času.
>>***********************************************
>>V tom případě vás ještě urazím tímto:
>>=Částk ll I Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2001
>>00/17 Prostředky zákonného pojištěn í o dpovědnosti
>>zaměstnavatele
>>za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání
>>Strana 23
>>Konkrétní návody jak na to, zde zveřejňuji již
>>několik
>>let,
>>ale vy nedodržujete pravidla tohoto fora protože je
>>pro vás jednodušší jenom kecat ev. urážet než se
>>podívat
>>do historie BC
>--------------------
>http://www.nku.cz/kon-zavery/K00017.pdf
>tato kontrola NKÚ nijak neřeší naše otázky.
Ale objasňuje i moje stanoviska k tomuto problému.
Řešení najdete, pokud budete dodržovat bod 4 Pravidel
tohoto fóra a mrknete do historie: zadejte 125/1993
a bude vám jasno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 1. 2016 19:30
Dobrý večer,
prosím o informaci, zda při propuštění posledního zaměstnance a o zaměstnávání neuvažuju, musím provést odhlášku na Kooperativě jako zaměstnavarel. Jde provést elektronicky?
děkuji