Elektronické přiznání k DPH

• (neregistrovaný)

4. 1. 2016 11:04

Dobrý den,

velmi prosím o radu. Doteď jsem byla plátce DPH, malý živnostník, vše jsem dělala ručně a podávala tiskopis na fin. úřadu.

Avšak v 4. čtvrtletní 2015 mi přišly dvě faktury s přenesenou daňovou povinností a ta se musí prý podávat elektronicky. Chci se zeptat, zda je obecně povinnost podávat přiznání k DPH elektronicky platná již teď od ledna za období 4/2015 nebo až do dubna za 1.čtvrt. / 2015.

Dále bych potřebovala vědět, co vše musím udělat, abych mohla podávat elektronicky a jak se postupuje u té s přenesenou daňovou povinností - vůbec s tím nemám žádnou zkušenost a finančního poradce si dovolit nemůžu.

Děkuju moc za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 1. 2016 12:09

d.j. (neregistrovaný)

Re: Elektronické přiznání k DPH
      >Dobrý den,
      >
      >velmi prosím o radu. Doteď jsem byla plátce DPH, malý
      >živnostník, vše jsem dělala ručně a podávala tiskopis
      >na fin. úřadu.
      >
      >Avšak v 4. čtvrtletní 2015 mi přišly dvě faktury s
      >přenesenou daňovou povinností a ta se musí prý podávat
      >elektronicky. Chci se zeptat, zda je obecně povinnost
      >podávat přiznání k DPH elektronicky platná již teď od
      >ledna za období 4/2015 nebo až do dubna za 1.čtvrt. /
      >2015.
      >
      >Dále bych potřebovala vědět, co vše musím udělat,
      >abych mohla podávat elektronicky a jak se postupuje u té s
      >přenesenou daňovou povinností - vůbec s tím nemám
      >žádnou zkušenost a finančního poradce si dovolit nemůžu.
      >
      >Děkuju moc za rady.+
      pokud vím, při přenesené pov. elektronicky, navíc od r 2016 již pouze vše elektronicky, zatím mám elektr.podpis, ale kvůli kontrolnímu hlášení budu zřizovat dat.schránku, tedy bych asi volil přímo zřídit datovou schránku, ale možná někdo poradí jinak
      >

• 4. 1. 2016 13:03

EvaCe

vyplníte na stránkách www.daneelektronicky.cz příslušný formulář, odešlete ho elektronicky a doručíte podepsané potvrzení na FÚ
      nepotřebujete k tomu ani elektronický podpis a ani datovou schránku

• 4. 1. 2016 13:10

Alena0001 (neregistrovaný)

Skvělé, děkuju moc, a nevíte, jak se tam pak zadává ta přenesená povinnost? Je tam na to nějaká kolonka nebo se i dávají další údaje k té konkrétní faktuře?

Děkuju moc.

• 4. 1. 2016 13:29

EvaCe

není to složité - fakt to zvládnete - udělejte to přes "průvodce"
      https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/form/form_uvod.faces?CPodani=423800987

• 4. 1. 2016 16:45

Verča1 (neregistrovaný)

.

hlášení k přenesené dani se jmenuje se jmenuje "výpis z evidence pro účely daně ...... " - když dáte můj odkaz, tak se nabídnou všechny tiskopisy a můžete si jen vybírat - doporučuji si uložit do oblíbených.
      https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/uvod/vstup_expert.faces
      Nicméně vzhledem ke kontrolnímu hlášení, které budete jako plátce DPH povinna odevzdávat (poprvé v dubnu za 1.Q) velmi doporučuji zřídit datovou schránku. Vy to sice můžete vypsat a odeslat přes EPO (můj odkaz) a samozřejmě to do 25. stihnete zanést, ALE pak nastanou komplikace - stačí jedna chyba, kde se uklepnete v jednom číslíčku a bude výzva. A když nemáte datovou schránku, budou Vás pronásledovat mailem. A mail je DORUČENÝ ODESLÁM MAILU OD NICH, nikoliv když si ho přečtete - na rozdíl od datovky. Nejde jen o to, že přijdete o pár dnů k dobru, ale hlavně o to, že vám ten mail vůbec nemusí dojít a BUDE SE CHOVAT JAKO DORUČENÝ. Takže neodpovíte včas na výzvu a pokud jste si aspoň něco málo přečetla, tak je to dost drahý špás. 10tis. jen to hvízdne-bez možnosti se jakkoliv bránit, že nebylo doručeno. Takže se nad tou datovou schránkou hluboce zamyslete. Také to manželovi, malému živnostníkovi klavíruju dnes a denně. Za taková legrace to není.

• 4. 1. 2016 18:59

Alena0001 (neregistrovaný)

Pro mne velmi cenné informace. Děkuji za ně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).