Re: Kontrolní hlášení
>Přeji všem úspěšný a klidný nový rok. Jsem mzdová,
>takže účetnictvím se nezabývám. Jak zjednodušeně chápu
>KH: Plátci DPH dodavatelé i odběratelé mají podávat
>hlášení - dodavatelé mají v něm informovat co kolik komu a
>odběratelé co kolik od koho? A centrální systém to má
>spárovat? Já to spárování nechápu.
>Já to nechápu, jak to má vlastně fungovat?
Karo, jednoduše řečeno pokud někdo odpočte DPH bude se na druhé straně hledat, zda toto někdo zdanil. K tomu slouží KH.
Vrchnost si myslí, že tím odhalí miliardové podvody.
>>Přeji všem úspěšný a klidný nový rok. Jsem mzdová,
>>takže účetnictvím se nezabývám. Jak zjednodušeně
>>chápu
>>KH: Plátci DPH dodavatelé i odběratelé mají podávat
>>hlášení - dodavatelé mají v něm informovat co kolik
>>komu a
>>odběratelé co kolik od koho? A centrální systém to má
>>spárovat? Já to spárování nechápu.
>
>>Já to nechápu, jak to má vlastně fungovat?
>Karo, jednoduše řečeno pokud někdo odpočte DPH bude se
>na druhé straně hledat, zda toto někdo zdanil. K tomu
>slouží KH.
Aha, takže na každé účtence bude číslo. Podnikatel natankuje a koupí si čokoládu. Z benzínu si odečte DPH, v KH toto uvede pod číslem na té účtence. Čokoládu tam uvádět nebude.
Dodavatel odvede DPH z benzínu i z čokolády a oboje uvede pod číslem účtenky ve svém KH. A musí se spárovat ten benzín a zbytek bude odpad. Jestliže z benzínu nebude odečteno DPH, pak bude odpad všechno z té účtenky. Ale jestliže z benzínu bude odečteno DPH a nespáruje se s hlášením od dodavatele, pak bude problém.
Je to zjednodušeně tak?
>
Fungovat to bude (snad) tak, že každý uplatněný nárok na odpočet DPH se bude kontrolovat, jestli byl i přiznán na výstupu.
Týká se dokladů nad 10 tis. Kč.
Zadává se číslo dokladu, základ daně, daň, DUZP, DIČ. podle toho to bude počítač "párovat".
Nebudou se tedy párovat všechny položky, pouze u uplatněného nároku se kontroluje odvod u dodavatele.
Pokud někdo prodá nad 10 tis a nedostane údaje o plátci, zařadí do jiné kolonky, pokud si takový doklad pak někdo bude chtít uplatnit - bude výzva na obě strany, protože se to nesejde. A na výzvu se musí rychle reagovat, protože tučná pokuta.
(zjednodušuju, snad to je pochopitelné)
Děkuji moc, začíná mně svítat. Jen ještě - výzva bude na obě strany a na výzvu se musí rychle reagovat. Ale ten dodavatel nebude mít jak reagovat, protože on údaje o odběrateli mít nebude.
Tou hranicí 10ti tisíc se rozumí cena jednoho zboží? Takže když na dokladu bude něco za 10500 Kč a několik položek za stokoruny, tak se na obou stranách bude uvádět jen ta položka za 10500 kč?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 1. 2016 14:34
Přeji všem úspěšný a klidný nový rok. Jsem mzdová, takže účetnictvím se nezabývám. Jak zjednodušeně chápu KH: Plátci DPH dodavatelé i odběratelé mají podávat hlášení - dodavatelé mají v něm informovat co kolik komu a odběratelé co kolik od koho? A centrální systém to má spárovat? Já to spárování nechápu.
Vysvětlete mně, prosím, jako laikovi toto: To každý odběratel bude muset dodavateli poskytnout své údaje? Např. teď jsem šla do obchodu, koupila toner do tiskárny, ten přinesla do firmy a nechala si proplatit odevzdanou účtenku. Čili při dodavatele byl odběratel neznámý. Jak to bude?
Nebo naopak: do Makra se chodí nakupovat na kartu firmy nebo OSVČ. Čili odběratel je uveden. Někdy je nákup soukromý a do nákladů té firmy vůbec nejde. Někdy je firemní a jde tam a uplatní se odpočet. Někdy je firemní, ale přece není povinností ho dávat do nákladů a uplatňovat odpočet DPH. A někdy je zčásti soukromý a zčásti jde do nákladů.
Já to nechápu, jak to má vlastně fungovat?