KH v dnešních HN

• (neregistrovaný)

4. 1. 2016 15:59

http://archiv.ihned.cz/c1-65038220-pul-milionu-platcu-dph-zacne-velka-kontrola-faktur

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 1. 2016 16:09

alen1 (neregistrovaný)

Re: KH v dnešních HN
      Zajímavé.
      Mě zaujalo:
      Šéf finanční správy Janeček také tvrdí, že se nikdy nestalo, že by z finanční správy citlivé údaje unikly. Navíc k datům bude mít přístup zhruba jen 30 analytiků, kteří budou s daty pracovat na speciálním místě v Pardubicích. Všichni tito úředníci budou muset mít prověrku na stupeň důvěrné.

Pavle nevzpomínáte si na ten případ, který skončil až u soudu, kdy správkyně daně se zalogovala do systému a v rámci soukromé koupě zveřejnila makléři rodné číslo prodávající bez jejího souhlasu?
      A pak se zjistilo, že není dodržena logovací procedura a nikdo se nedozví, kdo a kdy do systému vstoupil?
      Někde ten rozsudek mám, ale teď nemám čas jej hledat.

• 4. 1. 2016 16:25

alen1 (neregistrovaný)

Našla jsem to. Viz B.1.5 Logování automatizovaného daňového systému (ADIS) http://www.ochrance.cz/fileadmin/user_upload/zpravy_pro_poslaneckou_snemovnu/Ctvrtletky/2013_2Q_zprava.pdf

• 4. 1. 2016 16:33

alen1 (neregistrovaný)

text v odkazu ----
      Stěžovatel se obrátil již na mého předchůdce poté, kdy při jednání o prodeji svého bytu kupující, zaměstnankyně finančního úřadu, předložila pracovníkovi realitní kanceláře dokumenty obsahující osobní údaje stěžovatele, jeho manželky a dcer, které získala (podle stěžovatele neoprávněně) z informačního systému obyvatel (dále jen „ISEO“). Stěžovatel si na jednání zaměstnankyně finančního úřadu
      stěžoval u ředitele úřadu, který nezjistil, že by konkrétní aměstnankyně
      neoprávněné nahlížela do ISEO. Následně se stěžovatel obrátil na Úřad pro ochranu osobních údajů (dále jen „ÚOOÚ“), který ve věci zahájil kontrolu. Když stěžovatel ani po roce nebyl vyrozuměn o výsledku kontroly, obrátil se na ochránce, který ve věci zahájil šetření.
      V průběhu šetření jsem zjistil, že informační systém orgánů daňové správy (dále jen „ADIS“) není dostatečně zabezpečen. Správce neplní povinnost logování dle § 13 odst. 4 písm. c) zákona o ochraně osobních údajů, neboť v rámci spravování osobních údajů prostřednictvím ADIS musí být umožněno pořizování elektronických
      záznamů - logů, ze kterých lze určit a ověřit, kdy, kým a z jakého důvodu byly osobní údaje zaznamenány nebo jinak zpracovány. V meritu posuzované věci jsem se shodl s hodnocením ÚOOÚ.
      Na délce šetření se projevil zejména fakt, že meritorní rozhodnutí ÚOOÚ, vydané v souvislosti s kontrolními zjištěními ÚOOÚ – kontrolou finančního úřadu a Ministerstva financí, ministerstvo napadlo správní žalobou a celý spor byl ukončen až rozhodnutím Nejvyššího správního soudu dne 30. ledna 2013 sp. zn. 7 As 150/2012 (Ej 137/2013).
      Aktuální stav je takový, že ADIS není stále logován, jeho aktuální správce – Generální finanční ředitelství požádalo ÚOOÚ o prodloužení lhůty k realizaci nápravných opatření, čemuž ÚOOÚ vyhověl. Logování systému v souladu se zákonem tak lze očekávat až v průběhu roku 2014.

• 5. 1. 2016 9:37

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: KH a morální odpad u FS
      Alen,

matně si vzpomínám.

Příklad morálního odpadu zaměstnaného u FS.

Ač nevěřící, nezbývá mi než věřit, že většina zaměstnanců FS není podobných kvalit.

Data z KH ale budou velkým lákadlem.

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).