Re: Dovoz USA+DPH na fa
>>>>>>dopravu UPS. Ale na předobjednávce ještě "Duties a
>>>>>>VAT",což mi bylo následně (nyní) rozklíčováno jako
>>>>>>mimo
>>>>>>jiné DPH (prý české), clo a další poplatky. Zboží
>>>>>>jsme
>>>>>>obdrželi v prosinci, celnicí prošlo koncem listopadu.
>>>>>>Celou zálohovou fakturu jsem měla na účtu 314. Co teď
>>>>>>s
>>>>>>DPH? V záloze jsem ho vlastně jakoby zaplatila...,
>>>>>>takže teď ho mám zaúčtovat tak, aby mi ho stát
>>>>>>vrátil?
>>>>>>Napadlo mi, že fakturu nejdřív dám do daňové zálohy
>>>>>>(podle mého účet.SW), kde oddělím základ daně a DPH
>>>>>>(podle
>>>>>>jejich faktury), tím získám od státu DPH zpět. Ale co
>>>>>>dál? Prosím poraďte.... Bohužel jsem nemohla nic z
>>>>>>předchozích kroků ovlivnit, vše se mi dostalo na stůl
>>>>>>až
>>>>>>v prosinci, až došlo zboží...
>>>>>zálohu za zboží bych účtovala na 15x, ne na 314
>>>>>na faktuře máte uvedeno české DPH, když se zboží
>>>>>clilo
>>>>>v ČR?
>>>>Na rozpisu té 3.položky je z USA uvedena částka DPH,
>>>>která je prý vypočtena podle cíle dodání zboží. A
>>>>sedí
>>>>na 21% z ceny zboží + to jejich malé clo.
>>>a máte dovozní JSD, kde jste uvedeni jako dovozci?
>>ano!
>já bych si nejdříve zjistila, zda jde opravdu o DPH a
>clo, a zkusila kontaktovat dodavatele a požádala o
>vysvětlení, proč
je na faktuře clo
a české DPH
>a clo vám celní úřad vyměřil?
Firma k té částce uvádí: DPH a clo je vypočítáváno v souladu se zákony a dovoz.předpisy cílové země (ČR)Pokud se rozhodete,že zaplatíte tyto položky přímo,firma XY zaplatí a vyřídí 100%agendu za kupujícího.Ten nebude platit žádné další poplatky ani poplatky splatné při dodání... a pak je tam rozpis co za kolik je, vč.toho DPH.
), tím získám od státu DPH zpět. Ale co
>>>>>>>dál? Prosím poraďte.... Bohužel jsem nemohla nic z
>>>>>>>předchozích kroků ovlivnit, vše se mi dostalo na stůl
>>>>>>>až
>>>>>>>v prosinci, až došlo zboží...
>>>>>>zálohu za zboží bych účtovala na 15x, ne na 314
>>>>>>na faktuře máte uvedeno české DPH, když se zboží
>>>>>>clilo
>>>>>>v ČR?
>>>>>Na rozpisu té 3.položky je z USA uvedena částka DPH,
>>>>>která je prý vypočtena podle cíle dodání zboží. A
>>>>>sedí
>>>>>na 21% z ceny zboží + to jejich malé clo.
>>>>a máte dovozní JSD, kde jste uvedeni jako dovozci?
>>>ano!
>>já bych si nejdříve zjistila, zda jde opravdu o DPH a
>>clo, a zkusila kontaktovat dodavatele a požádala o
>>vysvětlení, proč
> je na faktuře clo
>a české DPH
>>a clo vám celní úřad vyměřil?
>Firma k té částce uvádí: DPH a clo je vypočítáváno v
>souladu se zákony a dovoz.předpisy cílové země
>(ČR)Pokud se rozhodete,že zaplatíte tyto položky přímo,firma
>XY zaplatí a vyřídí 100%agendu za kupujícího.Ten nebude
>platit žádné další poplatky ani poplatky splatné při
>dodání... a pak je tam rozpis co za kolik je, vč.toho
>DPH.
a máte nějaký dokument o tom, že firma za vás clo a DPH zaplatila?
správně vám měli přefakturovat pouze clo a vy na základě dovozního JSD jste měli provést samovyměření a pokud by zboží bylo použito pro podnikání, máte nárok na odpočet DPH ř. 7 a 43
u vás to vypadá, že správcem DPH je celní úřad, nikoli finanční úřad
kontaktovala bych daňového poradce
Děkuji za vaší snahu. Snažím se kontaktovat daňaře. Já vím, jak by to mělo vypadat..., ale bohužel vše vypadá jinak a nemohla jsem to ovlivnit. Já si do účetnictví zařadím nákupní list, kde je to vysvětlení, že za nás vše zaplatí, když uhradíme určený poplatek a pak přiložím i e-mail od deklaranta-UPS, který píše, že vše přišlo proplacené a že už nic nemáme platit....,vyměřené clo jsem stejně zaplatila, i když teoreticky mělo být také zaplacené. Asi to prostě risknu a zaúčtuji to jako daňovou zálohu, aby mi vrátili DPH a pak to vyúčtuji do nákladů... Buď to projde nebo ne. Doufám, že už od toho dodavatele nic kupovat nebudem!
Rekapitulace: Zboží zaměstnancem zakoupeno přes e-shop z USA. Byla mi předložena část proformafaktury s určitou částkou, kterou jsem ihned přes PayPall uhradila-v září. V listopadu se firma ozvala,že zboží naskladnila a bude odesílat.Tehdy jsem dostala od pracovnice další papír k zakázce,kde byla uhrazená částka rozepsaná na to co stojí zboží, doprava a "duties a VAT". Vše pořád jako předfakturace.Pak došlo zboží bez faktury, kterou jsem musela urgovat. UPS nezaslalo žádné JSD to až na urgentní vyžádání s tím, že všechny poplatky jsou zaplacené dodavatelem (ale vlastně námi). Přesto na JSD byla částka kolem 500,-Kč k uhrazení s číslem účtu. Vyluštila jsem, že to bude clo, raději jsem to uhradila. A teď řeším tu fa z USA. Na "čisté faktuře" je jen částka za dopravu a zboží - ta taky byla u JSD, na předfakturaci-záloze je částka vyšší o to "duties a VAT", což kolegyně až nyní ze stránek té společnosti vyluštila jako české DPH (výslovně uvedeno pro ČR), clo, makléř.popl.,manipulač. popl. aj. ... No a já řeším to zatracené DPH, aby to bylo jako "reverse chargé"..., když už jsem ho vlastně v té "záloze" uhradila...
Děkuji za trpělivost!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 1. 2016 10:43
Dobrý den.Prosím o pomoc. Dovezli jsme zboží (techniku) z USA pro firmu (do 35sti.Kč). Museli jsme zaplatit přes PayPal předem proforma fakturu, kde byla jen částka a čekali 3 měs.,než došlo zboží. Nyní jsem zjistila, že ve faktuře je a) částka za zboží, b) částka za dopravu UPS. Ale na předobjednávce ještě "Duties a VAT",což mi bylo následně (nyní) rozklíčováno jako mimo jiné DPH (prý české), clo a další poplatky. Zboží jsme obdrželi v prosinci, celnicí prošlo koncem listopadu. Celou zálohovou fakturu jsem měla na účtu 314. Co teď s DPH? V záloze jsem ho vlastně jakoby zaplatila..., takže teď ho mám zaúčtovat tak, aby mi ho stát vrátil? Napadlo mi, že fakturu nejdřív dám do daňové zálohy (podle mého účet.SW), kde oddělím základ daně a DPH (podle jejich faktury), tím získám od státu DPH zpět. Ale co dál? Prosím poraďte.... Bohužel jsem nemohla nic z předchozích kroků ovlivnit, vše se mi dostalo na stůl až v prosinci, až došlo zboží...