Re: Dobrovolný plátce DPH-PORADÍ NĚKDO?
Mohu si třeba vymyslet, že si chci pronajmout kancelář, abych měla levnější nájemné o DPH? Kontrolují, že se pak pronájem neuskuteční? Chtěli by vidět nájemní smlouvu? Nebo jim postačí faktury o nákupu zboží /e-shop/? Od nového roku mám větší firmu na účetnictví - plátce DPH. Chtějí po mně, abych byla plátce? To je asi blbost, že? Moc prosím, poraďte. Děkuji
Chtějí mít na papíru, že chcete mít příjem, který následně zdaníte. Takže o nákladech na novou "fiktivní" kancelář bych jim nepsala.
Naopak to, že máte nového klienta, který jako plátce by chtěl, abyste i Vy byla plátcem DPH, bych do podnikatelského záměru uvedla.
Plánovaný obrat.
Takže spíše psát o plánovaných příjmech, než o výdajích, jestli tomu správně rozumím? Děkuji
Re: Dobrovolný plátce DPH
Zvyšuje se mi obrat, klienti si přejí, abych byla plátcem. Navíc se mi už několikrát stalo, že jsem kupovala notebook a počítač a nyní si chci koupit program, proto bych je chtěla mít o DPH levnější. Navíc většina mých klientů jsou plátci DPH, takže jim to nevadí, DPH si z mé faktury uplatní. Takže asi tak...
Re: Dobrovolný plátce DPH
Fakturuju klientovi např. 10 000, nejsem plátce. Klient zaplatí 10 tis.
Jsem plátce - fakturuji 10 000+DPH= klient zaplatí 12100 Kč, mě "zůstane" 10 000 Kč. Nula od nuly pojde.
Stejné by to bylo s nájmem (jak jste uváděla někde výše).
Jediný přínos vidím v možnosti nárokování DPH z notebooku a programu /jak často to je? kolik to je? stojí to za to?/. Ale na druhou stranu mi k tomu přibude kupa práce, třeba s KH.
Ale i tak děkuji za odpověď :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 1. 2016 11:05
Zažádala jsem jako účetní o dobrovolné plátcovství. Vedle toho ještě obchoduji - mám e-shop se sportovním oblečením.
Nyní mě FU vyzvalo, abych doplnila následující...
...prosím ještě o doložení Vaší ekonomické činnosti nejlépe formou podnikatelského záměru, bez tohoto nelze zpracovat děkuji
Poradíte někdo, co jim mám napsat, aby mi plátcovství uznali co nejdříve a neprotahovalo se to? Mám v úmyslu koupit nový účetní program, který stojí cca 13500,-, sleva na DPH by byla příjemná.
Moc díky za pomoc! Anka