Re: Trojzápočet - prosím kdo ví jak ?
>Dobrý večer může prosím někdo poradit jak postupovat?
>
>Firma A nám jako firmě B fakturovala zálohu - 242
>000,-
>
>Firma C ( náš investor) uhradil ze sého účtu firmě A
>tuto zálohu ze svého účtu - 242 000,-
>
>Firma A naši firmě B poslala daňový doklad k uhrazené
>záloze
>200 000,- + 42 000,- DPH
>
>Naše firma B vystavila zálohovou fakturu investorovi
>firmě C a měla by vystavit i daňový doklad jelikož
>investor tuto fakturu uhradil
ALE ne vám. Uhradil fy A.
>
>(firma C jednala bez našeho vědomí ... a nyní může
>někdo poradit jak vše zaúčtovat? budu velmi vděčná)
To je taky dobrý :)
Postupovala bych dle uzavřené smlouvy. Tam musí být ujednáno, kdo komu má správně zálohu fakturovat a dle toho postupovat.
Ne z toho dělat totální chaos, jak se komu zrovna hodí :(
Ano p. Danielo je to totální maglajz - já mám zatím zálohovku vystavenou, ale nepředanou, jelikož se mi tento postup nezamlouvá. ještě páni podnikatele, kteří o účtu prd vědí dělají z účetní blb.e. prý klasiika trojzápočet. přišel daňový doklad k uhrazené záloze a jelikož jsem jediná ve firmě která pracuje s bankou, tak jsem na to koukala jako puk a teprve pátráním jsem zjistila, že náš investor, který nám přestal platit a naše firma zastavila práce si bez našeho vědomí objednala na naši firmu zboží a uhradila to ze svého účtu ... no vomejvá mě a nevím si rady jak z toho ven ....
...
>Ano p. Danielo je to totální maglajz - já mám zatím
>zálohovku vystavenou, ale nepředanou, jelikož se mi
>tento postup nezamlouvá. ještě páni podnikatele, kteří o
>účtu prd vědí dělají z účetní blb.e. prý klasiika
>trojzápočet. přišel daňový doklad k uhrazené záloze a
>jelikož jsem jediná ve firmě která pracuje s bankou, tak
>jsem na to koukala jako puk a teprve pátráním jsem
>zjistila, že náš investor, který nám přestal platit a naše
>firma zastavila práce si bez našeho vědomí objednala
>na naši firmu zboží a uhradila to ze svého účtu ... no
>vomejvá mě a nevím si rady jak z toho ven ....
Účtování bych řešila až jako poslední. V tomto případě, tak jak to popisujete, by se do toho nejdříve měli pustit "páni podnikatelé" a řešit smlouvy, objednávku na zboží,... mezi firmou A, C a vámi B. Až to vyřeší :) a vy k tomu dostanete od nich písemné doklady - klidně ať si to nazvou Dohodou o trojzápočtu, kde bude jasně napsáno, kdo komu, co a bude to trojmo podepsáno A, B,C , tak vy to zaúčtujete. Ale ne bez písemné dohody mezi A, C, B. Není nic písemně ujednáno, nemůže být nic zaúčtováno. Hezký večer.
Páni Danielo mockrát děkuji velice jste mi pomohla .. už vážně jsem byla dohnána k myšlence, že za vším vidím problém .. . již 3 týdny marně požaduji po vedení písemně ujednaný postup trojzápočtu ... včera mi bylo řečeno že mám něco vymyslet ... no opravdu to nemám jednoduché. Jen mě děsí DPH - dańový doklad je na naši firmu a DuZP je 12/2015
Pokusím se , dnes jsem telefonovala s firmou C několik desítek minut jelikož jsem je kontaktovala před 3 týdny s tím, že nechápu proč nám zasílají daňový doklad, když naše firma jim nic neplatila apožadovala jsem kde mají od nás písemnou objednávku ... kontrolou banky mi paní odpověděla, že úhrada proběhla od subjetu B natož jsem ji doporučila se s tímto subjektem kontaktovat a přepsat vše na něj ... subjek B nekomunikoval a když komunikovat začal, tak tvrdí, že subjek B o všem ví ... a je to pořád jako v té písničce přines mi vodu milý Lojzo ... no a dnes prý nemá kdo toto řešit všichni i z kanceláří jsou ve skladě a pracují na inventuře ale prý to má zůstat tak jak to je ... no a já ám dle mého vedení něco vymyslet .. opravdu tento počin nechápu navíc jde o dost vysokou částku
...
>>Zkuste vymýšlení a sepsání "trojzápočtu" přehrát na
>>fy C s odůvodněním, že prvotní byla dohoda mezi C a A a vy
>>nevíte, co oni si skutečně mezi sebou bez vás B
>>dohodli.
> Pokusím se , dnes jsem telefonovala s firmou C
>několik desítek minut jelikož jsem je kontaktovala před 3
>týdny s tím, že nechápu proč nám zasílají daňový doklad,
>když naše firma jim nic neplatila apožadovala jsem kde
>mají od nás písemnou objednávku ... kontrolou banky mi
>paní odpověděla, že úhrada proběhla od subjetu B natož
>jsem ji doporučila se s tímto subjektem kontaktovat a
>přepsat vše na něj ... subjek B nekomunikoval a když
>komunikovat začal, tak tvrdí, že subjek B o všem ví ...
>a je to pořád jako v té písničce přines mi vodu milý
>Lojzo ... no a dnes prý nemá kdo toto řešit všichni i z
>kanceláří jsou ve skladě a pracují na inventuře ale
>prý to má zůstat tak jak to je ... no a já ám dle mého
>vedení něco vymyslet .. opravdu tento počin nechápu
>navíc jde o dost vysokou částku
Tím více k tomu musíte mít podepsané podklady. Tak ať vám ty dvě firmy pošlou podklady, na základě kterých postupovaly a na základě kterých v tom figuruje i vaše firma. Vy jste udělala co šlo, ale jednala jste ze své pozice. S vyššími místy ve fy C by měli jednat vaši podnikatelé a dořešit to oni, že někdo z jiné firmy, aniž byste to věděli, něco neoprávněně sjednal s jinou firmou za vás.
Dobrý den, rekapitulace včerejšího:
B si objednalo zboží u A. Zboží hrazeno zálohou. Zálohu uhradilo C.
Zboží bude dodáno B. A vy jste A? a zálohu máte uhrazenou od C
v prosinci na svém bankovním účtu.
Pokud Ano a není to ještě jinak, pak:
A vznikne závazek vůči C z titulu uhrazené zálohy a až A dodá zboží B, bude mít A pohledávku k B, kterou si započte se závazkem k C.
A přišla na účet záloha od C, tudíž má povinnost vystavit DD k přijaté platbě na C, ze kterého musí v Přiznání k DPH za 12/2015 odvést DPH.
Po dodání zboží vystaví A Daňový doklad na B a tuto pohledávku si započte se závazkem vůči C.
Je potřeba mít A,B,C podepsanou Dohodu o zápočtu.
Jestli je to opravdu tak, jak jsem ze včerejšího psaní vydedukovala a výše napsala a potvrdíte mi to, napíši vám i jak zaúčtovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 1. 2016 17:47
Dobrý večer může prosím někdo poradit jak postupovat?
Firma A nám jako firmě B fakturovala zálohu - 242 000,-
Firma C ( náš investor) uhradil ze sého účtu firmě A tuto zálohu ze svého účtu - 242 000,-
Firma A naši firmě B poslala daňový doklad k uhrazené záloze
200 000,- + 42 000,- DPH
Naše firma B vystavila zálohovou fakturu investorovi firmě C a měla by vystavit i daňový doklad jelikož investor tuto fakturu uhradil
(firma C jednala bez našeho vědomí ... a nyní může někdo poradit jak vše zaúčtovat? budu velmi vděčná)