Re: proplacení dovolené z roku 2014?
Náhrada za dovolenou
§ 222
(1) Zaměstnanci přísluší za dobu čerpání dovolené náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. Zaměstnancům uvedeným v § 213 odst. 4 může být tato náhrada mzdy nebo platu poskytnuta ve výši průměrného výdělku odpovídajícího průměrné délce směny.
(2) Zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou pouze v případě skončení pracovního poměru.
(3) Jestliže vznikne zaměstnanci právo na náhradu mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou nebo její část, tato náhrada přísluší ve výši průměrného výdělku.
(4) Zaměstnanec je povinen vrátit vyplacenou náhradu mzdy nebo platu za dovolenou nebo její část, na niž ztratil právo, popřípadě na niž mu právo nevzniklo. Ustanovení odstavce 1 věty druhé platí i zde.
(5) Náhradu mzdy nebo platu za nevyčerpanou dodatkovou dovolenou není možné poskytnout; tato dovolená musí být vždy vyčerpána, a to přednostně.
BOD 2 je správně :-)
Re: proplacení dovolené z roku 2014?
Jenže byste měla dodržovat pravidla zdejšího fóra, tzn. nejprve projít historii, kdybyste to udělala, tak byste tento dotaz ani nemohla položit, protože i včera to tu bylo minimálně 2x napsáno, že dovolená se proplácí jen při skončení PP. A kdybyste si pročetla mnou uvedené §, tak byste to musela zjistit také. Pokud děláte tuto práci , měla byste to znát, není na tomhle nic těžkého , ani nesrozumitelného. Diskuze tu je pro rady, ovšem nikoliv pro stále se opakující naprosto triviální dotazy, kdy tazatel nedodržuje základní pravidla PROSÍM
ověření-zákony apod.
Ano, vždycky je dobré k odpovědi mít potřebné paragrafy, odkaz na vyhlášku apod. Já aspoň někdy potřebuju nasměrování, do kterého zákona, vyhlášky kouknout na věc, která je pro mě neobvyklá, vyjímečná a proto se na ni ptám.
Ale někdy mi ani nastudování věci nepomůže, je potřeba si odvodit, přečíst další paragraf, tak jsem vděčná za odpověď fundované odbornice (odborníka), který toto ví.
Jsem moc ráda za toto fórum, moc mi pomáhá, i když nejsem jako ovce, abych vše přebírala, někdy je to pro mě nakopnutí, někdy po odpovědi (vím, že nutně nemusí být správná) ještě pátrám dále.
Velký dík všem, kteří nám méně znalým pomáhají. Ono taková účetní, která má ve firmě na starosti vše (podnikové účetnictví, mzdové účetnictví, všechna daňová přiznání, přebírání povinností jednatele co se týká vyhotovování různých zápisů a dokumentů a spoustu a spoustu další administrativní práce, která zdaleka s účetnictvím nesouvisí) opravdu nemá šanci do detailů znát vše. Dííííky moc!
Re:OT proplacení dovolené z roku 2014?
All, takových nedouků je. Nejvíc mě na tom občas štve, že si myslí, že každý je od toho, aby jim udělal "nalejvárnu".
A zejména mě vytáčí věty typu: Myslela jsem, že je tu diskuze od toho, aby si lidé poradili".
To byl jen povzdech takhle v novém roce.
Re:OT pro Alen1
Díky, dnes je to černý den. Mě štve to, že když napíšete § tak sse to nelíbí - dotyčný by musel hledat. Když napíšete , že mají hledat v historii, protože vím, že den předtím p. Jasná, Líba apod. na ten samý dotaz odpovídaly několikrát - naprosto špatně. A nejvíc mě štve to, že podle nadpisu nepoznám, že nemám ztrácet čas otvíráním a čtením, protože se zas rozčílím. Přitom tady bývají i opravdu špeky, kdy rychle tisknu, abych měla pro případnou potřebu, kdyby se mi případ stal. Ale v tom množství mám obavu, že některé ani nestihnu pročíst.
Takže taky povzdech ... Mějte hezký den, i když jsem ráda, že mě se to vaše KH netýká, ale občas doma večer si počtu i o těch vašich problémech, které vás čekají a vůůůbec vám to nezávidím. Tak hodně sil.
Re:OT pro Alen1
All, když si občas pročtu inzeráty - "hledám účetní, mzdovou atd.", tak se občas nedivím, že to vypadá v terénu tak, jak to tu čteme. Požadavků milion, peníze k pláči.
Řada majitelů hledá nejlevnější službu, profesionalita je nezajímá.
A pak to dělá, kdo má ruce, nohy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 1. 2016 7:28
Dobrý den,
můžu zaměstnanci proplatit "starou" nevyčerpanou dovolenou z roku 2014?