Re: Odpad suroviny ve výrobě- prosím o r
Pokud se jedná o odpad, který je daný a vynucený výrobním postupem, pak bych jej účtoval při spotřebě rovnou do nákladů (daňově uznatelných).
Pokud je odpad prodejný (např. třísky při obrábění), pak výnos z prodeje se účtuje na 648.
O jakou výrobu se jedná ?
Jedná se o potravinářskou výrobu, kdy surovina se mele, i podle kvality suroviny záleží na množství odpadu. Nastudovala jsem si, že bych měla mít stanoveno % tohoto odpadu - to, co se vejde, bude daňový náklad. Odpad není prodejný, prostě k výrobě nepoužitelný, vyhazuje se.
Já osobně bych to teda posoudila ročně. Co myslíte? Děkuju.
Podle mého názoru je třeba odlišit 2 věci :
1. Ztráty vzniklé skladováním a jinou manipulací - nejsou závislé na kvalitě, ale na pečlivosti při manipulaci, tzn. že je firma může ovlivnit. Zde je třeba stanovit určité procento ztrát a množství, které tuto hodnotu překročí, nebude daňově uznatelným nákladem.
Posuzuje se na roční bázi.
2. Ztráty vzniklé ve výrobním procesu - nejdou skutečnými ztrátami, ale odpadem, jehož výše závisí na technologickém postupu, který firma vzhledem k technologickému vybavení ovlivnit nemůže. Pokud tedy pořídíte méně kvalitní surovinu - pravděpodobně za nižší jednotkovou nákupní cenu, tak bude odpadu více a tedy i suroviny bude potřeba více, aby bylo dosaženo stejného množství produkce v porovnání s použitím vysoce kvalitní suroviny.
Pokud si stanovíte procentní limit (nezávisle na kvalitě), tak při kvalitní surovině budete mít veškerou surovinu jako daňově uznatelnou, při méně kvalitní surovině bude část daňově neuznatelná. V obou případech bude stejná produkce na výstupu i stejné materiálové náklady na surovinu. Dává to smysl ? Mně ne.
S potravinářstvím tedy nemám zkušenosti, zato se strojírenstvím ano.
Pokud koupíme plech a použijeme pro výrobu, někdy je jeho využitelnost pro výrobu 95%, ale v jiných případech 50% (obojí jsou extrémní hodnoty). Přesto jde do daňové uznatelných nákladů v obou případech celá nákupní cena plechu - zákazník ji zaplatí v ceně výrobku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 1. 2016 10:35
Prosím o vaše názory a jak to děláte v praxi.
Při prvotním zpracování suroviny nám vzniká určitý odpad, stanovila jsem si % tohoto odpadu ve vztahu k množství přijímané suroviny.
Budu tedy celý rok o úbytku (jako o odpadu) účtovat a na konci roku
sečtu množství celkové suroviny a množství odpadu a toto procento je pro mě relevantní? Tzn. pokud se vejdu do stanoveného procenta, tak budu účtovat jako dańový náklad, co bude přes toto procento bude už nákladem nedaňovým?
Ptám se proto, jestli to náhodou nemusím řešit měsíčně, tam mi to procento někdy nevychází.
Jak to řešíte vy v praxi? Mockrát děkuji.