Re: Silniční daň
Vezměte si zákon o silniční dani, kde najdete příslušnou daňovou sazbu na konkrétní auto - rozdílné pro osobní a nákladní auta.
Pak si můžete tady na BC v kalkulaci záloh SD spočítat jak to vychází, a předchystat si to do vyplnění do formuláře.
V EPO se to vyplňuje velmi dobře. Není to nic těžkého.
Vyplňuji to poprvé a nevím co kam napsat. Zálohy jsem neplatili. Musíme doplatit minulý půlrok... Oddíl dvě je pro mě trochu nesrozumitelný. Jakou mám zvolit roční sazbu daně a když jedno auto je od června a jedno od května jak se to vyplńuje do těch čtvrtletí... je tu někdo kdo se tím zabývá?
Sazba: musíte si vzít velký techničák a podle toho, co je to za auta, si najdete v zákoně o silniční dani sazbu. Prvním kritériem je, zda jde o auto osobní či nákladní. U osobního pak postupujete dle obsahu motoru a u nákladního dle počtu náprav a hmotnosti (viz popis v tom zákoně:
§ 5 Základ daně
Základem daně je
a) zdvihový objem motoru v cm3 u osobních automobilů s výjimkou osobních automobilů na elektrický pohon,
b) součet největších povolených hmotností na nápravy v tunách a počet náprav u návěsů,
c) největší povolená hmotnost v tunách a počet náprav u ostatních vozidel.).
Sazby jsou v §6.
Počet měsíců: u pořízených aut platíte hned od toho prvního měsíce, tj. u toho prvního od června, tj. 7 měsíců (v kolonkách čtvrtletí budete mít uvedeno: 0,1,3,2,1) a u toho druhého od května, tj. platíte za 8 měsíců (0,2,3,2,1).
Také si prověřte, zda nemůžete využít snížené sazby - §6 odst.6.
Jinak platit zálohu jste měli už k 15.7.2015, takže se bude počítat penále. Záleží na jeho výši, zda Vám ho vyměří nebo ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 1. 2016 16:20
Dobrý den,
budu poprvé vyplńovat přiznání k silniční dani. Mohl by mi s tím někdo pomoci. Potřebuji zjistit, kolik musím zaplatit za několik měsíců minulého roku.
A jak se to vyplňuje.