Re: řada dokladů - přelom roku
Nesouhlasim s uctem 389. Proc, vzdyt preci mate fakturu a konkretni castku.
Vystavené do řady podle DUZP, které je u vystavených dokladů prioritní. U přijatých není v současné době vůbec podstatné (pomiňme, že jej budeme nyní evidovat v KH).
Nějak mi přijde přehlednější evidovat došlý doklad ve stejném období, kde uplatňuji nárok na odpočet DPH, ale je to jen můj názor, samozřejmě.
Já zase radši eviduju tam, kam skutečně nákladově patří. Tedy dle DUZP. S DPH se program umí velmi dobře a přehledně vypořádat. Evidováním do roku 2016 bych si přidělávala práci s tvorbou ID, abych dostala náklady do roku 2015.
Někdo tu výše psal, že mu evidence do 2016 prochází u auditora. Na školení jsme to probírali, když zavedli posun v DPH. A školitelka (daňařka i auditorka) na to měla jiný pohled z titulu daňaře a jiný z titulu auditora. Jako auditor by vyžadovala přesnou evidenci závazků v daném roce - přijali jste plnění, tak by měl vzniknout závazek v odpovídajícím období.
Také podpořím v názoru Maxxe (skloňuje se to takhle nebo jinak?). Účtování do roku 2016 možná projde u neauditovaných firem, ale kvalitní auditor by to jistě neschválil. Šlo by totiž o zkreslování závazků a tím pádem i celého účetnictví. Možná by se to dalo přirovnat k daňovým a účetním odpisům. Firmy bez auditora si mohou téměř bez rizika stanovit, že účetní odpisy = daňové odpisy. Auditovaným firmám by to ovšem neprošlo (nebo by aspoň projít nemělo).
Tady je důležitý pojem "kvalitní auditor". Protože pamatuji auditora, který při auditu neviděl jediný doklad. Ostatně já jako osoba odpovědná za účetnictví jsem tohoto auditora taky nikdy na vlastní oči neviděl.
Pojem "prošlo u auditora" tedy neznamená nic, pokud nevíme, kdo to byl, či spíš jak kvalitní audotor to byl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 1. 2016 12:46
Prosím o info, které doklady dáváte ještě do řady starého roku? Pokud je DUZP 31.12., ale přišla v lednu, tak do nové řady a jen časově rozlišit??? Děkuji.