Nevznikl poj.vztah a nemoc

• (neregistrovaný)

8. 1. 2016 15:56

Prosím o rychlou konzultaci. Mám tu takový případ: žena ukončila pracovní poměr ve firmě A 30.11. Pracovní smlouvu u firmy B má od 1.12. na dobu určitou na pár měsíců. 1.a 2.12. měla dovolenou (normálně je celoroční nárok 5 týdnů) od 3.12. má neschopenku dosud a bude ji mít prý dlouho - asi už vůbec nenastoupí. Jenže protože u firmy B neodpracovala v prosinci 21 směn, nevznikl jí nárok na dovolenou a z těch dvou dní dovolené je neplacené volno. Čili pracovní poměr má od 1.12. ale pojistný vztah nevznikl a u firmy B na náhradu mzdy ani na nemocenské dávky od OSSZ na základě pravděpodobného výdělku u firmy B není nárok. Jsem účetní ve firmě B. Ona na OSSZ ani na ZP ještě přihlášena není - a ani nemůže být - pojistný vztah nevznikl. Jaký by byl váš postup? Navrhovala jsem ji vůbec jako zaměstnance nevést a aby neschopenku uplatnila u firmy A jako nemoc v ochranné lhůtě. Prvních 14 dní zaplacených nedostane, ale pak od OSSZ ano. Protože jestliže já ji zavedu od 1.12., tak jí tu absenci musím něčím omlouvat. Když jí dám 1.a 2. nepl. volno a pak ji povedu na nemoci (bez platby náhrady), tak vlastně po celou nemoc nedostane vůbec nic, protože už tu neschopenku nebude moci uplatnit u firmy A. Potvrďte mi také, prosím, že když člověk po skončení poměru nastoupí někam jinam, kde mu ale ještě nevznikl pojistný vztah a poté onemocní, nemůže tu nemoc uplatnit u předešlé firmy jako nemoc v ochranné lhůtě. Pouze pokud nenastoupí k jinému zaměstnavateli a onemocní do 7 dnů od skončení, tak může. Je to tak? Nebo může ji takto u minulého uplatnit, když u nového ještě nevznikl pojistný vztah? Ale zase - jak bych ji vedla?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 1. 2016 17:01

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Nevznikl poj.vztah a nemoc
      týdnů) od 3.12. má neschopenku dosud a bude
      >ji mít prý dlouho - asi už vůbec nenastoupí. Jenže
      >protože u firmy B neodpracovala v prosinci 21 směn,
      >nevznikl jí nárok na dovolenou a z těch dvou dní dovolené je
      >neplacené volno. Čili pracovní poměr má od 1.12. ale
      >pojistný vztah nevznikl a u firmy B na náhradu mzdy ani
      >na nemocenské dávky od OSSZ na základě pravděpodobného
      >výdělku u firmy B není nárok. Jsem účetní ve firmě B.
      >Ona na OSSZ ani na ZP ještě přihlášena není - a ani
      >nemůže být - pojistný vztah nevznikl. Jaký by byl váš
      >postup? Navrhovala jsem ji vůbec jako zaměstnance nevést
      >a aby neschopenku uplatnila u firmy A jako nemoc v
      >ochranné lhůtě. Prvních 14 dní zaplacených nedostane,
      >ale pak od OSSZ ano. Protože jestliže já ji zavedu od
      >1.12., tak jí tu absenci musím něčím omlouvat. Když jí
      >dám 1.a 2. nepl. volno a pak ji povedu na nemoci (bez
      >platby náhrady), tak vlastně po celou nemoc nedostane
      k jinému zaměstnavateli
      >a onemocní do 7 dnů od skončení, tak může. Je to tak?
      >Nebo může ji takto u minulého uplatnit, když u nového
      >ještě nevznikl pojistný vztah? Ale zase - jak bych ji
      >vedla?
      Musím odpovědět rychle, takže jen to podstatné. Ano, pokud by v OL nevznikl jiný poj. vztah, může se uplatnit PN v posl.zam., to také doufám,že stále platí dál. Ale myslím, že to příliš komplikujete, protože poj. vztah vznikl tím, že čerpala dovolenou. I když je to nezvyklé nastupovat rovnou na dov. místo do zam., je náhr. mzdy za dov. zpojistitelná, a to je, pak bych to považ. za výk. práce jako pro účely dovolené a jiné- mrkněte (ZP) překážky v pr. Vzpomeňte na různé nástupy 1. kdy byl svátek- nejdříve se to považovalo, pak nepovažovalo, pak zas změnili,že se náhrada považuje za nástup.
      Vaše řešení by ale také šlo, bylo by to asi jednodušší :-) , PN by však musela být vystavena na pův.firmu.

• 8. 1. 2016 17:17

Kara (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, ale ona nečerpala dovolenou. Má neplacené volno. Původně jsem to trochu spletla s jinou pracovnicí, která také nastoupila, měla dovolenou, ale nevznikl na ni nárok, takže se z dovolené stalo nepl. volno. Tady tato měla skutečně nejprve 2 dny nepl. volna a hned od 3.12. neschopnost, takže pojistný vztah vůbec nevznikl. Už jsem to vyřešila tak, že pracovní poměr vznikl dle smlouvy, a to 1.12. Ale pojistný vztah zatím nevznikl a zadala jsem jí 1.+2. 12. NV, od 3. nemoc, náhradu jí program nedal, na OSSZ přihlášku také nevytvořil. ELDP nevytvořen. Akorát nevím, co se zdravotní pojišťovnou, jestli také nepřihlašovat nebo přihlásit 1.12.
      Říkáte, že v tomto případě by mohla dát neschopenku k prvnímu zaměstnavateli jako nemoc v ochranné lhůtě, akorát by musela být vystavena na toho zaměstnavatele?

• 13. 1. 2016 14:05

JiřinaH. (neregistrovaný)

Ano, na prvního zaměstnavatele s jeho názvem a to proto,že sice vznikl pr.poměr, nikoli pojistný. I zdr.pojištění vznikne nástupem do zaměstnání(viz zákon o veřejném pojištění). Takže nepřihlašovat na ZP,dokud nezačne pracovat. OL z prvního zam.platí,jak jistě víte 7 KD od skončení p.p.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).