OT_ KH otázky V. Moravce

• (neregistrovaný)

10. 1. 2016 13:05

Podívejte se na dnešní Otázky na ČT, zhruba od času 12,40.
    Hovoří se o zrušení pokuty 1000,- Kč a 5 pracovních dnech.
    Ministerstvo přiznalo chybu ( 5 dní).
    Zajímavá je také pasáž o Slovensku a KH.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 1. 2016 13:13

Lenka 68 (neregistrovaný)

Re: OT_ KH otázky V. Moravce
      Dívala jsem se. Připravují novelu. O zjednodušení práce ale stejně není řeč.
      Se Slovákama se alespoň baví úředník, my budeme konunikovat s počítačem.

• 10. 1. 2016 16:11

Vlad

Ministerstvo chybu nepřiznalo. Jen ji podle zákona padajícího h.... přehodilo na nějakého neznámého vojína (v tomto případě úředníka). V první řadě je to chyba ministra financí, protože on svým jménem předkládá návrh zákona do vlády, takže by měl alespoň vědět, pod co se vlastně podepsal.
      Když už nic jiného, tak zmizelo další bílé místo v nekončícím evergreenu KH (pokud to není způsobeno tím, že AB špatně rozuměl otázce).

• 10. 1. 2016 21:09

Eva M.

Velmi děkuji za upozornění. Jsem zvědavá, zda, jak a kdy to tedy změní...! Na Slovensku to mají nastaveno rozumně...

• 11. 1. 2016 7:42

jaru (neregistrovaný)

Taky jsem to viděla, AB přiznal chybu úředníka (5 kal. místo pracovních dní), že prý se každý splete - nestačila jsem se divit. To když se speletem my, tak to bude sakra se sankcí. O zrušení mluvil od 1.6. Otázka je, zda to stačí schválit nebo jim stačí zase novela... Do té doby ale stihnout vybrat určitě dost pokut....

• 11. 1. 2016 10:58

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

KH OVM a změna informací od AB
      Alen1,

OVM pro jejich nedůvěryhodnost a tendečnost nesleduji. Zde jsem udělal výjimku.

Konstatuji, že na tiskové konferenci 22.12.2015 pan AB říkal něco jiného.

22.12. tvrdil, že novela bude od 1.5.2016, nyní říká, že od 1.6.2016. To by nemělo vadit, protože novela má být podle informace z 22.12. retroaktivní.

22.12. tvrdil, že se bude automaticky odpouštět 1 000 Kč jednou za rok. Nyní jsem pochopil, že snad pokuta 1 000 nebude vůbec.

22.12. se nemluvilo o změně z 5 kalendářních dní na 5 pracovních. Nyní se o tom mluvilo.

Jak pan AB říkal je flexibilní. Při jeho dalším vystoupení očekávám další změny. Není nad právní jistotu. :-))

Jinak stále setrvává ve svém bludu, že již všechny informace musí evidovat poplatník a že se po poplatníkovi nechce nic navíc, až na drobnou úpravu SW. Jen neumím rozeznat, zda lže nebo jen nemluví pravdu, protože se v DPH neorientuje.

Hezký den!

• 11. 1. 2016 11:12

EvaCe

Re: KH OVM a změna informací od AB
      pane Pavle - c) je správně
      protože AB možná zná z praxe SW systém velkých firem, kde je pravda, že se sleduje hodně údajů a tam by to "mohlo" fungovat bez větších zásahů
      ale už nezná život drobných živnostníků, kteří žádný SW nemají a spoléhají se - v lepším případě na účetní - v tom horším jim to dělá manželka či jiná příbuzná, která umí aspoň trochu s počítačem, ale o daních a účtu toho moc neví

• 11. 1. 2016 12:35

KH a lži papalášů okolo něho
      EvoCe,

nesouhlasím s tím, že by pan AB znal SW větších společností. Ten ví jak čerpat dotace, ale směle pochybuji, že zná detaily SW.

Např. Helios, což není malý SW, bude teprve další datum kvůli KH přidávat.

Přidal ho KOSYS. POHODA ho snad také musela nově přidat atd.

Ale i kdyby SW již některá data sledoval, tak stále zůstává lží opakované tvrzení papalášů, že již všechny údaje pro KH poplatník MUSÍ nyní sledovat. Tak to není. Kdo to tvrdí je lhář nebo nezná DPH a proto by se k odbornému problému neměl vyjadřovat.

Potom je nedůvěryhodný i v ostatních svých tvrzeních, která mohou být třeba i pravdivá.

Hezký den!

• 11. 1. 2016 11:17

alen1 (neregistrovaný)

Re: KH OVM a změna informací od AB
      Pavle, jak jste si zajisté všiml, argumentovat na reálném základě neumí ani opozice.
      Já to beru tak, že těžko teď v tak zásadní věci (nic nechceme navíc) nemohou sdělit něco jiného. Popřeli by všechnu dosavadní argumentaci. Nezapomínejte, že se pořád čeká na schválení EET/ZET.
      Odpuštění 1000 sankce je jen optická věc, ty hlavní sankce tam zůstávají.
      Přesto pěkný den.

• 11. 1. 2016 12:23

Re: KH + ZET
      >>Jinak stále setrvává ve svém bludu, že již všechny
      >>informace musí evidovat poplatník a že se po
      >>poplatníkovi
      >>nechce nic navíc, až na drobnou úpravu SW. Jen neumím
      >>rozeznat, zda lže nebo jen nemluví pravdu, protože se
      >>v DPH neorientuje.
      >>
      >>Hezký den!

>Pavle, jak jste si zajisté všiml, argumentovat na
      >reálném základě neumí ani opozice.
      >Já to beru tak, že těžko teď v tak zásadní věci (nic
      >nechceme navíc) nemohou sdělit něco jiného. Popřeli by
      >všechnu dosavadní argumentaci. Nezapomínejte, že se
      >pořád čeká na schválení EET/ZET.
      >Odpuštění 1000 sankce je jen optická věc, ty hlavní
      >sankce tam zůstávají.
      >Přesto pěkný den.
      >

Alen1,

na ZET nezapomínám. Už jsem byl na školeních ke ST 513 a 514. Metodicky je to ještě více nejasné než KH.

Paní z GFŘ na otázky z pléna na většinu otázek odpověděla, že je to zajímavé a že vydají metodiku. Ať jí to dáme písemně.

Pikantní je také nicotnost podání, kterou si podloudně vpravili do ST 514. Nechápu, jak jim to pomůže v boji proti daňovým únikům, je to pouze další lež od FS a další zatížení poctivých poplatníků.

Ta sankce 1 000 je podle mého názoru ještě akceptovatelná. Něco jsem nepodal včas, tak zaplatím nějakou výchovnou malou pokutu. Podání včas ještě mohu ovlivnit resp. vím jak si termín prodloužit.

Svinstvo 30 000 Kč je zkrátka svinstvo svědčící o morálních kvalitách navrhovatelů a schvalovatelů tohoto ustanovení. Když mám vše v pořádku a pouze můj párující partner má chybu, tak je to podle mne snad obhajitelné u soudu. Ale proč se mám soudit s neschopným (všehoschopným) státem? Já chci podnikat a chci, aby mi v tom stát nebránil. Daňové podvodníky ať si stát stíhá, ale slušné ať nechá na pokoji.

Změkčení sankcí mu asi poradili právníci, kteří znají na rozdíl od morálního odpadu právo.

Hezký den!

• 11. 1. 2016 13:05

Lenka F. (neregistrovaný)

Re: KH + ZET
      Hezký den i Vám Pavle, mluvíte mi přesně z duše. Já i majitelé naší firmy bychom KH ještě zkousli, kdyby bylo lidsky přiměřeně nastaveno vše okolo něj. My účetní se s tím ještě jakžtakž popereme, v mnohém nám pomůže SOFTWARE, ale např. jeden z majitelů naší firmy, který si vše kolem svého podnikání eviduje sám (má ekonom. vzdělání z dřívějších let, ale není účetní) teď nad vzorem KH zjistil, že vlastně vůbec neví co s tím. Takoví lidé většinou ani nejdou na školení a chytají informace kde se dá. Určitě je podobných mnohem víc, a od těch asi bude hlavní tok peněz za pokuty - než raději skončí s podnikáním.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).