Re: Dohoda o provedení práce
kolik Vám budou platit? DPP není moc šťastné řešení, neboť ji můžete mít max. na 300 hod./rok, což jsou při plném prac. úvazku necelé 2 měsíce - a co dál?. Nemáte nárok na dovolenou, příplatky apod. Nevím, kdo Vám dával informace, ale hlavní (vedlejší) prac. poměr neexistuje. DPP je vždy DPP a ne žádný prac. poměr. Abyste měla prac. poměr, museli byste sepsat prac. smlouvu.
Takže když jsem bez zaměstnání, nejsem na pracáku, tak mohu pracovat na dohodu o provedení práce a platit státu jen daň? Mně právě příjde to, co mi řekla účetní, jako totální blbost, tlačí mě do smlouvy a mně se to nelíbí. Je to celé zamotané a z hlediska všech možností a dané situace, ve které jsem, je tato cesta jediná, tedy cesta DPP, která se mi jeví jako nejefektivnější a nejjednodušší a nejlevnější pro mě.
Těch 300 hodin chápu, mám pracovat na čtyři hodinny jen některé dny, takže by to vykrylo delší dobu...
Měsíční výše odměny z DOPP bude do 10.tis.Kč, nebo nad?
Když jste doma "zadarmo", jste považována za osobu bez zdanitelných příjmů (OBZP) a máte povinnost platit alespoň minimální zdravotní pojištění 1337 Kč (ať pracujete na DPP nebo ne).
DPP je pro Vás i pro zaměstnavatele velmi výhodná především v případě, že si budete vydělávat méně než 10000 Kč měsíčně (např. zkrácený úvazek). Pokud podepíšete tzv. "růžový papír", Prohlášení poplatníka, tak kromě zmíněných 1337 Kč měsíčně nezaplatíte zádné další daně či pojistění ani vy, ani váš zaměstnavatel. Díky tomu většinou dostanete na DPP mnohem větší čistou hodinovou mzdu, než na hlavní. Nevýhodou je pro vás absence zdravotního a sociálního pojištění a placené dovolené. V případě, že chcete opravdu pracovat (a nikoliv být nemocná) a zaměstnavatel vám na DPP pro vás výhodnou mzdu, vyplatí se vám to i tak.
Často zmiňovaný problém se 300 h/rok ve skutečnosti neexistuje. Dělá se to běžně tak, že pokud budete pracovat např. 120 h měsíčně za 80 Kč/h, napíše ze na výplatní pásku, že jste pracovala 25 h měsíčně za 384 Kč/h. S tím si každá šikovná účetní snadno poradí.
>>>Dobrý den, jsem po rodičovské dovolené, dva roky jsem
>>>doma "zadarmo", nyní se mi naskytla možnost práce na
>>>dohodu o provedení práce
>>kolik Vám budou platit? DPP není moc šťastné řešení,
>>neboť ji můžete mít max. na 300 hod./rok, což jsou
>>při
>>plném prac. úvazku necelé 2 měsíce - a co dál?.
>>Nemáte
>>nárok na dovolenou, příplatky apod. Nevím, kdo Vám
>>dával informace, ale hlavní (vedlejší) prac. poměr
>>neexistuje. DPP je vždy DPP a ne žádný prac. poměr.
>>Abyste
>>měla prac. poměr, museli byste sepsat prac. smlouvu.
>
>Když jste doma "zadarmo", jste považována za osobu bez
>zdanitelných příjmů (OBZP) a máte povinnost platit
>alespoň minimální zdravotní pojištění 1337 Kč (ať
>pracujete na DPP nebo ne).
>
>DPP je pro Vás i pro zaměstnavatele velmi výhodná
>především v případě, že si budete vydělávat méně než 10000
>Kč měsíčně (např. zkrácený úvazek). Pokud podepíšete
>tzv. "růžový papír", Prohlášení poplatníka, tak kromě
>zmíněných 1337 Kč měsíčně nezaplatíte zádné další daně
>či pojistění ani vy, ani váš zaměstnavatel. Díky tomu
>většinou dostanete na DPP mnohem větší čistou
>hodinovou mzdu, než na hlavní. Nevýhodou je pro vás absence
>zdravotního a sociálního pojištění a placené dovolené. V
>případě, že chcete opravdu pracovat (a nikoliv být
>nemocná) a zaměstnavatel vám na DPP pro vás výhodnou
>mzdu, vyplatí se vám to i tak.
>
>Často zmiňovaný problém se 300 h/rok ve skutečnosti
>neexistuje. Dělá se to běžně tak, že pokud budete
>pracovat např. 120 h měsíčně za 80 Kč/h, napíše ze na
>výplatní pásku, že jste pracovala 25 h měsíčně za 384 Kč/h.
>S tím si každá šikovná účetní snadno poradí.
Píšete, že jste po rodičovské dovolené, takže máte, předpokládám, aspoň jedno dítě do 7 let. Jestliže ho nebudete dávat do školky na víc jak 4 hodiny denně, budete osobou celodenně pečující o dítě do 7 let a nemusíte si sama platit zdravotní pojištění.
Ráda bych opravdu všem poděkovala za odpovědi, které mi moc pomohly. Líbo, děkuji i Vám, to se mi ulevilo s tím zdr. pojištěním, to je prima, jinak ano, je to tak, mám téměř čtyřletá dvojčátka a dávám je do školky jen a dopoledne. Ještě jednou děkuji a přeji všem krásný den Michaela.
592/1992 Sb. § 3
(8) Minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu:
c) která celodenně osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 1. 2016 13:31
Dobrý den, jsem po rodičovské dovolené, dva roky jsem doma "zadarmo", nyní se mi naskytla možnost práce na dohodu o provedení práce s tím, že mi ale bylo řečeno, že to bude bráno jako hlavní pracovní poměr, když nemám žádnou jinou práci... Je to tak? Bude se tedy z té částky uvedené na dohodě odčítat kromě daně i zdravotní a sociální pojištění? Děkuji Michaela