Re: krátodobý pronájem auta do EU PLÁTCI
a pokud se s paní účetní domluvím, dá se na to nějak přijít? jde mi o to, že DPH už mám odvedené :( a přemýšlím, jak to udělat, abych ho nemusela žádat zpět. Přebrala jsem účetnictví a je tady v tom celkem slušný chaos, tak nechci FÚ zbytečně dráždit. Poradíte? Děkuji.
Jde o to, že chybnou fakturu vám slovenská firma neuhradí. Proč by měli platit neoprávněně o české DPH více?
Moje rada: k této FV vystavíte ODD mínusem a podáte dodatečné Přiznání k DPH (jen na rozdíl) za 5/2015, kterým si toto DPH vezmete zpět, a to nejdříve až ODD obdrží odběratel. A vystavíte novou fakturu (DD) správně, kterou vám také slovenská firma uhradí.
>A auto bylo fyzicky skutečně předáno kde?
>>>>>Zřejmě na Slovensku, když vás jejich paní účetní
>>>>>kontaktovala, že vystavená faktura s českou DPH je
>>>>>chybně ...
>>>>a pokud se s paní účetní domluvím, dá se na to nějak
>>>>přijít? jde mi o to, že DPH už mám odvedené :( a
>>>>přemýšlím, jak to udělat, abych ho nemusela žádat
>>>>zpět.
>>>>Přebrala jsem účetnictví a je tady v tom celkem
>>>>slušný chaos, tak nechci FÚ zbytečně dráždit. Poradíte?
>>>>Děkuji.
>>>Jde o to, že chybnou fakturu vám slovenská firma
>>>neuhradí. Proč by měli platit neoprávněně o české DPH
>>>více?
>>>Moje rada: k této FV vystavíte ODD mínusem a podáte
>>>dodatečné Přiznání k DPH (jen na rozdíl) za 5/2015,
>>>kterým si toto DPH vezmete zpět, a to nejdříve až ODD
>>>obdrží odběratel. A vystavíte novou fakturu (DD)
>>>správně, kterou vám také slovenská firma uhradí.
>>Děkuji za radu.
>A pokud by si ta firma ten doklad vubec nezaevidovala
>a ja udelala storno, tak je taky určitě nutne
>dodatecne DPH? diky
Ale vy už jste dala tu chybnou FV do dodatečného přiznání k DPH, takže nyní už jde udělat jen ODD a DPH si lze vzít správně zpět jen dod.přiznáním.
To, co jste napsala - účetní storno, je možné, když se to stihne před podáním přiznání k DPH anebo když byste nedala do dod.přiznání, tak vám takto zpět vzatou DPH při kontrole FÚ neuzná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 1. 2016 20:45
Jedná se o krátkodobý pronájem auta od plátce DPH do EU plátci DPH. DPH se odvede tam, kde došlo k předání auta.
Jak ale správce daně zjistí, kde auto bylo skutečně přebírané? Dle knihy jízd? Jde mi o to, že jsem přebírala účetnictví, kde jsem našla smlouvu v říjnu za pronájem auta v květnu, vystavila jsem tedy faktura za květen i s DPH a dělala jsem k tomu dodatečné přiznání, kde jsem daň odvedla. Následně mě pak kontaktovala účetní ze slovenské firmy, že fakturu mám špatně, že měla být bez DPH, tak jsem zjišťovala... pokud opět podám dodatečné k dodatečnému a budu žádat o vrácení, tak se bude FÚ divit a můžou mi přijít udělat kontrolu. Když ale přiznání nechám s tím, že DPH je v pořádku, že auto bylo předáno v ČR, tak by to mohlo projít ? Děkuji moc za připomínky :)