Re: náklady skutečné, nebo %?
No když vedu DE v počítači, tak mi všechny údaje přetáhne do DP. Kdosi mi řekl, že nemám dostatek výdajů abych neplatila tak je lepší danit %.
Ale já mám dost faktur a ty se do výdajů přeci počítají že?. Jsem asi blbá, ale prostě to co mi počítač vypočítá tak je dobře že? Děkuji a omlouvám se
Re:výdaje skutečné, nebo výdaje % z příj
>>>Dobrý den, prosím mám potr.obchod a chci se zeptat, v
>>>DP jsou příjmy jané a náklady? To jsou faktury za
>>>zboží, elektřinu,odpady,.. a tak? Počítač to
>>>přetáhne,
>>>ale
>>>jedna mi říkala, že nemám žádné náklad (asi
>>>telefon,..) tak musím danit % ? Tak nevím co je
>>>skutečný náklad.
>>>Děkuji za odpověď
>No když vedu DE v počítači, tak mi všechny údaje
>přetáhne do DP. Kdosi mi řekl, že nemám dostatek výdajů
>abych neplatila tak je lepší danit %.
>Ale já mám dost faktur a ty se do výdajů přeci
>počítají že?. Jsem asi blbá, ale prostě to co mi počítač
>vypočítá tak je dobře že? Děkuji a omlouvám se
Zaplacené faktury se počítají do daňových výdajů
Je zcela na Vašem rozhodnutí, zda budete uplatňovat skutečné výdaje (na základě zpracované daňové evidence), nebo budete uplatňovat výdaje procentem z příjmů (podle evidence příjmů, výdaje se dopočtou při přípravě daňového přiznání)
Příklad / velice zjednodušeně
A.
Příjmy z prodejny 1.000.000
Výdaje na zboží, nájem, služby,... 900.000
Příjmy po odečtu výdajů 100.000
B.
Příjmy z prodejny 1.000.000
Výdaje na zboží, nájem, služby,... 200.000
Příjmy po odečtu výdajů 800.000
V případu A. je dobré vést DE a uplatňovat skutečné výdaje
Zde by byl základ daně ve výši 100.000
V případě B. jsou skutečné výdaje nižší než výdaje, které umožňuje uplatnit Zákon o daních z příjmů v § 7 odstavci 7). Proto bych volila uplatnění výdajů procentem z příjmů.
Zde by byl základ daně při uplatnění výdajů procentem z příjmů
ve výši 400.000
Na počítač se v tomto nespoléhám. Zejména u daňových evidencí dělám logické a číslené kontroly, daňová přiznání ještě kontroluji v dalších podpůrných systémech a v EPO.
Re: náklady skutečné, nebo %?
Osobně bych doporučil nechat někoho zkušeného, aby to ,,zkouknul'', takhle odpovědět je dost těžké, ne-li nemožné. Navíc přechod z prokázaných výdajů na výdaje procentem z příjmů obnáší řadu dalších opatření a podmínek a není to jen tak.
V obchodě připadá v úvahu výdaj 60% příjmů, což mi tedy přijde dost málo a ani jsem se s ,,paušálem'' v obchodě zatím nesetkal. Ale možné je všechno, chce to vidět v reálu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 1. 2016 13:45
Dobrý den, prosím mám potr.obchod a chci se zeptat, v DP jsou příjmy jané a náklady? To jsou faktury za zboží, elektřinu,odpady,.. a tak? Počítač to přetáhne, ale jedna mi říkala, že nemám žádné náklad (asi telefon,..) tak musím danit % ? Tak nevím co je skutečný náklad. Děkuji za odpověď