Re: registrace zaměstnavatele
O odvodech vím, mám jen problém s vyplněním přihlášky do registru zaměstnavatelů. Pokud tedy budu považovat jednatale za zaměstnance, jaké datum vzniku zaměstnavatele mám uvést? Dle návodu na vyplnění je tímto dnem den nástupu do zaměstnání prvního zaměstnance, který je účasten nemocenského pojištění. Jednatel má odměnu (vyšší než 2500,-) schválenou od února, tzn. že za den vzniku zaměstnavatele mohu považovat 1.únor?
Děkuji.
Ano, protože při odměně 2500 a vyšší je nemocensky pojištěn.
Obávám se, že si nerozumíme v čem je můj problém. Právě, že vím, že budou muset být odvody, řeším jak vyplnit potřebné hlášení. Potřebuji variabilní symbol, ale ten nemám, protože sro dosud není registrována jako zaměstnavatel (VS dostane při registraci). Když do sro nastoupí první zaměstnanec, který je účasten nemocenského pojištění, např. 4.1.2016, tak se sro musí do 8 dnů registrovat jako zaměstnavatel a datum vzniku zaměstnavatele je 4.1.2016.
V našem případě sro existuje již několik let a jednatel (společník) za výkon funkce nedostával žádnou odměnu. Nyní bude měsíčně pobírat odměnu ve výši, která znamená, že je účasten nemocenského pojištění. Takže od jakého data běží 8 dnů do kdy se musí sro registrovat a od jakého data bude jednatel nemocensky pojištěn v případech, když:
- odměna bude např. schválena dnes 13.1. a bude vyplácena měsíčně již od ledna - znamená to, že zaměstavatel vznikl a 8 dnů běží od 13.1. a jednatel bude pojištěn od ledna?
- odměna bude např. schválena dnes 13.1., ale vyplácena bude až od února - zaměstnavatel vznikl a 8 dnů běží od 13.1. nebo od 1.2. ? A jednatel bude pojištěn od února ?
Možná si to zbytečně komplikuji a hledám problém kde není, ale nechceme mít problém s čssz, kvůli nedodržení předepsaných lhůt.
Děkuji za trpělivost.
>
>
>Obávám se, že si nerozumíme v čem je můj problém.
>Právě, že vím, že budou muset být odvody, řeším jak
>vyplnit potřebné hlášení. Potřebuji variabilní symbol, ale
>ten nemám, protože sro dosud není registrována jako
>zaměstnavatel (VS dostane při registraci). Když do sro
>nastoupí první zaměstnanec, který je účasten
>nemocenského pojištění, např. 4.1.2016, tak se sro musí do 8 dnů
>registrovat jako zaměstnavatel a datum vzniku
>zaměstnavatele je 4.1.2016.
>V našem případě sro existuje již několik let a
>jednatel (společník) za výkon funkce nedostával žádnou
>odměnu. Nyní bude měsíčně pobírat odměnu ve výši, která
>znamená, že je účasten nemocenského pojištění. Takže od
>jakého data běží 8 dnů do kdy se musí sro registrovat a
>od jakého data bude jednatel nemocensky pojištěn v
>případech, když:
>
>- odměna bude např. schválena dnes 13.1. a bude
>vyplácena měsíčně již od ledna - znamená to, že zaměstavatel
>vznikl a 8 dnů běží od 13.1. a jednatel bude pojištěn
>od ledna?
>
>- odměna bude např. schválena dnes 13.1., ale
>vyplácena bude až od února - zaměstnavatel vznikl a 8 dnů
>běží od 13.1. nebo od 1.2. ? A jednatel bude pojištěn od
>února ?
>
>Možná si to zbytečně komplikuji a hledám problém kde
>není, ale nechceme mít problém s čssz, kvůli nedodržení
>předepsaných lhůt.
>
>Děkuji za trpělivost.
>
>Nevadí, já si myslím, že jsem Vás pochopila, že jste již déle sro, vím o tom, že až bude zaměstnanec s odvodem , tak se musíte registrovat a obdržíte v.s. od sociláky . Ve vašem příkladu by bylo správně od 1.2.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 1. 2016 19:22
Prosím o radu, jak vyplnit přihlášku zaměstnavatele, když sro nemá (a nemělo) zaměstnance, ale potřebuji odvést pojištění za jednatele (je společníkem), který dosud vykonává funkci bezplatně, ale bude mít odměnu ve výši podléhající sociálnímu pojištění. Snažím se prokousat zákony, projíždím stránky čssz, ale všude se stále mluví o zaměstnancích. Jednatel není zaměstnanec, jen se jeho příjmy pro daně a pojištění posuzují jako příjmy ze závislé činnosti, nebo se pro přihlášku také považuje za zaměstnance? Nemáte prosím někdo zkušenosti s takovým případem.
Děkuji.