Re: neplacené volno
Zaměstnavatel má povinnost dodržovat Nařízení vlády a to v oblasti překážek zaměstnance ve výkonu práce- např. ošetření u kékaře. Je zde na zaměstnavateli,že musí poskytnout placené volno náhradou mzdy prům.výdělkem v rozsahu, který je nezbytný , dále které nebylo možné provést v nejbližším zdravot. zařízení od bydliště pracovníka akteré nebylo možné provést v mimopracovní době. Kromě toho to musí být ve zdravot.zařízení, které má smlouvu se zaměstnancovou zdr.pojišťovou. Jak vidíte k posouzení toho má zaměstnavatel až až. Je tedy na zaměstnavateli,kolik posoudí času,který Vám má povinnost uhradit. Zbytek vykázal jako nikoli neplacené volno, ale neplacenou neodpracovanou dobu.
O neplacené volno může žádat zaměstnanec a zaměstnavatel mu ho může,ale nemusí povolit. To je něco jiného, než nezaplacená neodpracovaná doba.¨
Někteří zaměstnavatelé postupují nesprávně tím, že předem stanoví pro všechny zaměstnance např. 2 placené hodiny k návštěvě lékaře.
Je nutné posuzovat případy jednotlivě.
>>>>Dobrý den. Může zaměstnavatel dát neplacené volno bez
>>>>upozornění zaměstnance?
>>>>Jedná se o tento případ: Zaměstnavatel mi měl
>>>>proplatit 4hod. propustku-návštěva lékaře. Zaplatil
>>>>mi
>>>>jen
>>>>2,5hod a 1,5h neplacené volno. To jsem zjistila až na
>>>>výplatnici. Má na to právo? Děkuji
>>
>>Hlavně mě zajímá ,zda zaměstnavatel porušil právo
>>zaměstnance,tím,že mi dal 1,5h neplacené volno bez
>>mého
>>vědomí.Děkuji
>Ne, v tomto případě neporušil. viz NV č. 590/2006 Sb.
Byla jsem ,ale na vysetření u nejbližšího lekaře ,nebylo mozne mimo pracovni dobu. jelikož je toto vysetreni zdlouhave a bolestive schvalne jsem si vzala 1/2 dne dovolene, jelikož jsme meli zaměstnavatelem dane na osetreni pouze 4 hod. a nyní jelikož toho někteří zneuzivali(není to muj případ) jedina propustka za celý rok stanovil si zamestnavatel 1/2h na dopravu-1,5h na osetreni-1/2h na dopravu zpět. ani timto neporusuje zákon práce?
Co chcete slyšet? Jiřinka vám tady dopodrobna vysvětlila, jak to má být, all vám dala odkaz na příslušné NV. Vám je jasné, že zaměstnavatel nemůže stanovit pro všechny případy návštěvy lékaře stejnou nezbytně nutnou dobu. Na druhou stranu sama píšete, že toho zaměstnanci zneužívají. Je jenom na vašem rozhodnutí, jestli se chcete se zaměstnavatelem handrkovat o 1,5 hodiny.
Souhlas, ale také počítejte s tím, že i zaměstnavatel začne pečlivě kontrolovat, zda vy řádně využíváte pracovní dobu a do puntíku plníte vše, co máte. Ono je to dvousečná zbraň , neznám zaměstnance, kterého by nešlo nachytat (včetně mě, piju kafe i mimo stanovenou přestávku v práci). Takže je na vašem zvážení, zda vám to za to riziko stojí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 1. 2016 23:35
Dobrý den. Může zaměstnavatel dát neplacené volno bez upozornění zaměstnance?
Jedná se o tento případ: Zaměstnavatel mi měl proplatit 4hod. propustku-návštěva lékaře. Zaplatil mi jen 2,5hod a 1,5h neplacené volno. To jsem zjistila až na výplatnici. Má na to právo? Děkuji