Notebook odepisování

• (neregistrovaný)

13. 1. 2016 10:19

Prosím o radu, zda si to myslím správně. Pořídily jsme notebook bez dph za 19 798,48Kč a i přes to, že je doba použitelnosti delší než jeden rok, když to není dotováno přes dotaci tak mohu dát rovnou do nákladů a jen evidovat v majetku. Je to tak. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2016 10:26

kl88 (neregistrovaný)

Re: Notebook odepisování
      Můžu se ještě zeptat v evidenci vedu částku včetně dopravy nebo bez. Děkuji

• 13. 1. 2016 10:29

kl88 (neregistrovaný)

Ještě jsem se teď dočetla, že by se mělo časově rozlišovat, prosím jak děláte vy. Děkuji

• 13. 1. 2016 11:28

Pix12

Pokud máte interní směrnicí stanoveno, že majetek v této hodnotě lze odepsat do nákladů jednorázově ve zdaňovacím období pořízení, tak to podle mne není průchozí.

Odepisujete formou účetních odpisů, které rozložíte do několika let a stanovíte s ohledem na předpokládanou životnost a opotřebení. Účetní odpisy potom uplatníte do nákladů.

Jednorázový daňový výdaj by byl možný v případě vedení DE, kde se majetek do 40.000,- Kč neodepisuje.

• 13. 1. 2016 11:33

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

>>Prosím o radu, zda si to myslím správně. Pořídily
      >>jsme
      >>notebook bez dph za 19 798,48Kč a i přes to, že je
      >>doba použitelnosti delší než jeden rok, když to není
      >>dotováno přes dotaci tak mohu dát rovnou do nákladů a
      >>jen
      >>evidovat v majetku. Je to tak. Děkuji
      >
      >Pokud máte interní směrnicí stanoveno, že majetek v
      >této hodnotě lze odepsat do nákladů jednorázově ve
      >zdaňovacím období pořízení, tak to podle mne není
      >průchozí.

Prosím proč ne?
      Pořizovací cena do 40.tis.Kč, kde je problém s tím zaúčtovat rovnou do daňových nákladů?

>Odepisujete formou účetních odpisů, které rozložíte do
      >několika let a stanovíte s ohledem na předpokládanou
      >životnost a opotřebení. Účetní odpisy potom uplatníte
      >do nákladů.
      >
      >Jednorázový daňový výdaj by byl možný v případě vedení
      >DE, kde se majetek do 40.000,- Kč neodepisuje.

• 13. 1. 2016 19:28

Pix12

Samozřejmě, že to lze. :-) Otázka je, jestli je to správně s ohledem na věrné zobrazení majetku v účetnictví. Podle mne není a NB v tomto ocenění bych tedy jednorázově do nákladů neuplatnil.

Dávám jednoznačně přednost vytvoření interní směrnice se stanovením hodnotové hranice pro majetek a účetně odepisovat i majetek v ocenění od nějaké rozumně stanovené částky do 40.000,- Kč třeba na 24, 36 měsíců. Podmínky si každý pochopitelně stanoví podle svého uvážení.

• 13. 1. 2016 19:38

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Tak to souhlas. Už jsem se lekla, že jsou zase nějaké přílepkové změny zákona. U mých klientů (neauditované společnosti) podobný návrh neprošel. Při větším množství nového drobného majetku alespoň náklady časově rozlišuji na dvě účetní období.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).