Silniční daň

• (neregistrovaný)

15. 1. 2016 12:57

Dobrý den,
    Mám nákladní auromobil. V říjnu se koupil jiný. Starý jsme zatím nechali jako zálohové vozidlo kterým se do konce roku nejezdilo. Chci se zeptat jestli musím za staré vozidlo i za měsíce říjen až prosinec zaplatit silniční daň nebo ho mám prozatimně vyřadit z obchodního majetku, tudíž na něj neuplatňovat odpis? Uplatňuji ale výdajový paušál, tak nevím, jak to v tomto zohlednit, když do výdajových paušálů automaticky patří i odpisy.
    Moc děkuji za odpověď.
    Vlaďka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 1. 2016 0:45

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

Re: silniční daň
      Na to nelze odpovědět, když nevíme, co je to za náklaďák...

§2 (1) Předmětem daně silniční jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla (dále jen "vozidla")
      a) registrovaná v České republice,
      b) provozovaná v České republice a
      c) používaná ... poplatníkem daně z příjmů fyzických osob k činnosti nebo v přímé souvislosti s činností, ze kterých plynou příjmy ze samostatné činnosti podle zákona upravujícího daně z příjmů.

Takže pokud není používané, tak by se neplatilo... ALE

§2 (3) Předmětem daně silniční jsou vždy vozidla s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice.

• 18. 1. 2016 14:38

V. Holubová (neregistrovaný)

Re: silniční daň
      Jedná se o nákladní automobil do 3,5 tuny.
      Pokud bychom dali značky na depozita, neplatila bych silniční daň s čistou hlavou. Ovšem když mám jinak vše zaplacené t.j povinné ručení, nevím jak mohu prokázat že auto skutečně nepoužívám.
      Pokud by to tak šlo, neplatit, mohla bych dát částku za platbu povinného ručení do nákladů?
      Moc děkuji za odpověď.
      V. Holubová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).