Re: příjem podle §10 před zahájením živn
A) co s příjmem před živností nedokáži asi relevantně poradit
Prodávala jste to jako své výrobky, nebo jako "šperky z babiččiny krabičky"? Celkové jste, co se výroby šperků týká, v plusu nebo v minusu?
B) materiál a nářadí pořízené před nahlášením živnosti - viz. Zákon o daních z příjmů § 5 Základ daně a daňová ztráta
(7) U poplatníka s příjmy podle § 7 a 9 se přihlédne i k zásobám pořízeným v kalendářním roce předcházejícím roku, v němž zahájil činnost. Totéž platí obdobně i pro jiné nezbytně vynaložené výdaje spojené se zahájením činnosti.
Nářadí bych za zřizovací výdaje nepovažoval, prostě je to "jen" nářadí a podřadila bych ho pod vynaložené výdaje spojené se zahájením činnosti. Stejně tak lampu s lupou, pájku, rozbrusku, atd.
Máte pravdu spíše to nazvat výdaje spojené se zahájením. Myslela jsem,že bych vynaložené výdaje dala souhrnně do evidence a příjem před zahájením bych dala jako §10 příležitostní činnost. Raději bych to přiznala, než to třeba potom dodaňovat. Ale zase nevím jestli si dát do těch výdajů i materiál nakoupený právě na tyhle šperky, které jsem prodala před živností.
Tak to rozdělte
Příjmy "před" k tomu výdaje na materiál "před"
Příjmy "po" k tomu výdaje na materiál "po", a výdaje na nářadí
Výdaje u § 10 ZPD můžete uplatnit pouze do výše příjmů.
>>>>Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, vyrábím doma
>>>>šperky.
>>>>Nejdříve jsem v roce 2015 to jen zkoušela (jako
>>>>hobby)
>>>>a sem tam na fler.cz prodala, ale v září jsem se
>>>>rozhodla, že to zkusím na živnost. A ten nastala
>>>>otázka co
>>>>s příjmem před zářím, mám dát do § 10? a co výdaje co
>>>>jsem měla, nechávala jsem si doklady, tak jestli je
>>>>mohu od příjmu odečíst či nikoliv.
>>>>A co nářadí, které jsem si nakupovala a je z roku
>>>>2014, mohu to dát jako zřizovací výdaje? Moc díky za
>>>>info.
>>Máte pravdu spíše to nazvat výdaje spojené se
>>zahájením. Myslela jsem,že bych vynaložené výdaje
>>dala
>>souhrnně do evidence a příjem před zahájením bych dala
>>jako
>>§10 příležitostní činnost. Raději bych to přiznala,
>>než
>>to třeba potom dodaňovat. Ale zase nevím jestli si
>>dát
>>do těch výdajů i materiál nakoupený právě na tyhle
>>šperky, které jsem prodala před živností.
>
>Tak to rozdělte
>Příjmy "před" k tomu výdaje na materiál "před"
>Příjmy "po" k tomu výdaje na materiál "po", a výdaje
>na nářadí
>
>Výdaje u § 10 ZPD můžete uplatnit pouze do výše
>příjmů.
Stejně to půjde těžko oddělit, třeba pokud jste koupila 15 otoček paměťového drátu a spotřebovala jen 10 otoček na šperky vyrobené "před", tak správně byste mohla dát do výdajů k § 10 pouze těch 10 otoček paměťového drátu. A na dokladu máte přitom uvedeno 15 otoček.
To máte pravdu :-( tak příjmy před dám do §10, výdaje jako nářadí a další potřebné věcí dám na výdaje vynaložené před založením a materiál se tedy rozhodnout, zda ho tam nedávat vůbec, nebo celé do zásob (takže taky do výdajů vynal.před založením) je asi taky blbost :-( tak asi raději nedávat co.
Udělejte si dvě varianty,
v první dáte příjmy "před" do § 10 a příjmy "po" do § 7, výdaje za materiál "po" a nářadí pouze k § 7
V druhé dáte vše z "před" i "po" do § 7. Jak to vychází, co se daní týká? A jak vychází sociální a zdravotní pojištění?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 1. 2016 13:30
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, vyrábím doma šperky. Nejdříve jsem v roce 2015 to jen zkoušela (jako hobby) a sem tam na fler.cz prodala, ale v září jsem se rozhodla, že to zkusím na živnost. A ten nastala otázka co s příjmem před zářím, mám dát do § 10? a co výdaje co jsem měla, nechávala jsem si doklady, tak jestli je mohu od příjmu odečíst či nikoliv.
A co nářadí, které jsem si nakupovala a je z roku 2014, mohu to dát jako zřizovací výdaje? Moc díky za info.