Re: majetek v přiznání
Díky za odpověď, o §29/2 ZDP vím. Není přece povinnost uplatňovat odpisy.
U každého stroje je stanoven odpisový plán......za těch 20 let je zůstatková cena 0, ale podnikatel do přiznání uvedl třeba hodnotu 20000,-.....no nevím proč....prý to ještě nějakou hodnotu má....(ale přece když z pořizovací ceny odeštu vypočítané odpisy, ikdyž nebyly uplatněny tak pořád mám hodnotu majetku 0)
Re: majetek v přiznání
Jen jsem řekla svůj názor, zůstatková cena majetku v DE skoro nikdy neodpovídá reálné hodnotě, protože se odpisuje podle daňových pravidel, ne podle účetních. A protože je DE DAŇOVÁ evidence, domnívám se, že je zde třeba se řídit daňovým zákonem. A souhlasím s Vámi, že uplatňovat si odpisy není povinnost.
Re: majetek v přiznání / DE a zůstatková
Představte si, že to není DE, ale účetnictví.
Vozidlo, odpisy na 5 let. PO uplatní daňový odpis první rok. Od druhého roku daňové odpisy PO neuplatňovala. A nyní to bude již sedmý rok, kdy daňové odpisy neuplatňuje. Může příští rok dosud neuplatněné daňové odpisy uplatnit? Ano, může. A dle mého názoru je to u DE podobné.
Ano, chápu to, ale podnikateli je již 70 let odpisy nebyly uplatňovány, uplatněny již nebudou a během dvou let chce s živností skončit. Odpisování majetku je tam špatně již od počátku....on si ten celkový majetek ročně snižoval asi o 30%, tak asi nějaké odpisy uplatňovány byly ......on nic neví, účetnictvím jsem se již prokousala za těch 5 let, ale k majetku mě nikdy nechtěl pustit, že ten si bude dělat sám a do přiznání se pouze dopsala hodnota jakou měl nějak vypočítanou a takhle to dopadlo a já nevím co s tou hodnotou....má tam i majetek, který stál třeba 1500,- a již ho měl v účetnictví v nákladech......tak a co teď s tím?
On si za tím majetkem stojí, že to má dobře. V majetku tedy musím mít částku, kterou budu ještě odepisovat a v momentě ukončení podnikání bude muset dodanit. Díky moc za rady
Takže je možné, že někdy během těch let uplatňoval výdaje procentem z příjmů a že v té době mu odpisy "běžely", i když o nich nikde nic neuvedl.
Takto bych to posuzovala v případě, kdy mi klient předal podklady, kde by byla hodnota majetku na nule s tím, že je vše v pořádku.
OT. Nevím, co myslíte tím "bude muset dodanit"
Když skončí s podnikáním a majetek bude mít hodnotu např. 45000,- Kč tak musí dodanit 15%.
Výdaje procentem neuplatňoval, majetek si ročně snižoval o nějaká procenta.......je s ním těžká domluva (stálo mě to už spoustu času a kloudná odpověď žádná..........ale je to prý dobře poradil mu to "kamarád daňový poradce" no a já se v tom teˇ%d "plácám"). Účetnictví mě baví, všechno mi musí sedět, ale toto mě vysloveně zvedá tlak, ale bohužel pouze můj.....
>>
>>>Ano, chápu to, ale podnikateli je již 70 let odpisy
>>>nebyly uplatňovány, uplatněny již nebudou a během
>>>dvou
>>>let chce s živností skončit. Odpisování majetku je
>>>tam
>>>špatně již od počátku....on si ten celkový majetek
>>>ročně snižoval asi o 30%, tak asi nějaké odpisy
>>>uplatňovány byly ......on nic neví, účetnictvím jsem
>>>se již
>>>prokousala za těch 5 let, ale k majetku mě nikdy
>>>nechtěl
>>>pustit, že ten si bude dělat sám a do přiznání se
>>>pouze dopsala hodnota jakou měl nějak vypočítanou a
>>>takhle
>>>to dopadlo a já nevím co s tou hodnotou....má tam i
>>>majetek, který stál třeba 1500,- a již ho měl v
>>>účetnictví v nákladech......tak a co teď s tím?
>>>On si za tím majetkem stojí, že to má dobře. V
>>>majetku
>>>tedy musím mít částku, kterou budu ještě odepisovat a
>>>v momentě ukončení podnikání bude muset dodanit. Díky
>>>moc za rady
>>
>>Takže je možné, že někdy během těch let uplatňoval
>>výdaje procentem z příjmů a že v té době mu odpisy
>>"běžely", i když o nich nikde nic neuvedl.
>>Takto bych to posuzovala v případě, kdy mi klient
>>předal podklady, kde by byla hodnota majetku na nule
>>s
>>tím, že je vše v pořádku.
>>
>>OT. Nevím, co myslíte tím "bude muset dodanit"
>
>
>Když skončí s podnikáním a majetek bude mít hodnotu
>např. 45000,- Kč tak musí dodanit 15%.
Prosím podle kterého § ZDP by se měl dlouhodobý majetek při ukončení podnikání "dodaňovat"?
>Výdaje procentem neuplatňoval, majetek si ročně
>snižoval o nějaká procenta.......je s ním těžká domluva
>(stálo mě to už spoustu času a kloudná odpověď
>žádná..........ale je to prý dobře poradil mu to "kamarád daňový
>poradce" no a já se v tom teˇ%d "plácám"). Účetnictví
>mě baví, všechno mi musí sedět, ale toto mě vysloveně
>zvedá tlak, ale bohužel pouze můj.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 1. 2016 8:59
Dobrý den, fyzická osoba, plátce DPH vedoucí DE. V posledních třech letech žádný dlouhodobý majetek (nad 40000,-) nepořídil, v majetku má uvedeny stroje, které mají stáří i 20 let (odpisy nebyly uplatněny v přiznání), dále má oceněn sad, který již má stáří 12 let (u stromů také nebyly uplatněny odpisy) co s tím. V daňovém přiznání má být uveden pouze majetek v zůstatkové ceně (majetek, u kterého bude uplatněn odpis???).
Prosím poraďte .........hodnota majetku mi tedy vychází 0???? Děkuji moc