Re: Krácení DPH kvůli dotacím
No jde o to že podnikatel se stará o území přírodní památky, chráněná území... seče trávu, kosí nežádoucí porost atd. některé má v pronájmu bezplatně, některá jsou obce a za tyto práce má oproti nákladům dotace- příjem a z toho neodvádí DPH a DPH u nákladů tedy krátí koeficientem.
Tak jsem volala na FÚ a paní mě sdělila že se jedná o jeho neekonomickou činnost a tudíž se krátí DPH v poměru k ekonomické činnosti dle par.75 a do přiznání k DPH se opravdu uvádí až pokrácené DPH. Musí se to počítat ručně, to je hrůza. V 21 století a ručně.
Nejsem daňový poradce, takže bez záruky. V každém případě bych konzultaci s odborníkem na daně a dotace doporučovala.
.....
NSS č.j. 9 Afs 8/2013 - 42 z 10.10.2013
.....
Rozsudek Evropského soudního dvora ze dne 23. dubna 2009, ve
věci C-74/08 PARAT Automotive Cabrio
.....
Věc C-204/03. Komise Evropských společenství
.....
Věc C-243/03. Komise Evropských společenství
.....
Informace Kanceláře daňových poradců pro Akademii věd České republiky ze dne 29.11.2013 "Nárok na odpočet DPH z příjatých plnění hrazených z dotace"
.....
Článek "Uplatnění nároku na odpočet DPH u výdajů hrazených z dotace" Autor: Ing. Tomáš Doležel ze dne 30.4.2015
Citace ze článku
...... Řada dotačních či grantových programů totiž obsahuje ustanovení, že plátce DPH nesmí z programu hradit DPH, u kterého je oprávněn uplatnit nárok na odpočet. Pokud tedy plátce DPH nárok na odpočet měl, avšak jej neuplatnil a zahrnul DPH mezi uznatelné výdaje v rámci dotačního či grantového programu, vystavuje se riziku sankcí. ...
.....
Děkuji tečko za výklad, mně však stále není jasné, co je myšleno tou neekonomickou činností, snad se ještě tazatelka ozve. Mám pocit, že původní účetní nepochopila účtování dotací správně. A rada po telefonu od berušky z finančáku je na dvě věci...
>>>No pán měl totiž před asi 3 roky kontrolu a FÚ mu doměřil DPH, že ho prostě počítal špatně. Měl krátit DPH koeficientem. Což nedělal krátil jen nějak odhadem. Tak jsem si včera volala paní na FÚ, která mu tu kontrolu prováděla a se specializuje na DPH a ta mi řekla, že prostě musí z té neekonomické činnosti krátit DPH koeficientem je to par.75.Neekonomická činnost je taková z které nemá zisk a to on z dotací nemá - dotace jsou vlastně proplacení nákladů s prací spojenou. No stejně se mě to moc nezdá ten kvartál už dodělám jak se dělal a hned zajdu za daňovým poradcem.
§ 72 Nárok na odpočet daně
(1) Plátce je oprávněn k odpočtu daně na vstupu u přijatého zdanitelného plnění, které v rámci svých ekonomických činností použije pro účely uskutečňování
a) zdanitelných plnění dodání zboží, převodu nemovitosti nebo poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku, .......
Z toho zjednodušeně vychází, pokud daná činnost nemá zdanitelný výstup, tak nelze uplatnit odpočet na vstupu. Setkávám se s tím u neziskovky (plátce DPH), má řadu projektů krytých dotací a tam nelze uplatnit DPH na vstupu.
Samozřejmě tohle nelze řešit paušálně. U všech dotačních programů se kterými jsem se setkal (a bylo jich dost), je před rozhodnutím požadováno prohlášení, zda je uplatňováno DPH či ne, podle toho jsou také uznávány související výdaje. Takže doporučuji podívat se do dotační smlouvy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 1. 2016 14:43
Dobrý den prosím o radu, přebrala jsem nyní daňovou evidenci a předcházející účetní krátila náklady. Podnikatel dělá údržbu porostů a na některé práce má dotace a všechny náklady jsou kráceny. Bývalé účetní se nemůžu dovolat tak zatím zkouším jestli nemáte někdo s tímto zkušenost. Děkuji