Re: Daňový doklad k přijaté záloze
Viz.níže citace zákona o DPH: ... nebo ke dni přijetí úplaty.
Uskutečnění plnění a vznik povinnosti daň přiznat nebo zaplatit
Zákon o DPH:
§ 21
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat daň při dodání zboží a poskytnutí služby
(1) Daň je plátce povinen přiznat ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve, pokud zákon nestanoví jinak. Plátce daň uvádí v daňovém přiznání za zdaňovací období, ve kterém mu vznikla povinnost přiznat daň.
>>>>>>Musím ke každé přijaté záloze vystavit daňový doklad
>>>>>>a
>>>>>>z něj odvádět DPH, když ostrou fakturu vystavím hned
>>>>>>za 2 dny?
>>>>>Nemusíte. Ale já osobně vystavuji , abych v tom měl
>>>>>přehled.
>>>>
>>>>Pro Jenda S. - prosím dle kterého § ZDPH usuzujete,
>>>>že tazatel nemusí vystavit daňový doklad k zaplacené
>>>>záloze?
>>>>
>>>Viz.níže citace zákona o DPH: ... nebo ke dni přijetí
>>>úplaty.
>>>
>>>Uskutečnění plnění a vznik povinnosti daň přiznat
>>>nebo
>>>zaplatit
>>>Zákon o DPH:
>>>§ 21
>>>
>>>Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat
>>>daň při dodání zboží a poskytnutí služby
>>>
>>>(1) Daň je plátce povinen přiznat ke dni uskutečnění
>>>zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí úplaty, a to
>>>k
>>>tomu dni, který nastane dříve, pokud zákon nestanoví
>>>jinak. Plátce daň uvádí v daňovém přiznání za
>>>zdaňovací
>>>období, ve kterém mu vznikla povinnost přiznat daň.
>>
>>Milý nat.e toto vím, ale myslela jsem, že Jenda S.
>>vykutal ze ZDPH něco spešl k platbám před DUZP
>Milá tečko, právě proto jsem zde uvedl citaci
>DPH.Pěkný zbytek dne
Děkuji za odpovědi .. myslela jsem si to stejně jako Jenda, ale byla jsem dnes zviklána. Tzn. pokud nastane plnění k přijaté platbě dříve než uplyne 15 dní, není nutné daňový doklad k záloze vystavit. Přesáhne-li samotné plnění více než 15 dnů, je nutné tedy daňový doklad k přijaté záloze vystavit. Samozřejmě je vhodné si v interních předpisech stanovit přesné postupy, jak se v případech přijatých záloh chovat.
Ještě jednou díky
ZDPH stanovuje zcela jasně, že poplatník je povinen vystavit DD v případě přijetí úplaty, pokud před uskutečněním plnění vznikla povinnost přiznat daň nebo přiznat uskutečnění plnění ke dni přijetí úplaty.
Proto se vás tečka ptala, který § ZDPH stanovuje ty vaše ničím nepodložené a nesprávné dedukce.
OK bude jen to, že budete mít ve správném zd. období odvedenou DPH, ale nesplnil jste povinnost vystavit DD k přijaté úplatě u plnění, u kterých je to dle ZDPH požadováno viz §28 ZDPH. Dříve to v Přiznání k DPH nebylo tak na první pohled znát, ale nyní v souvislosti s KH a uváděním DPPD u každého DD zvlášť už to zřejmé bude.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 1. 2016 14:58
Musím ke každé přijaté záloze vystavit daňový doklad a z něj odvádět DPH, když ostrou fakturu vystavím hned za 2 dny?