Re: Výdaje na auta
Už jsem to našel - Pokyn D-227, ale možná si to jen špatně vykládám (?):
6. Použití soukromého vozidla pro služební účely
Podle § 19 odst. 7 zákona o DPH si plátce při použití motorového vozidla, které není součástí jeho obchodního majetku, pro služební účely, nemůže uplatnit nárok na odpočet daně při nákupu pohonných hmot v případech, pokud si uplatnil náhrady za použití motorového vozidla podle zákona č. 119/1992 Sb., o cestovních náhradách, ve znění pozdějších předpisů, a to z toho důvodu, že tyto náhrady, jak základní (amortizace), tak za spotřebované pohonné hmoty, představují náhrady včetně DPH. Pokud si plátce náhrady podle zákona o cestovních náhradách neuplatňuje a motorové vozidlo, resp. PHM použije pro podnikání, resp. činnost vykazující znaky podnikání ve smyslu § 19 odst. 1 zákona o DPH, nárok na odpočet při pořízení pohonných hmot uplatnit může.
Myslíte ten samý pokyn D-227, který neplatí již od 1.5.2004?
Opravdu? Já vidím toto:
D-227 Pokyn o uplatňování daně z přidané hodnoty u osobních automobilů
číslo předpisu: D-227
typ: Pokyn, rozhodnutí, stanovisko, informace MF a GFŘ
oblasti: Cenové předpisy, oceňování
Daň z přidané hodnoty
Daně a poplatky
Majetek, majetkové účasti
Motorová vozidla
Pohonné hmoty
konec účinnosti: 1. 5. 2004
A ještě mimochodem, pár věcí:
1) když tedy D-227 platí je tam formulace "Z ustanovení § 19 odst. 11 zákona o DPH vyplývá, ..." - co to znamená, když §19/11 neexistuje?
2) Když tedy použiju soukromé vozidlo nezařazené do OM pro firemní účely, tak bych si mohl uplatnit adekvátní část DPH z nákupu, oprav atd., ne?
ad 1) Máte pravdu, že když pokyn D-227 odkazuje na neexistující zákon, tak nevím co s tím.
ad 2) Dle paní z GFŘ ano. Kde je psáno, že nesmíte? Ráda bych si v tom už udělala jasno. Nesmíte, pokud uplatňujete cestovní náhrady. Ale pokud uplatňuji paušál na dopravu, kde je psáno, že si nesmím uplatnit DPH z účtenek? Já se nedohaduji, jen se ptám.
ad 2) Asi takhle - představte si tedy situaci, že si koupím auto, nezařadím ho do OM a budu ho používat jen pro firemní účely. Podle paní z GFŘ si budu moct uplatnit DPH z nákupu vozidla, opravy atd. Pak když auto prodám, tak nebudu muset odvést DPH, ani zdanit prodej, protože prodávám auto soukromé nezařazené do OM. Jo tak to by se mi líbilo...
Zrovna na tomhle nevidím nic divného. (Řeším tu pouze to, zda musím mít auto v OM, či nikoliv.) Při uplatňování paušálu na dopravu si plátce DPH přeci může nárokovat DPH z účtenek a zároveň základ daně z účtenek dávat jako nedaňový výdaj.
Nicméně přiznávám, že pořád si nejsem jistá tím, zda to mohu takto dělat i u majetku nezařazeného v OM. Já si myslím, že mohu, jelikož nikde nevidím jasně psané, že nemohu. Ale ruku do ohně bych za to nedala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 1. 2016 18:41
Dobrý večer,
prosím o radu. Mám více aut, které používám pro podnikání. V obchodním majetku nemám zařazené žádné. Na jedno auto uplatnuji cestovní náhrady, na druhé auto bych rád uplatňoval skutečné účtenky.
Vím, že se často uvádí, že bych měl mít auto zahrnuté v obchodním majetku, abych mohl uplatňovat skutečné účtenky, ale mám pocit, že daňová poradkyně mi říkala, že to není nutné.
Chci se tedy zeptat, mohu uplatňovat na jedno auto cestovní náhrady a na druhé skutečné výdaje, presto, že ani jedno z nich nemám v obchodním majetku firmy?
Děkuji za informace
Božena