Re: Částka SH nesouhlasí s přiznáním DPH
Nevím, jestli je tohle úplně pravda... Mně několikrát otravovali telefonátem z FÚ, že např. v SH mám částku 10.001,- Kč a v přiznání DPH částku 10.000,- Kč. Přestalo mě to bavit, napsal jsem na GFŘ a dostal jsem pro mě zvláštní odpověď:
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o dani z přidané hodnoty“), ve svém ustanovení § 101, upravujícím daňové přiznání a ustanovení § 102, upravujícím souhrnné hlášení, neobsahuje úpravu
zaokrouhlování částek uváděných v těchto tiskopisech. Vychází se proto ze zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, jehož ustanovení § 146 zaokrouhlování upravuje s tím, že daň se zaokrouhluje na celé koruny nahoru, a to jak v řádném daňovém tvrzení, tak i při stanovení daně správcem daně. Toto
zaokrouhlování lze vztáhnout na všechny částky uváděné v daňovém přiznání. Zásada zaokrouhlování celkové hodnoty plnění dodaného do jiného členského státu byla také začleněna do bodu 5 pokynů pro vyplňování souhrnného hlášení. Hodnota dodaného zboží zaokrouhlená nahoru, by tak měla být na obou tiskopisech shodná.
K Vašemu dotazu ještě sdělujeme, že poskytování odborného poradenství v daňové oblasti, v zásadě nespadá do působnosti Generálního finančního ředitelství. Proto Vám doporučujeme obrátit se při aplikaci zákona o dani z přidané hodnoty na certifikovaného daňového poradce, který se o Váš případ postará s odbornou péčí.
Takže podle jejich odpovědi moc nevěřím tomu, že by počítali s rozdílným zaokrouhlováním :-(
Re: Částka SH nesouhlasí s přiznáním DPH
Ten telefonát bývá iniciativou správkyně daně, protože je to jedna z mála věcí kterým rozumí ...rozeznat dvě čísla od sebe ...pokud odevzdávám pouze elktronicky ...tak SW nevyhodnotí chybu ...tolerance tam je ...pokud se do toho zapojí lidský prvek neznalý své práce tak následuje telefonát ....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 1. 2016 22:21
Dobrý večer, vystavil jsem přiznání k DPH, na ř.21 služba na Slovensko plátci DPH. V souhrnném hlášení se ale dle pokynů k vyplnění zaokrouhlí každý řádek na Kč nahoru...tím pádem nesouhlasí částka na řádku 21 s celkovou částkou na SH. Nebude to FÚ vadit? Rozdíl je celkem 2 Kč, faktur bylo celkem pět, a každá částka se zaokrouhlila na korunu nahoru. Možná to problém není, nevíte prosím?