Re: KH-chyba
tak, když to nejde do B2 -nemají dič, tak asi to musíte dát do B3
Re: KH-chybí DIČ
>>>>Dobrý den,
>>>>
>>>>zkušební KH mi hlásí že není vyplněno DIČ u našich
>>>>odběratelů/ školy a školky. Pokud škole a školce
>>>>nebylo
>>>>přiděleno DIČ, tak jak nyní postupovat ? Pustí mi
>>>>program POHODA toto KH ? Děkuji za pomoc Jana
>>>
>>>Pak musíte přehodnotit zařazení plnění do jiného A.
>>
>>
>>tak, když to nejde do B2 -nemají dič, tak asi to
>>musíte dát do B3
>
>Jano N,
>
>podle DŘ § 130 přiděluje DIČ FÚ.
>
>Školka i škola jsou patrně zaregistrováni minimálně k
>dani ze závislé činnosti a k dani z příjmů PO.
>Pochybuji, že nejsou zaregistrováni k žádné dani.
Ale pokud čtu v DŘ § 130 odst.2 - "Daňové identifikační číslo je daňový subjekt povinen uvádět ve všech případech, které se týkají daně, ke které byl pod tímto daňovým identifikačním číslem registrován, při styku se správcem daně a dále v případech stanovených zákonem." a pokud není registrován k DPH, tak toto DIČ neuvádí. V KH se pak : "Pokud odběratel nesdělí v rámci obchodní transakce dodavateli své DIČ, má se za to, že při pořízení plnění vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani = konečný spotřebitel. Pak bude hodnota plnění uvedena do části A.5. kontrolního hlášení, a to bez ohledu na limit." (uvedeno v Pokynech ke KH a i v otázkách ke KH.
>
>Hezký den!
trefa :-) objednávky na zavolání telefonem, vždy volají kuchařky nebo vedoucí kuchyň,které tyto údaje absolutně neřeší,jen potřebují zboží a dodejte :-)...písemná smlouva je jen na stroje, doposud to tak procházelo nyní hold budu muset prověřit DIČ u všech škol a školek...moc děkuji za vaše názory,krásný večer :-)
Šabere,
KH je nepřipravený paskvil. Jeho úprava je v ZDPH velmi strohá a neexistuje žádný řádný prováděcí předpis. Ty vyprávěnky nějakých anonymů na adrese www.financnisprava.cz jsou v rozporu se zákonem.
Ale pokud se jim chcete řídit, tak v Informaci z 4.12.2015 je uvedeno, že do A4 se uvádí plnění nad 10 000 Kč pro plátce, osoby povinné k dani a PO nepovinné k dani.
Domnívám se, že školy a školky jsou většinou PO. Potom je jedno, zda jsou povinné k dani nebo nejsou povinné k dani. Při splnění limitu by měly patřit do A4.
Navrhl jsem jak zjistit DIČ PO. Domnívám se, že když je tazatel dodavatel a uvede CZ+IČ do A4, tak že se vyhne možné výzvě, pokud si odběratel uplatní do B2. Pokud si odběratel v B2 neuplatní, tak se nic nestane. Za špatné uvedení do A4 nebo A5 zatím nejsou pokuty. Za nesplnění výzvy do 5 dnů je 30 000 Kč.
Odpověď 1 ve FAQ v sekci IV má ještě menší právní závaznost než Informace z 4.12.2015, která nemá žádnou právní závaznost.
Hezký den!
Šabere,
>KH je nepřipravený paskvil. Jeho úprava je v ZDPH
>velmi strohá a neexistuje žádný řádný prováděcí předpis.
>Ty vyprávěnky nějakých anonymů na adrese
>www.financnisprava.cz jsou v rozporu se zákonem.
>
>Ale pokud se jim chcete řídit, tak v Informaci z
>4.12.2015 je uvedeno, že do A4 se uvádí plnění nad 10 000
>Kč pro plátce, osoby povinné k dani a PO nepovinné k
>dani.
>
>Domnívám se, že školy a školky jsou většinou PO. Potom
>je jedno, zda jsou povinné k dani nebo nejsou povinné
>k dani. Při splnění limitu by měly patřit do A4.
>
>Navrhl jsem jak zjistit DIČ PO. Domnívám se, že když
>je tazatel dodavatel a uvede CZ+IČ do A4, tak že se
>vyhne možné výzvě, pokud si odběratel uplatní do B2.
>Pokud si odběratel v B2 neuplatní, tak se nic nestane. Za
>špatné uvedení do A4 nebo A5 zatím nejsou pokuty. Za
>nesplnění výzvy do 5 dnů je 30 000 Kč.
>
>Odpověď 1 ve FAQ v sekci IV má ještě menší právní
>závaznost než Informace z 4.12.2015, která nemá žádnou
>právní závaznost.
>
>Hezký den!
O tom, že KH je paskvil není pochyb. Myslím, že pokud daňový subjekt v ASES není uveden jako subjekt registrovaný k DPH, obdrží ode mně doklad bez jeho DIČ jako dosud. Spadne do A5, CML pak nemá co párovat, já odvedu DPH, v mém pavouku není "bílý kůň", je velmi malá pravděpodobnost, že příjde výzva a já můžu na dovolenou. Ale čas ukáže.
Hezký den
Ano, vidím to stejně. Ono v uváděné "Informaci z 4.12.2015, která nemá žádnou právní závaznost" je rovněž na straně 14 pod tabulkou rovněž uvedeno "Ve speciálních případech, pokud nemá
odběratel tuzemské DIČ, uvede se plnění do části A5 kontrolního hlášení bez ohledu na limit...... Nebo rovněž může jít o případy, kdy odběratel nesdělí své DIČ a má se za to, že vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani" což chápu jako přirovnání, nokoli tvrzení, že se jedná o "Spotřebitele" dle NOZ § 419.
Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2016 14:57
Dobrý den,
zkušební KH mi hlásí že není vyplněno DIČ u našich odběratelů/ školy a školky. Pokud škole a školce nebylo přiděleno DIČ, tak jak nyní postupovat ? Pustí mi program POHODA toto KH ? Děkuji za pomoc Jana