Re: Přivýdělek na DPP
Musel byste podat přiznání, pokud byste měl současně 2 zaměstnavatele (nebo více) a u obou byste měl příjem zdaněný zálohovou daní. Ale protože jste u toho druhého zaměstnavatele měl DPP nižší než 10 tisíc a neměl jste zde podepsané prohlášení, byla Vám DPP zdaněna srážkovou daní a nejste povinen podat z tohoto důvodu přiznání. Ale pokud by se Vám vyplatilo tu srážkovou daň vyrovnat, např. proto, že byste v pracovním poměru neměl velké příjmy a chtěl byste uplatnit nějaké odpočty, např. úroky z úvěru, životko, nevýdělečnou manželku apod., a tudíž by se Vám vyplatilo přičíst i ten příjem z DPP a tu srážkovou daň a dostat ji tak zpět, tak jedině přes přiznání. Do přiznání tento příjem a tuto srážkovou daň můžete zahrnout. Ale povinnost nemáte. Pokud chcete, aby Vám roční zúčtování daně udělala mzdová účetní, pak bez tohoto příjmu a bez této srážkové daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2016 20:14
Dobrý večer, jsem zaměstnanec na HPP a u jiné firmy jsem si přivydělal na DPP měsíčně 2700,- . Nemůžu se zorientovat v podávání daňového přiznání. Na HPP mám podepsané prohlášení a uplatňuji slevu, na DPP jsem měl daňeno srážkovou daní. Platí toto:....ZAMĚSTNANCI:
Daňové přiznání v roce 2016 nemají povinnost podat zaměstnanci, kteří měli v roce 2015 příjem pouze z jednoho zaměstnání (a žádný vedlejší příjem) nebo měli příjem z více zaměstnání, ale pouze postupně (nikoliv souběžně více zaměstnání vč. dohod o provedení práce a pracovní činnosti – tito naopak přiznání podat musí). Podmínkou je, abyste podepsali prohlášení k dani podle § 38k (tzv. roční zúčtování).....
to znamená, že musím podávat daňové přiznání???
Nezlobte se za natvrdlost a děkuji za odpověď.