Re: roční zúčtování daní
Neplatí to ze svého, ale když vratka daně několikanásobně převýší běžnou měsíční daňovou povinnost, zaměstnavatel buď umořuje přeplatek postupně v dalších měsících, takže to nejprve ze svého zaměstnancům vyplatí a pak teprve postupně dostává nazpět a nebo si může rovnou zažádat o vrácení přeplatku, ale zase, cca měsíc trvá, než se mu peníze z finančního úřadu vrátí.
kdyby to tak dělal každý, možná by se firma mohla dostat do finančních problémů. Každý to tak nedělá (někdy je to i nevýhodné, protože kdybyste byla např.nemocná a nedosáhla poloviny mzdy, neměla byste nárok na bonusy, které byste při měsíční výplatě vyplacené dostala). Takže právo na to máte, a pokud v RZD dítě uplatnit chcete, mzdovka je povinna vypočítat RZD i s ním. Koneckonců je to velmi podobné jako když dělá RZD zaměstnanci, který pracoval jenom po část roku, nebo který si uplatňuje v RZD manželku. Není to o tom,že by ta minulá mzdovka vám vyšla vstříc, jenom s tím nedělala takové "štráchy".
Tady jde spíš o to, že pokud nemá zaměstnanec povinnost podat DP a požádá zaměstnavatele o RZD, tak by měl vyhovět a ne ho nutit, aby si platil daňového poradce. Obsluha mzdy a platu je povinností zaměstnavatele. Faktem je, že v malé firmě se pak takový problémový zaměstnanec snadno stane nežádoucím.
Ale Mirko, kolotoc má v podstatě pravdu.
Proč by se měl zaměstnanec zajímat o to, že firmě se najednou zvýší dobírky mezd o 13.tis.Kč či více (podle počtu zaměstnaců s přeplatky na daních) a že to třeba ohrozí cash flow firmy. Zaměstnanec má právo požádat o RZD a zaměstnavatel má povinnost RZD zpracovat.
Stejně tak proč by mělo zaměstnavatele zajímat, že zaměstnanec nemá na prázdniny hlídání pro dítě a proč by nemohl určit čerpání dovolené na říjen a na listopad.
děkuji vám za diskuzi, malá firma nejsme a rozhodně se nedostaneme do problémů, mě jen zarazilo, že nikde jinde jsem se nesetkala s takovou nevolí jak u nás ve firmě. měla jsem chvilku pocit, že žádám o nemožné, že porušili nějaký zákon, paragraf...Ani si nemyslím, že bych byla problémy zaměstnanec, práci si vykonávám, nemarodím, očer jsem nikdy neměla a korát jsem chtěla odpočet na dítě za rok 2015. Před chvílí jsem četla na internetu, že babiš chce zrušit odpočet na dítě, takže to stejně jedno
>>>>>>>dobrý den,
>>>>>>>mám jedno dítě, odpočet na dítě si neuplatňuji
>>>>>>>měsíčně, protože nechci, ale až v ročním zúčtování
>>>>>>>daní. Do
>>>>>>>teď jsem s tím neměla problém, nyní jsem v novém
>>>>>>>zaměstnání a požádala jsem o roční zúčtování daní, s
>>>>>>>tím, že
>>>>>>>chci uplatnit odpočet na dítě za rok 2015. a v tomto
>>>>>>>zaměstnání je problém, že se to má uplatňovat měsíčně
>>>>>>>a
>>>>>>>co si vymýšlím za blbosti. opravdu je to tak, nebo v
>>>>>>>předcházejících zaměstnání mi vyšli dobrovolně
>>>>>>>vstříc.
>>>>>>>Můžete mi prosím kdyžtak odkázat na paragraf v
>>>>>>>zákoně,
>>>>>>>kde to zakazuje nebo dovoleje.
>>>>>>>
>>>>>>>děkuji
>>>>>>
>>>>>>Kdyby to tak dělal každý zaměstnanec, tak můžete
>>>>>>firmu
>>>>>>dostat do finančních problémů. Doporučuji podat
>>>>>>daňové
>>>>>>přiznání.
>>>>>
>>>>>A když si zaměstnanec nechá udělat daňové přiznání u
>>>>>své účetní, protože tomu sám nerozumí, tak kdo mu to
>>>>>proplatí? Zaměstnavatel asi ne.
>>>>
>>>>Dobrý den, připojím se do diskuze se svou zkušeností. Máme osm zaměstnanců. V prvním roce za který si OSVČ uplatňující výdaje paušálem nesměli uplatnit odpočty na děti, jsem třem zaměstnankyním (celkem pět dětí) udělala RZ s uplatněním odpočtů na děti za celý rok. Vyplatili jsme zaměstnancům a požádali o vratku Fú. Paní z našeho Fú si mě pozvala k vysvětlení proč máme tak vysokou vratku a doporučila mně abych napříště uplatňovala měsíčně....
to určitě ne, někdy mě na FÚ opravdu baví, loni mi volala paní z FÚ s tím, že v přiznání něco nesedí a nebyla schopná vysvětlit, co nesedí a co máme opravit. Vyjel ji to program, jako upozornění. Hovor skončil tak, že mi řekla, že to pro letošek necháme být :D :D
Paragraf neuvedla, jen všechny podklady a potvrzení velmi pečlivě kontrolovala a doporučila uplatňovat měsíčně. Já jsem podotkla, že zaměstnankyně by si přály i nadále uplatňovat jednou ročně. Na to s pokrčením ramen odvětila že mně zřejmě budou za rok opět volat proč žádám o tak vysokou vratku.........
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 1. 2016 9:46
dobrý den,
mám jedno dítě, odpočet na dítě si neuplatňuji měsíčně, protože nechci, ale až v ročním zúčtování daní. Do teď jsem s tím neměla problém, nyní jsem v novém zaměstnání a požádala jsem o roční zúčtování daní, s tím, že chci uplatnit odpočet na dítě za rok 2015. a v tomto zaměstnání je problém, že se to má uplatňovat měsíčně a co si vymýšlím za blbosti. opravdu je to tak, nebo v předcházejících zaměstnání mi vyšli dobrovolně vstříc. Můžete mi prosím kdyžtak odkázat na paragraf v zákoně, kde to zakazuje nebo dovoleje.
děkuji