Hlavní navigace

Nárok na dovolenou

  • (neregistrovaný)

    29. 8. 2012 9:05

    Dobrý den, už delší dobu řeším následující problém: zaměstnáváme od 1. 2. 2008 na dobu neurčitou zdravotní sestru (jsme nestátní zdravotnické zařízení). Zaměstnankyně byla ode dne 16. 1. 2012 v dočasné pracovní neschopnosti, kterou ukončila 3. 8. 2012. Dne 4. 8. 2012 nastoupila na peněžitou pomoc v mateřství a v letošním roce určitě do práce nenastoupí. Prosím o zodpovězení dotazu: má zaměstnankyně nárok na dovolenou za rok 2012 a v jaké výši? Jak se nárok liší v případě, že si požádá o čerpání po ukončení PPM a když si nepožádá vůbec a rovnou začne pobírat rodičovský příspěvek? Budeme jí nuceni nárok na dovolenou proplatit při nástupu do práce? Peněžitou pomoc v mateřství zřejmě ukončí v lednu 2013 - za rok 2013 již žádný nárok nevznikne?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 8. 2012 14:26

      autorka

      Dobrý den,

      je třeba zvlášť posoudit rok 2012 a rok 2013. Nejprve spočítáte, zda bude odpracováno alespoň 60 směn, tedy zda má zaměstnankyně nárok na dovolenou za kalendářní rok (nebo její poměrnou část) nebo na dovolenou za odpracované dny. Za výkon práce se přitom považuje i doba čerpání PPM a doba čerpání dovolené.

      Za rok 2012 by měl vzniknout nárok na dovolenou za kalendářní rok (pracovní poměr trvá po celý rok a 60 dnů výkonu práce byste měla napočítat). Tento nárok však zkrátíte podle § 223 zákoníku práce za prvých 100  zameškaných směn z důvodu pracovní neschopnosti o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn rovněž o jednu dvanáctinu.   

      Pokud si zaměstnankyně v roce 2013 požádá bezprostředně před rodičovskou dovolenou o čerpání řádné dovolené, opět spočítáte dny výkonu práce, tj. dny čerpání PPM a dny čerpání řádné dovolené z roku 2012 (možná je i pro zaměstnance výhodnější varianta s připočtením čerpání dovolené z roku 2013). Posoudíte, zda vznikl nárok na dovolenou za kalendářní rok (bude jí náležet plný nárok dovolené) nebo na dovolenou za odpracované dny (nenapočítáte-li alespoň 60 dnů výkonu práce).

      Jestliže si o čerpání dovolené po PPM nepožádá, bude ji čerpat bezprostředně po ukončení rodičovské dovolené. V takovém případě jí budete celkový nárok z roku 2013 krátit obdobně jako v případě pracovní neschopnosti. Samozřejmě nic neproplácíte, dovolená se musí čerpat.   

      Podrobněji v článku: Jak na čerpání řádné dovolené po mateřské

      Dagmar Kučerová  ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).