Re: práce při mateřské
Já jsem to tedy opět jako z mnoha předešlých diskuzí nepochopila, takže před porodem a v šestinedělí se pracovat na DPP a DP4 nebo jiný pracovní poměr než ze kterého se čerpá mateřská smí nebo nesmí?? Že by se pracovat nemělo je z mnoha důvodů logické, ale je to tedy někde skutečně omezeno?
Re:DOPP,DPČ před porodem a v šestinedělí
Pokud bychom i vynechali příspěvky, uvedené v dalších diskuzích např. ohledně obcházení zákona, budete dle mého názoru těžko hledat poskytovatele pracovně-lékařských služeb, který by uvedl do lékařského posudku uchazečky o zaměstnání, která je jeden-dva týdny před porodem nebo v šestinedělí, že je zdravotně způsobilá pro práce u zaměstnavatele.
Další otázkou je, zda může daný zaměstnavatel splnit všechny požadavky ZP, nařízení a vyhlášek. Ohledně kojení, dále např. ohledně toho, že prostory určené pro odpočinek těhotných a kojících zaměstnankyň musí umožňovat odpočinek vleže atd.
262/2006 Sb., 180/2015 Sb., 361/2007 Sb., ...
Směrnice Rady o zavádění opatření pro zlepšení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci těhotných zaměstnankyň a zaměstnankyň krátce po porodu nebo kojících zaměstnankyň (desátá směrnice ve smyslu čl. 16 odst. 1 směrnice 89/391/EHS)1 požaduje čerpání části mateřské dovolené povinně.
Nejsem ale právník. Zaměstnavatel určitě ale nějakého bude mít k dispozici a ten by měl relevantně poradit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 1. 2016 7:52
Dobrý den, pročetla jsem mnoho článků a z každého jsem vyčetla jinou informaci, proto prosím o radu. Práce při mateřské - pěněžitá pomoc v mateřství vyplácená ČSSZ. Můžete být sjednán pracovní poměr u stejného zaměstnavatele, ale na jiný druh činnosti? Nebo raději vyhotovit dohodu o provedení práce? Nebo se vůbec po dobu před porodem a v šestinedělí zaměstnávat nesmí? Děkuji předem za reakce.