Rozvahová hodnota pohledávky

• (neregistrovaný)

27. 1. 2016 9:57

Dobrý den,
    v jaké výši můžu natvořit opravnou položku, když pohledávka byla 35.000,- Kč, uhrazeno bylo 10.000,- Kč, po splatnosti je již více jak rok. Jaká částka je rozvahová hodnota 25.000,- Kč nebo 35.000,- Kč?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 1. 2016 9:50

Karloso (neregistrovaný)

Re: rozvahová hodnota pohledávky
      Děkuju za odpověď, ale jak je to potom, když udělám jen papírově prodej této pohledávky ve výši 25.000,- Kč a hned ji nakoupím v té samé ceně zpět, tak se mi přeci rozvahová hodnota v tu chvíli změní, nebo je to jinak? A dále jak je to potom u jednostranných zápočtů např. zápočet 20 vydaných faktur každá faktura přesahující 30.000,- Kč po splatnosti a přijatých faktur a plateb, kdy po zápočtu vznikne pohledávka za 25.000,- Kč, nemění se v tu chvíli rozvahová hodnota? Nebo budu muset ke všem vystaveným fakturám v zápočtu tvořit opravné položky zvlášť, to mi nějak nedává smysl.
      Děkuji

• 29. 1. 2016 9:35

Karloso (neregistrovaný)

Re: rozvahová hodnota pohledávky
      to byl obecný dotaz, jedná se o výši daňové opravné položky, když ji postoupím a zase nakoupím, tak se mi dle mého názoru v tu chvíli změní rozvahová hodnota pohledávky na 25.000,- Kč a můžu po roce uplatnit DOP ve výši 100% a následně rovnou odepsat a nečekat 3 roky, kdežto když ji nepostoupím je rozvahová hodnota stále 35.000,- Kč, pak musím čekat 3 roky na natvoření 100% DOP.
      A jak je to u zápočtů viz. dotaz výše?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).