Re: zrušení zádržného
Máte pravdu. Na výsledek to nemá vliv. To jsem jelito. Řeším odpisy, mám toho plnou hlavu, nechci udělat chybu, do toho řeším další věci, pak toto a pak jsem mimo. Dohodu jsem ještě neviděla, opravy jsou zaplaceny, to dávno proběhlo. S čím započtu zádržné nevím. Dneska je fakt den děs běs.
Re: zrušení zádržného
>>>Dobrý den,
>>>prosím o radu ohledně zádržného. Firma sro, plátce
>>>DPH.
>>>Kdysi asi rok 2009, stavěla komplex rodinných domů a
>>>má přijaté faktury z té doby se zádržným. Protože
>>>několik domů na vlastní náklady naše firma
>>>opravovala,
>>>dohodla se s těmito dodavateli, že jim nebude
>>>vyplácet
>>>zádržné, mají to písemně stvrzené. Jak teď postupovat
>>>v
>>>účetnictví, abych to správně odúčtovala a měla to
>>>správně v DPPO?
>>>Moc děkuji
>>>Jarka
>>Zádržné je pouze platební podmínka.
>>Takže to případně řešit písemnou dohodou stran a
>>zápočtem plateb.
>
Děkuji
>Máte pravdu. Na výsledek to nemá vliv. To jsem jelito.
>Řeším odpisy, mám toho plnou hlavu, nechci udělat
>chybu, do toho řeším další věci, pak toto a pak jsem mimo.
>Dohodu jsem ještě neviděla, opravy jsou zaplaceny, to
>dávno proběhlo. S čím započtu zádržné nevím. Dneska je
>fakt den děs běs.
Re: zrušení zádržného - ještě dotaz
Ještě mě napadlo. I když je to zádržné, nepostupuje se stejně jako u běžných faktur - závazků po splatnosti 36 měsíců? Tedy dodanit v DPPO? Zádržné je taky závazek i když s delší splatností, a když je po splatnosti, tak se nemusí dodanit?
Děkuji
Ano, já vím. Toto byl rok 2009. Vše už je vyřešeno. Domy předány. Oprava domů provedena. Záruka na práce skončena. Nám vyplaceno zádržné investorem. Zádržné některých firem neproplaceno, písemná dohoda, že ani nebude, právě kvůli opravám na vlastní režii. Musím odúčtovat zádržné, zápočet nevím s čím, nemám protiúčet. Není co vyplatit. Jen tak přemýšlím, jestli zádržné, které kdysi bylo účtováno do nákladů, tak se naopak má dát do výnosů nebo jen dodanit. Možná je to ale blbost, přemýšlím o tom, jako o závazcích.
Děkuji za Váš čas
To jo, pokud se lidi dohodnout. Ale pokud se nedohodnou a nechtějí to uznat, tak je to boj. A protože naše firma se dohadovala dlouho jak s dodavateli, tak s investorem, který chtěl opravy okamžitě, jinak nebude naší firmě vyplaceno zádržné, tak se to muselo řešit. Nyní s dodavateli uzavřeli dohodu, že jim vyplaceno zádržné nebude a už to nechtějí dál řešit. Někteří dodavatelé ani nekomunikují, dohody jsem neviděla a pochybuji, že je mají ode všech. Šéf si myslí, že to vygumuji z účetnictví, aby to tam už neviděl :-).
Rozumím. To se zhotovovalo a účtovalo v době, kdy jsem ve firmě nepracovala, takže jsem smlouvy taky neviděla. Nějak to proberu se šéfem, ale on to moc řešit nechce. Prostě jen řekne: nějak to vymaž z účetnictví, jako kdyby to šlo, tak lehce.
Děkuji a mějte se hezky
>>>>>pokud jste opravovali místo Vašeho dodavatele, mělo
>>>>>následovat
>>>>>vyčíslení těchto nákladů dodavateli, a to se pak
>>>>>mohlo
>>>>>započíst se zádržným, proto se to zádržné dělá
>>>>
>>>>To jo, pokud se lidi dohodnout. Ale pokud se
>>>>nedohodnou a nechtějí to uznat, tak je to boj. A
>>>>protože naše
>>>>firma se dohadovala dlouho jak s dodavateli, tak s
>>>>investorem, který chtěl opravy okamžitě, jinak nebude
>>>>naší
>>>>firmě vyplaceno zádržné, tak se to muselo řešit. Nyní
>>>>s dodavateli uzavřeli dohodu, že jim vyplaceno
>>>>zádržné
>>>>nebude a už to nechtějí dál řešit. Někteří dodavatelé
>>>>ani nekomunikují, dohody jsem neviděla a pochybuji,
>>>>že
>>>>je mají ode všech. Šéf si myslí, že to vygumuji z
>>>>účetnictví, aby to tam už neviděl :-).
>>>
>>>
>Jarucho a vy k účtování nechcete vidět smlouvy,
>dohody?
>Požádejte o ně šéfa, třeba se doberete nějakého
>rozumného výsledku.
>Obvykle bývá ve smlouvách s investorem řešeno i
>nevyplacení zádržného a za jakých okolností je to možné.
Alen, určitě chci vidět smlouvy. Jen teď nejsem v kanceláři. Chodím tam dle potřeby. Volala sekretářka a ptala se na zádržné, co s tím a že to chce šéf smazat z účetnictví. A hned. No znáte to, konec roku, tak najednou všichni plaší. A najednou se smlouvy najdou v šuplíku. No to chci vidět, jestli je opravdu má a jaké datum a podmínky tam jsou. Smlouvy a původní faktury si dohledám. To jsem ve firmě ještě nebyla, ale v kanceláři budou. Kopie některých faktur mám, kde už se zádržné vyplácelo, ale něco ještě zbylo. Šéf má kde co v "zamčeném" šuplíku, a leze to z něho jak z "chlupaté deky".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 1. 2016 13:02
Dobrý den,
prosím o radu ohledně zádržného. Firma sro, plátce DPH.
Kdysi asi rok 2009, stavěla komplex rodinných domů a má přijaté faktury z té doby se zádržným. Protože několik domů na vlastní náklady naše firma opravovala, dohodla se s těmito dodavateli, že jim nebude vyplácet zádržné, mají to písemně stvrzené. Jak teď postupovat v účetnictví, abych to správně odúčtovala a měla to správně v DPPO?
Moc děkuji
Jarka