Re: Evidence tržeb
Zrovna dnes bude další kolo 3. čtení v PS.
Náběh první skupiny podnikatelů na které dopadá ZET bude až za 7 měsíců po schválení.
Nejdříve budou hospody a hotely, pak další a další.
Důležité je, o jako činnost se jedná.
Ale výhledově AB uvažuje, že všichni budou podléhat jeho dohledu, protože přísnost musí být.
Hezký den!
Doslechla jsem se na školení (jako vedlejší informaci při školení KH), že by se mělo v konečné fázi týkat prakticky všech subjektů, i spolků atd. Přitom se vždy mluví jen o firmách a živnostnících, asi aby se veřejnost ukolébala. Jestli to je takto podané pravda, tak asi nebudeme sami, kdo v tomto případě např. skončí s pořádáním zábav a plesů.
Návrh zákona skutečně nerozlišuje, jestli jde o platbu v hotovosti za úhradu faktury vystavené třeba na základě dlouhodobé rámcové smlouvy nebo úhradu z nějaké "bezprostředně sjednané ústní smlouvy" (typicky nákup v maloobchodě). Takže v extrémním případě si bude muset "on-line kasičku s tiskárnou" nosit na zádech každý, u koho existuje teoretická možnost, že by mohl být nucen přijmout platbu v hotovosti, každá kasička bude muset mít svou registraci předem ....
Hlavní cíl: vyhladit poslední ostrůvky ekonomické svobody, jimiž drobní podnikatelé jsou. Státům a nadnárodním korporacích se lépe vládne organizovanému stádu, kde je každý jeden pevně ukotven do systému na jedné straně příjmem a na druhé vícegenerační hypotékou.
Takže v extrémním případě si bude muset
>"on-line kasičku s tiskárnou" nosit na zádech každý, u
>koho existuje teoretická možnost, že by mohl být nucen
>přijmout platbu v hotovosti ....
no tak od vás bych takový blábol nečekala:-( četl jste ten zákon? proč tu plácáte takový nesmysl, že u koho bude teoretická atd atd......??? prvně čtěte, a pokud umíte pochopit psaný text, tak pak pište.
a o kasičce na zádech...proboha, když to mektá fiala, dá se to pochopit, ví o tom prd, ale vy jako DP snad nevíte, jak vypadá přenosná "krabička" na platbu kartou? tak si ji o kousíček zvětšete, a pak mi řekněte, proč ji nebude zedník či topenář nosit v kapse nebo v tašce s nářadím, a bude ji jako idiot podle vás nosit na zádech???
>Hlavní cíl: vyhladit poslední ostrůvky ekonomické
>svobody, jimiž drobní podnikatelé jsou.
kdepak, když za ty roky nedošlo k nápravě zejména u maloobchodu, kde se v neuvěřitelném měřítku krátí tržby, tak to prostě půjde takhle. poctivýmu neuškodí, a kdo tvrdí, že zkrachuje? proč? nemá 5000 na "krabičku", které si pak stejně odečte z daní? nebo proto, že dosud tak krátil daně a nyní by musel odvádět?
Sice z 1234a nepoznám, kdo píše, ale tipuju to na kariérního úředníka, co nikdy nebyl "v ostrém provozu".
Já jsem ten zákon s dovolením i připomínkoval. Stejně jako u KH souhlasím s principem, nesouhlasím s rozsahem, oboje vymyslel někdo, kdo to prakticky nikdy nedělal a šel ze školy rovnou na úřad (anebo krátce potom, co v soukromé sféře neuspěl z důvodu své nepraktičnosti). Definice evidované tržby je tak široká a výjimky z běžné evidence jsou tak nejasné, že nejsou prakticky žádné - každý někdy inkasuje CASH, možná kromě e-bank, co nemají ani pobočky. O možnost zjednodušené evidence se musí žádat.
Metafora "nosit na zádech" nebyla tolik podstatná jako "každý" - čili každý zaměstnanec, co třeba provádí opravy v terénu. Nejde o počet podnikatelů, ale počet těch malých chytrých aparátků za pouhých 5000 (které si pouze FO a pouze za 1 ks může odečíst od daně), které určitě neomezenou dobu odolají prachu, vlhku, vibracím, elektrickému a magnetickému poli - ano, i v takových prostředích se inkasují evidované tržby - nebudou potřebovat žádný servis, nové baterky.
KH i EET jdou od počátku s kanónem na brabce, místo aby byly i z důvodu nutného zaběhnutí systému zavedeny v menším rozsahu, který - pokud nepřinese efekt - by se případně zvětšoval. Hospodárné myšlení státním strukturám povětšinou chybí, když úřad nezvládá agendu nebo nevyjde s penězi, nehledá úspory, ale nechá si navýšit rozpočet a přijme další úředníky.
>Já jsem ten zákon s dovolením i připomínkoval. Stejně
>jako u KH souhlasím s principem, nesouhlasím s
>rozsahem, oboje vymyslel někdo, kdo to prakticky nikdy
>nedělal a šel ze školy rovnou na úřad (anebo krátce potom,
>co v soukromé sféře neuspěl z důvodu své
>nepraktičnosti). Definice evidované tržby je tak široká a výjimky z
>běžné evidence jsou tak nejasné, že nejsou prakticky
>žádné - každý někdy inkasuje CASH, možná kromě e-bank,
>co nemají ani pobočky. O možnost zjednodušené evidence
>se musí žádat.
>Metafora "nosit na zádech" nebyla tolik podstatná jako
>"každý" - čili každý zaměstnanec, co třeba provádí
>opravy v terénu. Nejde o počet podnikatelů, ale počet
>těch malých chytrých aparátků za pouhých 5000 (které si
>pouze FO a pouze za 1 ks může odečíst od daně), které
>určitě neomezenou dobu odolají prachu, vlhku, vibracím,
>elektrickému a magnetickému poli - ano, i v takových
>prostředích se inkasují evidované tržby - nebudou
>potřebovat žádný servis, nové baterky.
>KH i EET jdou od počátku s kanónem na brabce, místo
>aby byly i z důvodu nutného zaběhnutí systému zavedeny
>v menším rozsahu, který - pokud nepřinese efekt - by
>se případně zvětšoval. Hospodárné myšlení státním
>strukturám povětšinou chybí, když úřad nezvládá agendu nebo
>nevyjde s penězi, nehledá úspory, ale nechá si navýšit
>rozpočet a přijme další úředníky.
Bohužel vaše charakteristika státního úředníka sedí i na mnohé jiné obory, ale to sem až tak nepatří. Ale štve mě, jak nás sdělovací prostředky masírují, jak se budou lépe vybírat daně od živnostníků a už nedodají, že se to bude týkat zdaleka nejen jich, navíc opravdu nejen firmy by musely mít kasiček víc. Bojím se ještě jedné věci - teď jde opozice tvrdě proti EET a slibuje, že ji případně zruší, ale jestli se ji teď povede prosadit, tak třeba zjistí, že je to pro ně vlastně docela výhodné a nechají ji běžet. Nebyl by to zdaleka první případ, jak končí podobné sliby.
>Sice z 1234a nepoznám, kdo píše, ale tipuju to na
>kariérního úředníka
nevím, co to je karierní úředník:-)
co nikdy nebyl "v ostrém provozu" - ne, ale životní partner celý život funguje jako OSVČ v oblasti pohostinství, potomci též:-) takže to znám z obou stran dost dobře:-)
já jsem ten zákon s dovolením i připomínkoval
já také, a bez dovolení:-)
Stejně
>jako u KH souhlasím s principem, nesouhlasím s
>rozsahem, oboje vymyslel někdo, kdo to prakticky nikdy
>nedělal a šel ze školy rovnou na úřad (anebo krátce potom,
>co v soukromé sféře neuspěl z důvodu své
>nepraktičnosti) - jojo, třeba babiš, na toho to sedí jak pr... na hrnec:-)))
KH i EET jdou od počátku s kanónem na brabce, místo
>aby byly i z důvodu nutného zaběhnutí systému zavedeny
>v menším rozsahu - ale eet přece bude hodně dlouho jen pro určitou nejproblematičtější skupinu, a KH v menším rozsahu ztrácí význam
Hospodárné myšlení státním
>strukturám povětšinou chybí, když úřad nezvládá agendu nebo
>nevyjde s penězi, nehledá úspory, ale nechá si navýšit
>rozpočet a přijme další úředníky - máte teda zajímavé zkušenosti...
u FS - o kolik přibylo nejen podnikatelům, ale i FS, za posledních 10 let povinností? kolik přibylo podnikajících subjektů? není teda celkem logické, že na více těch povinností (které přinesly a přinášejí peníze do rozpočtu) musí být více lidí?
co vy víte o úsporách na úřadech? prd.
Sice nejsem ten, na koho se vy obracíte, ale také vám k tomu něco napíšu. 1. kariérní úředníci - s FS tolik zkušeností nemám, ale obecně - např. v zemědělství (to je náš obor podnikání) přibylo spousta evidence a předpisů,která v něčem je určitě zapotřebí, ale je to dovedeno do extrémů, které v praxi jsou až nesmyslné. Na kontroly chodí často úředníci, kteří vyšli rovnou ze škol a s praxí se vůbec nesetkali. Také souhlasím s principy KH a částečně i EET, ale ne se současným rozsahem sankcí a s termíny podání a reakcí na výzvy (kde je např. dodržování Zákoníku práce u účetních?)
A EET - to snad bylo dostatečně vystihnuto v předchozím příspěvku. S úsporami na úřadech jste mě málem rozesmál, o těch si v dnešním rozsahu a nárůstu byrokracie ve všech oborech (a v zmíněném zemědělství je to poslední roky dost) opravdu můžeme nechat zdát.
Kariérní úředník je ten, kdo jde ze školy na úřad a z úřadu do penze. Předaná zkušenost je fajn, ale na vlastní kůži je to něco jiného.
Co vím o úsporách - když zákonodárce napaří novou povinnost úřadu, navýší mu rozpočet a dovolí nabrat lidi, nebo stávajícím zaplatit přesčasy.
Když zákonodárce napaří novou povinnost soukromníkovi, akorát to doprovodí hrozbou "úkorné, nikoli však likvidační sankce."
Problém je v tom, že žádné staré povinnosti neubývají a už teď jich je tolik, že prostě nejsou všechny splnitelné.
Menší rozsah:
KH - limit 10000 je nízký, pokud CML rovnou nespadne, bude z toho obrovský nezkontrolovatelný datový moloch. Mělo se to vyzkoušet s vyšší částkou a kdyby to rozpočtu nepomohlo, případně snížit (možná by sama ta hrozba stačila). Není pravda, že by to pak ztratilo význam, začalo by se od velkých ryb, které by třeba byly v pokušení "kouskovat" a to by se dalo vytipovat ve vazbě na obrat. Jenže nepraktičtí byrokrati hold umí myslet jen podle pravítka ( a to hodně krátkého) a radši zbuzerují všechny.
EET - běžný režim je proveditelný jen v kamenných provozech, cesťáci mají mít rovnou výjimku (ve vyhlášce jsou jen řidiči v hromadné dopravě) a ne že si o ní bude muset každý žádat, do 15 dnů to stejně FÚ nestihnou vyřídit.
>>>>Dobrý den, jsem účetní, osvč na vedlejší činnost,
>>>>fakturuji jednou měsíčně, klient mi částku platí vždy
>>>>v
>>>>hotovosti.
>>>>Bude se mě týkat elektronická evidence tržeb?
>>>>Děkuji.
>>>
>>>Zrovna dnes bude další kolo 3. čtení v PS.
>>>
>>>Náběh první skupiny podnikatelů na které dopadá ZET
>>>bude až za 7 měsíců po schválení.
>>>
>>>Nejdříve budou hospody a hotely, pak další a další.
>>>
>>>Důležité je, o jako činnost se jedná.
>>>
>>>Ale výhledově AB uvažuje, že všichni budou podléhat
>>>jeho dohledu, protože přísnost musí být.
>>>
>>>Hezký den!
>>
>>Takže, když já vystavuji dle smlouvy s klientem
>>daňový
>>doklad za účetní služby vždy, ale jako formu úhrady
>>preferuji hotovost a nenechávám si to zasílat na
>>bankovní účet, bude se mě to týkat. Rozumím tomu
>>dobře? Díky.
>Doslechla jsem se na školení (jako vedlejší informaci
>při školení KH), že by se mělo v konečné fázi týkat
>prakticky všech subjektů, i spolků atd. Přitom se vždy
>mluví jen o firmách a živnostnících, asi aby se
>veřejnost ukolébala. Jestli to je takto podané pravda, tak
>asi nebudeme sami, kdo v tomto případě např. skončí s
>pořádáním zábav a plesů.
Lenko,
kampaň ohledně ZET je obdobně lživá jako kampaň okolo KH.
Když nám tetky z GFŘ přednášely ST 513, tak jsme se na vedlejší činnost spolků ptali. Oni netuší, že spolky mají hlavní a vedlejší činnost. A tak mumlaly, že bude podrobná metodika. Ať jim napíšeme dotazy.
Uzavřely to obdobnou průpovídkou jako KH:
- dělá se to pro poctivé podnikatele, aby se narovnal trh
- prakticky to nikoho nezatíží
- vybere se spousta peněz
- ANO, bude líp
Ale ZET je zatím daleko, uvidíme.
Hezký den!
Re: Evidence tržeb ST 513
Také doufám, že to snad tak daleko nedojde. Ale uvidíme... A co se týče spolků apod., jestli pohne s těmi kdo případně zrovna budou vládnout, až skončí velká část společenského života v obcích- myslím si že společenské akce s kasičkou EET moc organizací pořádat nebude, a opravdu to není jen o pohodlnosti nebo o tom, že nám je líto pár korun za kasičku. (a ne jen jednu, jedná se např. u zábavy o vstup, tombolu....)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 1. 2016 9:47
Dobrý den, jsem účetní, osvč na vedlejší činnost, fakturuji jednou měsíčně, klient mi částku platí vždy v hotovosti.
Bude se mě týkat elektronická evidence tržeb?
Děkuji.